Skip to main content
 

Rohanó életünkben a keleti filozófiából érkező tudatos jelenlét gyakorlása egyre nagyobb figyelmet kap. Kedvező hatásait már tudományos kutatások is igazolják: a meditáció nemcsak a figyelmünket koncentrálja, hanem segíti a kreatív gondolkodást, csökkenti a stresszszintet, sőt a munkahelyünkön is sikerrel alkalmazhatjuk a problémák megoldásában. Az újonnan megjelent, intelligens meditációs eszközök használatával lecsendesíthetjük elménket, hogy az adventi és ünnepi időszakban még tudatosabban figyeljünk magunkra és egymásra.

Nem úri muri: jógafilozófia és meditáció

Gondolták volna, hogy Jon-Kabbat Zinn több mint 40 évvel ezelőtt, 1979-ben alkotta meg a tudatosság alapú stresszcsökkentésre (MBSR –  Mindfulness-Based Stress Reduction) vonatkozó programját? A nyolc hetes programban résztvevők mentális és fizikai állapota is jelentősen javult az éberségi meditációnak köszönhetően. A gyakorlatok intenzívek és összetettek, azonban napjainkban nem feltétlenül kell szakemberhez fordulni ahhoz, ha fejleszteni szeretnénk a tudatos jelenlétünket. A jógának és azon belül a jógafilozófia térhódításának köszönhetően a nyugati társadalom új módot talált arra, hogy a mindennapokban is átélje a meditáció pozitív hatásait.

Nem úri muri: jógafilozófia és meditáció

Az okos meditációs eszközök megjelenésével bárki számára megtapasztalható a meditáció. Alkalmazások, fejpántok, szenzorok és szemüvegek támogatnak bennünket az éberségi meditációs gyakorláson keresztül közvetetten a mentális állapotunk javításában. Ezek többnyire olyan elektrokémiai érzékelőket tartalmaznak, amelyek figyelemmel kísérik és feldolgozzák a felhasználó mentális állapotát. A zene és más hangjelzések használatával pedig végigvezetnek a napi meditáción. A kapcsolódó mobiltelefonos alkalmazásokban napi célokat állíthatunk be, útmutatást és motivációt nyújtanak és támogatják fejlődésünket.

Intelligens meditációs eszközök

A Muse 2 fejpánt nyomon követi az agyi aktivitást, a pulzusszámot, a légzést és a testmozgásokat, hogy a meditációs élmény a lehető legteljesebb legyen. A beépített szenzorok valós időben közvetítik az EEG-szintet, az eszköz azonnali visszajelzéssel reagál az agy, a szív, a test és a légzés jelzéseire. Használatával elcsendesíthetjük gondolatainkat, ráadásul saját testünk visszajezéseit használja fel a meditációs gyakorlatok során, például: szívünk dobogását csendes dobszóként hallhatjuk vagy testtartásunkat egy szélben mozgó szélcsengő hangjával jelzi vissza, ezzel is tudatosítva az éber jelenlétet, a koncentrált figyelmet. Kiválaszthatjuk, hogy egy trópusi esőerdőben szeretnénk lenni vagy épp egy homokos temgerparton.

Intelligens meditációs eszközök

Hihetetlen meditációs élményt tapasztalhatunk meg a Kasina DeepVision csomaggal. A lenyűgöző audiovizuális hatásokat a csomagban található fülhallgató, szemüveg és a hozzá tartozó konzolba előre telepített 49 vezetett meditációnak köszönhetően élhetjük át. A szemüveghez különféle keretek is választhatóak, úgy alakították ki ezeket, hogy segítik a nyitott és a csukott szemmel történő meditációt is. A bekapcsolással egy időben az agyunk azonnal ráhangolódik a kiválasztott munkamenetre, a beépített MP3 lejátszóból érkező hanghatások ütemére a színek fénytengerként változnak a szemünk előtt, ezzel is elősegítve a nyugodt és mély tudatállapot elérését.

Intelligens meditációs eszközök

A Hearth Math által kifejlesztett Inner Balance Bluetooth szenzora a meditáció során a pulzusszám változását valós időben jelzi. Könnyen csatlakoztatható bármilyen android vagy IOS mobiltelefonhoz. Kis méretének köszönhetően bárhová magunkkal vihetjük, és segítségével kiegyensúlyozhatjuk érzelmeinket. Naplózza az adatokat, így nyomon követhetjük fejlődésünket, segítségével igazoltan csökkenthetjük stresszszintünket, a gyakorlás után kipihentebben ébredünk. Az okoseszközökkel végzett vezetett meditációknak köszönhetően érzelmeink kiegyenlítődnek, egyensúlyba kerülünk, mentálisan és fizikailag is jobban érezzük magunkat.

Intelligens meditációs eszközök

Egy 2003 júliusában végzett amerikai vizsgálat is alátámasztotta, hogy az éberségi meditáció bizonyíthatóan pozitív hatással van az agy és az immunrendszer működésére. Használjuk ki az adventi időszakot, hogy a közös pillanatokat tudatosan éljük meg szeretteink körében. A koronavírus által okozott nehézségek, hiányérzetek mellett éljük át a közös sütések és főzések örömét, az együtt töltött pillanatok csodáit, figyeljünk magunkra és egymásra!

„Amikor tudatosul bennünk, hogy az az idő, amit másokra fordítunk a legértékesebb, amit adhatunk, megértettük a karácsony lényegét.”

(ismeretlen szerző)

Iratkozz fel hírlevelünkre!