Skip to main content
 
Mesterséges Intelligencia

Lazulás bizsergető suttogással: ez az ASMR

2022.09.26 No Comments 15 perc olvasási idő
Lazulás bizsergető suttogással: ez az ASMR

Összekócolt idegrendszerük kibogozására sokan, sokféle módszert alkalmaznak. Egyesek alszanak egy nagyot, mint a mormota, mások testük ritmusára hallgatnak zenét, és akad, aki a meditációhoz az okoseszközöket hívja segítségül. Egyre több ember számára pedig az hoz megnyugvást, hogy monitorjuk előtt figyelik, ahogy valaki egy kamera előtt suttog a mikrofonba.

Játék az idegekkel

Na jó, ennél ez azért összetettebb a dolog. A világhálón terjedő új relaxációs forma hivatalos neve ASMR, amely az angol Autonomous Sensory Meridian Response rövidítése, ami magyarul nagyjából annyit tesz; „önkéntelen idegi-érzéki válasz”.

A jelenség lényege, hogy a finom hangokra, gyengéd képsorokra testünk egyfajta bizsergő, hidegrázós érzéssel reagálhat.

Akiknél ez működik, úgy írják le tapasztalataikat, mint a tarkójukról induló, a nyakunkon keresztül, a gerincükön lefutó bizsergető, csiklandozó érzést. Valahogy úgy, mint mikor a fülünkbe suttognak vagy a nyakunkba puszilnak.

Három tipp a nézőknek:

  • Mindig használjon fülhallgatót!
  • Helyezkedjen el kényelmesen!
  • Adja át magát az élménynek!
Három tipp a nézőknek

Csakhogy az ASMR korántsem működik mindenkinél.

Vannak, akikről lepattannak, sőt sokaknál éppen ellenkező hatást érnek el, és kifejezetten idegesítően hatnak a finom hangok. Abban sincs közös nevező, kire mi hat, hiszen személyenként teljesen eltérő, mi idézi elő a libabőrös érzést. És persze semmi sem tart örökké, az idegrendszer is „elfárad”, a bizsergés nem folyamatos, egyes hangokhoz idővel hozzászokhatunk.

Hogy mi áll a jelenség mögött, és miért lehet ilyen megosztó, arra egyelőre a tudomány sem ismeri a választ.

Az ASMR felbukkanása viszonylag új keletű, még a tudósok sem vizsgálták behatóan. Azt viszont feltételezik, hogy jótékony hatása lehet a hangulat javítására, és akár a fájdalomcsillapításra is. Hatásosságát pedig a több millió néző bizonyítja nap mint nap.

Önnél működik az ASMR?
Csakhogy az ASMR korántsem működik mindenkinél

Általában mindez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy „az előadó” egy kamera előtt gyengéden suttog a mikrofonba, vagy más finom hangokat idéz elő, például kocogtat, simogat, kapargat tárgyakat. De a műfaj repertoárja mára kimeríthetetlen, szinte nincs olyan szókapcsolat, amivel ne próbálkoztak volna már, érdemes adni egy próbát a dolognak a YouTube-on! Akad például csatorna, ahol a főzés, másutt éppen az evés, vagy akár a sminkelés, hajfésülés és masszázs hangjaira lazulhatunk el. De az ASMR-ben legalább ilyen fontos a látvány is: a megnyugtató környezet, az érintések utánzása, a nézőre összpontosuló teljes figyelem illúziója.

Az új divat persze nem kerülhette el Magyarországot sem, több YouTuber és streamer csatornáján magyarul is élvezhetjük a borzongást.

Bárhol, bármin, bármikor

Bárhol, bármin, bármikor

Az ASMR nagy előnye, hogy az ellazuláshoz elég egy okoseszköz és egy fülhallgató. Bárhol, bármin, bármikor élvezhető, legyen szó tanulás vagy munka közben duruzsoló háttérhangról, monoton vonatozásról, esetleg elalvás előtt, bárányok számolása helyett. Kedvenc előadóinkat elérhetjük többek között YouTube-on, Twitch-en vagy Spotify-on.

Kipróbálhatunk erre a célra fejlesztett alkalmazásokat is

Kipróbálhatunk erre a célra fejlesztett alkalmazásokat is.

Bármelyik online áruház polcain keresgéljünk, applikációk meglepően széles választéka tárul elénk, a hagyományos finom hangoktól, a sminkelősön át a ragadós nyálkában turkálósig. Mutatjuk a legnépszerűbbeket!

1. ASMRtist (iOS-re és Andoidra): ebben az ingyenes alkalmazásban 36 különféle hang van a repertoárban. Köztük olyan klasszikusok, mint a szakadó esőé, a pattogó tűzé, valamint olyan különlegességek, mint a suttogás japánul és a regényekből ismert elfek nyelvén. És a legjobb, hogy ezek kombinálhatók.

2. TeasEar (iOS-re és Androidra): ez az alkalmazás csak „nyálka szimulátorként” hirdeti magát, de az elnevezés amennyire furcsa, annyira szórakoztató. A program azt a gyermekkorunkból ismert tapasztalatot használja fel, hogy van valami jó érzés abban, mikor gyurmában, sárban, tésztában, szóval valami ragadósban tapicskolunk. És ha ehhez még megnyugtató hangok is társulnak? Kész is az ASMR!

3. Tingles (iOS-re és Androidra): az applikáció az ASMR-rajongók paradicsoma, amely nemcsak összegyűjti, de rendszerezi is a legjobb előadókat. Az adatbázisában név, de akár a bizsergést kiváltó hangok alapján is kereshetünk, elvégre nem mindenkire ugyanaz hatásos. Itt beépített időzítőt is beállíthatunk, hogy ne merüljön le az eszközünk, ha úgy ellazulnánk, hogy álomba szenderülünk.

Kipróbálhatunk erre a célra fejlesztett alkalmazásokat is

Jól menő üzlet

Az ASMR mára kiváló üzleti lehetőség is, ahol óriási a verseny. Csak a YouTube 510 ezer csatornát, és több mint 6 millió videót dob ki a keresőszóra, de ezen kívül ott vannak még az élő közvetítések, ahol feliratkozással, adományokkal lehet támogatni az előadót. Az előadók gyakran hívják magukat „ASMRtist”-nek, arra utalva, hogy egy igazán változatos műsor napi felépítése szinte művészet. Nagy befektetést viszont nem igényel a tartalomgyártás: elég egy csendes szoba, egy kiváló minőségű mikrofon és egy kamera.

Jól menő üzlet

Az egyik legnépszerűbb csatorna működtetője, a dél-koreai Jane ASMR például havi 500 ezer dollárt keres munkájával; ami esetében főként azt jelenti, hogy jó étvággyal eszik. De ezzel a műfajjal robbant be a világhálón az amerikai Kaitlyn Michelle Siragusa, avagy ismertebb nevén Amouranth is, ő havi egymillió dollárt is zsebre tesz – igaz neki közösségi médiás portfóliója sokkal szélesebb.

Iratkozz fel hírlevelünkre!