Skip to main content
 

Napjaink technológiája olyan ütemben változik, amelyet a világ még soha nem látott, és ennek a változásnak a fókuszában a digitalizáció, azaz a hálózatba kapcsoltság áll.

Az intelligens eszközök és az IoT magas fokú összekapcsolhatóságot tesznek lehetővé, mely növeli a gyártóvállalatok termelékenységét és versenyképességét. Mégis amikor az Ipar 4.0 vagy a jövő gyára szóba kerül, többnyire a technológiai vívmányok és az adatok állnak középpontban. Arról ritkán szól a fáma, hogy a jövő gyárában a munkavállaló szerepe és feladatai hogyan alakulnak át. Munkáját elsősorban az jellemzi, hogy digitális eszközöket használ az összes munkafolyamat során. Az ember és a gépek közötti kapcsolat pedig a programozás, az adatátvitel és -elemzés révén a legfontosabb tényező az automatizált gyártási lánc megvalósítása során.

Hálózatba kapcsolt munkavállalók

Új mindsetre van szükség

Ahhoz, hogy a jövő gyárában tökéletesen szervezett és lebonyolított munkafolyamatokról beszéljünk, a dolgozóknak együtt kell működniük a gépekkel és berendezésekkel. Ember és gép kéz a kézben, fej fej mellett dolgozik a hatékonyság növelése érdekében, azaz, hogy még gyorsabb, gördülékenyebb és biztonságosabb döntések szülessenek. Rosszul gondolja az, aki itt kizárólag a gyártásban dolgozókra gondol. A hálózatba kapcsolt munkavállaló ugyanis nem egy meghatározott szerepkört, hanem a munka módját jelenti a jövőre nézve. A futószalag mellett elvégzett gyártási feladatoktól kezdve egészen a vállalatirányítási folyamatokig, bárhol tevékenykedhet egy hálózatba kapcsolt munkavállaló. A munkavállalók digitális tudása, annak folyamatos fejlesztése már nem elegendő: új hozzáállásra van szükség. Bátorság és kiváncsiság, megújulásra való képesség, igény és akarat a folyamatos, élethossszig tartó tanulásra, türelem és elfogadás ha hibázunk, és legfőképp a lelkesedés és a nyitottság az, amire a jövő munkavállalójának szüksége van.

Új mindsetre van szükség

Cél a hatékonyság és a biztonság javítása

A hálózatba kapcsolt munkavállalókat intelligens eszközök és gépek figyelik, tájékoztatják. Például új összeszerelési folyamatra készítik fel őket, vagy begyakoroltatják a megfelelő csomagolási lépéseket, vagy az előttük álló naptárbejegyzésekről küldenek információkat. A Deloitte kutatásából kiderül, hogy a munkavállalók 49 százaléka átlagosan 10 percet pazarol el óránként azzal, hogy technológiával kapcsolatos problémákat próbál megoldani. Ez dolgozónként hetente csaknem 3 óra kiesést jelent a munkavégzésből, ami adódhat a nem megfelelő, vagy a hiányzó eszközökből, vagy esetleg a hozzá nem értésből. A hatékonyságot jelentősen növelné, ha nem kellene hosszú perceket várakozással tölteni. A digitalizációnak és a hálózatba kapcsoltságnak köszönhetően a jövő munkavállalói valós időben együttműködhetnek szakértőkkel, tanácsadókkal vagy a világ bármely részén dolgozó kollégáikkal azért, hogy a tapasztalataikat megosszák és a problémákat mihamarabb kiküszöbölhessék. S mindezt helytől és időtől függetlenül. Cél, hogy rövidebb idő alatt hatékonyabb megoldások szülessenek.

Jó példát jelentenek a biztonság növelésére az olyan technológiák, mint például a biometrikus megfigyelés funkció egyes okosóra modelleknél. Ezek lehetővé teszik, hogy a munkáltató a munkavállalókat mindig biztonságban tudja. Erre főleg az extrém munkakörnyezetben (atomerőművekben, óriás duzzasztó gátaknál, olajtornyokban stb.) kerülhet sor, ahol sarkalatos tényező az életfunkciók folyamatos monitorozása, legyen szó balesetveszélyről vagy gépleállásról.

Cél a hatékonyság és a biztonság javítása

Emberek, gépek és információk hálója

Az emberek és gépek közötti kapcsolat mellett a munkavállalók közötti digitális és mindenek előtt valós idejű kapcsolat teljesen új szintű információcserét hoz létre. Legyen szó műszakátadásról vagy meetingszervezésről, mindez már digitálisan, valós időben lebonyolítható. Ez egyrészt megkönnyíti a mindennapi munkavégzést, másrészt lehetővé teszi az átláthatóságot és az ismeretek átadását.

Emberek, gépek és információk hálója

Ellenőrzőlisták és testreszabható adatfelületek segítségével autonómabb munkavégzésre van lehetőség.

Az emberek, a gépek és az információk a jövő gyárában állandó kölcsönhatásban állnak azért, hogy minden munkafolyamat átláthatóvá váljon és az egyéni munka hatékonyságát még inkább növelni lehessen.

Nem kell tehát ördögöt kiáltani, ha ember és gép kollaborációjáról van szó. A gépek lázadása csak hollywoodi utópia. A jövő gyárában ugyanis a gépek a monoton munkafolyamatokat látják el, s mindezt a nap 24 órájában teszik. Az embernek pedig kreatívabb, önállóbb munkavégzésre van lehetősége. A hálózatba kapcsolt munkavállaló megfelelő gondolkodásmóddal rendelkezik, a technológiai vívmányokat annak érdekében használja és alkalmazza, hogy hatékonyabb, biztonságosabb és gyorsabb munkafolyamatok jöjjenek létre.

Iratkozz fel hírlevelünkre!