Skip to main content
 

Digitalizáció, hálózatba kapcsolt eszközök, Dolgok Internete (IoT), ipari ökoszisztéma-tervezés, szenzorizált gyártósorok, innovatív interfésztechnológia – az Ipar 4.0 számos új jelenséggel jár együtt a világ minden táján Európától az Egyesült Államokon át egészen Ázsiáig. Az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó újdonságok csőstül jönnek.

Ezek a megoldások egyrészt optimalizálják a gyártási mechanizmusokat és egyszerűbbé teszik a termelést, másrészt viszont időt és energiát igényel az, hogy beépüljenek a köztudatba és a mindennapi életünk részévé váljanak. Néha még az egyes kifejezések értelmezése is gondot jelenthet, főleg, hogy nem egy-egy új és általában külföldi eredetű szókapcsolatról van szó, hanem több tucatról. Ezért állítottuk össze az alábbi kisokost, ami a könnyebb eligazodást segíti a 21. század gyáraiban.

Ipar4.0 KISOKOS – első rész

Az ActiveAssist szoftverfunkciójának köszönhetően a Bosch Rexroth szenzorok, érintőképernyők, kamerák és projektorok tökéletes összjátékával olyan átfogó támogatórendszert hozott létre, amely célzott információkkal segíti a munkatársakat, és lépésről lépésre végigvezeti őket a feladat végrehajtásában, ezáltal garantálja a folyamat biztonságát. Mivel szabadon konfigurálható, egymás után akár többféle szerelési feladat is elvégezhető, ezáltal nő a termelés hatékonysága.

Az olyan megoldások segítségével, mint például a Rexroth IoT Gateway, néhány lépésben hálózatba kapcsolhatjuk teljes gyártásunkat, és ezáltal garantált a rendszer átláthatósága és felügyelete. Ha a gyűjtött adatokat használó állapotfigyelő megoldásokat például domain ismeretekkel párosítjuk, a megelőző karbantartást támogató mechanizmusok nagyon hatékonyak lehetnek.

A Bosch Rexroth IoT Gateway megoldásával hálózatba kapcsolható a teljes gyártás

Az ActiveCockpit egy olyan gyártásvezérlő menedzsmentalkalmazás, amelynek segítségével online kapcsolaton keresztül folyamatosan, valós időben nyomon követhetjük a termelési adatokat. A szoftver segítségével folyamatos adatgyűjtés, elemzés és vizualizáció biztosítható a gyártósorokon működő gépekről és folyamatokról. Ezáltal a felmerülő problémák könnyebben felfedezhetők és kezelhetők. Így egy többtermékes gyártósoron is gyorsabbá válhat a karbantartás, és minimalizálhatóak az állásidők. A gyors döntésekhez szükséges valamennyi adat könnyen átlátható, és a feladatok közvetlenül az érintett helyre továbbíthatók.

A Nexeed Intralogistics Execution a Bosch Rexroth megoldása az üzemen belüli logisztikai kihívások leküzdésére az intralogisztikai területek összekapcsolása által. A szoftver segítségével a teljes járműállományra vonatkozóan bármikor, közel valós idejű információk állnak a munkatársak rendelkezésére: az anyag tárolási helyétől a járművek állapotán és a szállítási útvonalakon keresztül az üres és teljes menetek arányáig minden adat és információ elérhető. Legnagyobb előnye kétségtelenül az, hogy átláthatóvá teszi az intralogisztikát, amely elvárás a modern gyártási rendszerekkel szemben.

Nexeed Track and Trace – megoldás az áru üzemen kívüli áramlásának ellenőrzésére és nyomon követésére. Ha az árut a Nexeed Track and Trace szenzoraival szerelték fel, azok folyamatosan információkat küldenek az áru pozíciójáról és állapotáról a felhőbe. Így a logisztikai ügyintézők a pontos szállítási időt a tényleges pozíció alapján tudják lekérdezni, s egyúttal az anyag- és kapacitástervezés optimalizálhatóvá válik.

A szerelősorok építésénél a Bosch Rexroth az ActiveMover lineáris motoros szállítópálya-rendszerét alkalmazza. Ennek feladata, hogy minden egyes gyártási darab pontosan és gyorsan kerüljön a megfelelő helyre. A különféle folyamatok során különböző gyorsasággal ez mozgatja a darabokat az előre meghatározott pozíciókra. A szállítópálya-rendszer képes egészen 40 méter/másodpercig felgyorsítani a gyártási darabokat szállító tálcákat, s ezáltal minden egyes állomáson értékes másodperctöredékeket lehet megtakarítani, így a szállítórendszer által szabályozott folyamatok sebessége maximálisan optimalizálható.

Az ActiveMover megoldás nagymértékben optimalizálja a gyártási folyamatokat

Az i4.0 Upgrade Kit lehetőséget teremt a már meglévő olyan gépek, modulok vagy sorok összekötésére, amelyek nem rendelkeznek hálózati kapcsolattal. Az informatikai rendszerek adatai automatikusan feldolgozhatóvá válnak, és így alkalmassá tehetőek állapotfigyelésre vagy adatbányászatra. Az i4.0 Upgrade Kit előnyei, hogy a program nem igényli a meglévő automatizálási megoldás módosítását, és semmilyen különleges programozási ismeret nem szükséges webalapú konfigurálásának elvégzéséhez.

A Digital Service Assistant segítségével a Bosch Rexroth gyorsan biztosítja a hibaelhárításhoz szükséges információkat. Az operátor okostelefonon vagy tableten keresztül megkapja a hibás termék adatait, és interneten keresztül a Bosch Rexroth szerverén található, összes dokumentációhoz hozzáférhet. A Digital Service Assistant közvetlenül továbbítja a bonyolultabb hibákat és kérdéseket a helpdesk felé.

A 21. századi gyárban már tableten érkeznek a gyártással kapcsolatos információk

A Bosch Rexroth innovatív és rendszerszintű gondolkodásmódjának ékes bizonyítéka a tavalyi évben piacra dobott Open Core Engineering szoftverfejlesztő platform, amelyik összekapcsolja az összes szoftveralapú, intelligens mérnöki eszközt valamennyi hajtás- és vezérléstechnikával. A programkörnyezet lefedi a teljes mérnöki munkafolyamatot, míg a funkcióeszközök egyszerűsítik a komplex gépi folyamatok megvalósítását és lehetővé teszik az új és innovatív gépi funkciók gyorsabb integrálását. Segítségével akár 30 százalékkal is csökkenhet a mérnöki munka mennyisége.

Iratkozz fel hírlevelünkre!