Skip to main content
 
Ipar 4.0

Forradalom az iparban

2018.05.09 No Comments 5 perc olvasási idő

A 2011-ben bevezetett fogalom, az Ipar 4.0, más néven a IV. ipari forradalom elemei beépülnek a már meglévő gyártási-, logisztikai- és kereskedelmi rendszerekbe, összefoglaljuk, hogy mit is jelent ez pontosan ránk nézve.

Egyszerűen ipari forradalomnak nevezik a technikatörténetben a mechanizációt, ami az 1850-es évekig lezajlott és beindította az ipari méretű termelést. Ezt követte a taylorizmus, az automatizmus – utóbb II. ipari forradalomnak nevezett – kora, amit a III. ipari forradalom, a számítógépek és az informatikai rendszerek és robotok megjelenése követett, a 1970-es évek elejétől. Napjainkban éljük az Internet of Things forradalmát (IoT), amikor intelligens eszközök a már meglévő eljárásokba épültek be és új, önállóan működő, autonóm gyártási rendszerek kiépülése megy végbe, mindezt az internetre kapcsolva, tehát egyetlen hálózaton belül megvalósítva. A pár éve még ismeretlen kifejezések, mint a BIG DATA, IoT, felhő, mesterséges intelligencia, kiterjesztett valóság hétköznapivá kezd válni sok vállalat számára.

VEZETŐ IOT-VÁLLALATKÉNT A BOSCH INNOVATÍV MEGOLDÁSOKAT KÍNÁL AZ INTELLIGENS ÉS HÁLÓZATBA KAPCSOLT GYÁRTÁSHOZ.

Okos gyárak

Minden intelligens gyárnak az alapját az internet, valamint a rendszerek és gépek hálózatba kötése képezi. Egy digitális üzem olyan virtuális gyártási rendszert kapcsol össze valós gyártással, ami magának a IV. ipari forradalomnak a víziója. Az informatikai úton történõ vezérlést, a termékfejlesztés és a gyártás közötti közvetlen adatcserét nagyteljesítményû PLM programok biztosítják. Ezek segítségével lehet virtuálisan szimulálni az összes termékinformációt, lényege, hogy egy termék életciklusához tartozó összes – főként műszaki jellegű – adatot, dokumentumot, folyamatot és projektet egy egységes rendszeren belül kezel. Ebbe minden beletartozik: a termék koncepciójának megszületésétől kezdve a tervezésen, gyártáson, minőségbiztosításon és karbantartáson keresztül egészen a termék eldobásáig vagy újrahasznosításáig. A kutatási és fejlesztési folyamatokból, a virtuális szimulációkból származó összes termékinformációt – adatot – egy gyártásvezérlõ rendszerhez továbbítják, ami valós időben vezérli a gyártás teljes folyamatát. A termékek irányítják a saját gyártásukat: termékkódokkal kommunikálnak a gyártásban részt vevő gépekkel és eszközökkel a gyártási jellemzőkről és követelményekről, ezáltal előre vetítve a szükséges gyártástechnológiai lépéseket. Mindezt gyári dolgozók nélkül.

Ipari digitalizációs területek

★ Fizikai munka kiváltása, robotizálás
★ Adminisztrációs munka kiváltása
★ Irodai munka effektivitás növelése
★ Stratégiai tervezés
★ Modellezés, értéklánc elemzés
★ MI, gépi tanulás, optimalizálás,
★ Adatbányászat, analitika, BIG DATA
★ Hálózat és rendszerépítés
★ Cloud technika, kollaboráció, integráció

Változó jövő

Újfajta termelés és munkavégzés van kialakulóban, melyeknek az alapját az informatikai megoldások, a virtuális és kevert valóságra épülő alkalmazások képezik. Már ma több mint 2 millió robot dolgozik az iparban, az automatizálás és a digitalizáció hatására 10 éven belül a ma ismert feladatkörök közel fele eltűnik a fejlett világból. A lakosság, a vásárlók vajon mit érzékelnek a negyedik ipari forradalomból? Ahogy az automatizálás megteremtette a tömegcikkeket, úgy az ipari gyártóeszközök, termékek felkerülése az internetre, a vásárlói igények közvetlen kielégíthetősége révén létrejöhet a tömeges testreszabás. A három előző forradalmat az ember szükségletei és az életszínvonal minőségének növelése váltotta ki, ha ezek az igények összetalálkoznak a megfelelő technológiai megoldásokkal, akkor az motiválja az innovatív változások létrejöttét.

Számos terület van, ahol az ipar 4.0 elemek beépíthetőek egy gyár működésébe.

Iratkozz fel hírlevelünkre!