Skip to main content
 
Mesterséges Intelligencia

Kirobbanó forma okosan

2020.09.14 No Comments 9 perc olvasási idő
Kirobbanó forma okosan

Mesterséges intelligencia lesz a személyi edzőnk?

Közhelynek tűnő mondat, mégis igaz: mindenki jól akar kinézni. De vajon hogyan találjuk meg a motivációt, ami ennek az eléréséhez vezet? Ez már egy jóval összetettebb kérdés. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a közeljövőben az edzőtermekben is nagyléptékű fejlődés várható, hiszen az IoT már nemcsak a munkahelyünkön, az utakon, az iparban vagy az otthonunkban kopogtat, hanem beszökött a mindennapjainkba is.

Mesterséges intelligencia lesz a személyi edzőnk

Életmódunk egyre hektikusabb: nem vagy csak nehezen tudjuk beépíteni mindennapi életünkbe a testmozgást.

Az fitnesz és az egészségipar törekvései már hosszú évekkel ezelőtt egybefonódtak: megfelelő táplálkozás nélkül nem lehet egészséges testformát elérni, a testmozgás pedig elengedhetetlen a jó közérzet eléréséhez, az állóképesség növeléséhez. A Lancet Global Health legfrissebb jelentése szerint 2016-ban a világ minden felnőttjének körülbelül 27,5 százaléka, vagyis több mint egynegyede nem rendelkezett megfelelő fizikai állapottal. Összességében a nők 8 százalékkal voltak kevésbé aktívak, mint a férfiak. A 146 országot vizsgáló jelentés szerint a magasabb jövedelemmel rendelkező országokban csaknem kétszer kevesebbet mozogtak az emberek, mint azokban az országokban, ahol alacsonyabb jövedelemmel rendelkezik a lakosság.

Életmódunk egyre hektikusabb

Amikor eljutunk végre egy edzőterembe, gyorsan akarjuk a kívánt célt elérni. Nem szeretünk a gépek beállításával bajlódni, bátran követjük személyi edzőnk utasításait, tanácsait nemcsak a mozgássorokra, hanem az étkezéseinkre vonatkozóan is. Ma még a személyi edzők a papír alapú feljegyzéseket részesítik előnyben. Állapotfelmérés után jöhet az egyénre szabott munka, majd egy meghatározott idő múlva, újabb mérések következnek, szintén papír alapon, hogy könnyen és gyorsan összehasonlítható legyen az eredmény a kiindulási állapottal.

Életmódunk egyre hektikusabb

A jövő edzőtermében a mesterséges intelligencia veszi át a személyi edzőnk szerepét. Ha hetente három alkalommal 90 perc testmozgást végzünk, az az adott hét csupán 4 százalékát teszi ki. Rendkívül fontos, hogy a testmozgásra fordított időt a lehető leghatékonyabban használjuk ki.

A mesterséges intelligenciának köszönhetően a jövő edzőtermében a gépek okos telefonunk vagy karóránkon keresztül, egyszerűen beazonosítanak. A mesterséges intelligencia által vezérelt edzőgépek tudni fogják hol tartottunk edzéstervünkben a legutóbb, egyúttal beállítják személyre szabott szintünket. Sőt senki sem kapja ugyanazt az edzéstervet! A mesterséges intelligencia nemcsak a gépek beállítását, hanem az egyén saját mozgásnaplóját is egyedileg, az állapotfelmérésnek megfelelően alakítja ki, majd értesítést küld az edzés eredményeiről, továbbá javaslatokat a mindennapi mozgástervre vonatkozóan.

Életmódunk egyre hektikusabb

Az edzőtermi gépek összekötése a számítógépes vagy gépi látással az egyik legsarkalatosabb pontot jelenti.

Funkciója a folyamatos figyelés, ahogyan az edző is figyeli az ügyfelét, folyamatosan méri és papíron rögzíti eredményeit. A gép azonban az emberhez képest jóval több adat monitorozására képes egy időben: nyomon követi az edzés időtartamát, a konkrét gyakorlatokat felismeri, rögzíti az ismétléseket, a súlyok számát. Az adatokat elemezve egy olyan statisztikát és annak alapján olyan edzéstervet állít össze, amit papíron teljességgel lehetetlen kivitelezni. Ezeken túlmenően a mesterséges intelligencia mozgás közben a testünket, a szervezetünk reakcióit is figyeli: például folyamatosan méri a pulzusunkat és a szívritmust, mindezt azért, hogy ha rendellenességet észlel, azonnal automatikusan csökkenti a terhelést, vagy ha a szervezet visszajelzései ezt indokolják, növeli azt. Mindez akár 25 százalékkal növelheti a hatékonyságot, s ugyanakkor csökkentheti az edzésre szánt időt.

Életmódunk egyre hektikusabb

Gondoljunk csak bele, ha a heti három alkalmas 90 perces edzést a felére csökkenthetjük, ami 4 százalék a hetünkből, így 2 százalékkal több időt tölthetünk el a családunkkal vagy barátainkkal, s nem kell lemondanunk a fitt, egészséges testformáról sem.

Életmódunk egyre hektikusabb

Iratkozz fel hírlevelünkre!