Skip to main content
 
Mesterséges Intelligencia

A séf kigondolja, az algoritmus megoldja

2020.10.05 No Comments 9 perc olvasási idő
A séf kigondolja, az algoritmus megoldja

Ahol jó lenni, ahol jó enni –konyhai jövőképek

„A mai világban elengedhetetlen alapkövetelmény a gasztronómiában, hogy egy konyhának személyisége legyen.” – mondta Széll Tamás 2016-ban egy interjú során, de minden bizonnyal nem egy mesterséges intelligencia által vezérelt helyiségre célzott. Ha belegondolunk, hogy átlegemberként életünk során közel 4 évet evéssel, 2,5 évet sütéssel és főzéssel töltünk a bevásárlásról nem is beszélve, miért ne használnánk ki azokat a nagyszerű, okos konyhai lehetőségeket, amelyeket a mesterséges intelligencia kínál?

Ki ne járt volna már úgy, hogy bevásárlás előtt elfelejtette megnézni, mi van a hűtőben? Vagy épp főzés közben jutott eszébe, hogy a recept elkészítéséhez nincs otthon egy fontos alapanyag. Néha még egy gyakorlott konyhatündérnek is gondot okozhat, hogyan állítsa be a sütőt vagy épp mit főzzön már megint a családnak. Ezen a jövőben nem kell filózni vagy listát írni: a mesterséges intelligencia ugyanis nemcsak bevásárlási, hanem főzési és étkezési szokásainkat is hamarosan megváltoztatja. A legtöbb vonatkozó piackutatás szerint az okos konyhai eszközök piaca az elkövetkező öt évben akár 25 százalékos növekedést is elérhet. Tervezésüknél a legkiemelkedőb trendet az AI-technológia és a hangalapú vezérlés alkalmazása mutatja, a legnagyobb ugrás az okos hűtőszekrények esetében várható.

A séf kigondolja, az algoritmus megoldja

A konyha középpontját általában a hűtő jelenti: ezt nyitogatjuk reggel-délben-este vagy néhányan akár éjszaka is. A mesterséges intelligencia által vezérelt hűtőszekrények abban segítik a felhasználókat, hogy a mindennapi teendők, mint a bevásárlás vagy sütés-főzés még egyszerűbbek legyenek. Nem gond, ha nem írtunk bevásárlólistát, egy kattintással láthatjuk okostelefonunkon, mi van a hűtőben, és ennek köszönhetően még célravezetőbb lehet a bevásárlás.

A séf kigondolja, az algoritmus megoldja

A kamerarendszereken alapuló technológia azonnali képmegosztásán túlmenően az algoritmus recepteket is ajánl nekünk, ami sokszor felülírhatja az étkezésre vonatkozó elgondolásainkat, inspirációt adva új receptötleket kínál az egészségesebb, tudatosabb fogyasztásra.

A séf kigondolja, az algoritmus megoldja

A következő ugrást jelenti, amikor a hűtőszekrény személyes sous séfként a kezünk alá is dolgozik: főzés közben diktálja a recept fázisait vagy másnap összeállítja a szükséges élelmiszerek listáját, továbbá a hűtő tartalmának lejárati idejére is figyel.

A séf kigondolja, az algoritmus megoldja

A mesterséges intelligenciával felszerelt konyhai berendezések összehangolt működése sem lesz lehetetlen a jövőben, hiszen a hűtőszekrény akár utasításokat is képes lesz küldeni a sütőnek, így még egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb lesz az ebéd vagy vacsora összeállítása. A recepthez kapcsolódó utasításokkal egy időben a sütéshez szükséges hőfokot azonnal beállítja az algoritmus, így biztosan nem sül túl vagy alul a hús. Az okos eszközzel történő szinkronizálás után nem kell a sütő mellett állni, a lakás bármely pontjáról azonnal ellenőrizhető lesz az étel aktuális állapota. Ha mégis meg szeretnénk nézni, hol tart a sütési ciklus, a sütő észleli közeledésünket és azonnal felkapcsolja a belső világítást. Az energiamegtakarítási törekvéseket is figyelembe vették a tervezők, ugyanis ezzel a funkcióval a mesterséges intelligencia azt is felismeri, hogy a vacsora elkészítése után már valószínűleg nem használjuk többet aznap, így a hűtési funkciót úgy állítja be, hogy a lehető legkevesebb legyen az energiafelhasználás.

A séf kigondolja, az algoritmus megoldja

A konyha az egyik, ha nem a legfontosabb élettér az otthonunkban, hiszen itt gyűlik össze a család, kávézunk a barátokkal vagy épp eszünk, főzünk, sütünk. A mesterséges intelligenciához kapcsolt okos konyhagépek még inkább élhetőbbé teszik ezt a helyiséget, sőt támogatnak bennünket, hogy ne csak az ételek kiválasztása és elkészítése, hanem már az élelmiszerek beszerzése is sokkal gördülékenyebb legyen.

A séf kigondolja, az algoritmus megoldja

Iratkozz fel hírlevelünkre!