Skip to main content
 
Ipar 4.0

Forradalmasított adatátvitel az iparban

2020.11.23 No Comments 10 perc olvasási idő
Már az iparban is támad az 5G

2020 legkiemelkedőbb IIoT trendje

Az Ipar 4.0 és a hozzá szorosan kapcsolódó IIoT (Industrial Internet of Things) nem csupán egy technológiai megoldás. Elfogadását ne a ránk törő FOMO (az elmulasztástól, lemaradástól való félelem) motiválja első sorban, sokkal inkább az, hogy segíthet egy termék vagy egy szolgáltatás minőségének javításában, az üzemeltetési költségek csökkentésében, a költséges folyamatok optimalizálásában vagy az eszközök nyomon követésében.

2020 legkiemelkedőbb IIoT trendje

A mesterséges intelligenciától az 5G-ig

Korábbi bejegyzésünkben részletesen írtunk a mesterséges intelligenciáról, ahol kiderült: nem is annyira rettentő ez a technológia. Most tovább megyünk és az Ipar 4.0, valamint az ipari IoT legmeghatározóbb trendjével foglalkozunk.

Az Ipar 4.0 és az IIoT alatt a vezeték nélküli hálózaton keresztül összekapcsolt gyártóeszközöket és -berendezéseket, sőt a teljes értékláncfolyamat hálózatba kapcsolását értjük.

A mesterséges intelligencia tudtunk nélkül szövi át mindennapjainkat, de a gyártásban is érezhető a fejlődő technológiák hurrikánja. Az adatok a mesterséges intelligencián és a gépi tanuláson alapuló IoT szoftverek és alkalmazások gerincét jelentik. Az 5G bevezetése forradalmasítja a gyártóeszközök és -berendezések hálózatba kapcsolását az IoT-képes iparágakban, és várhatóan katalizálja azok termelékenységét.

Mivel a 20 Gbit/s adatsebességnek köszönhetően az 5G akár hússzor gyorsabb, mint a 4G, sőt rendkívül alacsony késleltetési idővel, ezredmásodpercekkel, szinte késedelem nélkül képes adatokat továbbítani, akár 99,9999 százalékos megbízhatóságával szinte ugyanolyan eredmény érhető el, mint a vezetéken keresztüli adatátvitellel. Az 5G-vel valós időben valósítható meg a „kritikus kommunikáció”. Használatával olyan új alkalmazási területek nyílnak meg az iparban, ahol más vezeték nélküli technológiák, például a WLAN teljesítménye sok esetben elégtelen volt a múltban.

A mesterséges intelligenciától az 5G-ig

Az IIoT óriás Microsoft 2019-ben végzett felmérése szerint a vállalatok 85 százalékának van legalább egy IIoT alkalmazási példája. Ez a szám még tovább fog növekedni, mivel a válaszadók 94 százaléka mondta azt, hogy 2021-ig megvalósítják a kitűzött IIoT stratégiájukat.

Valójában az IDC azt jósolja, hogy az IoT technológiára fordított kiadások 2024-ig elérik a billió dollárt. A feltörekvő technológiába fektető legnagyobb szektorok közé tartozik a diszkrét gyártás (úgymint gépgyártás, elektronika és autóipar), a folyamatgyártás, a logisztika és a közüzemi szolgáltatások.

Biztonságosabb és rugalmasabb gyártás

Könnyen áthelyezhető és az emberrel együttműködni képes robotok, önvezető szállítójárművek és okosszemüvegek nyújtanak támogatást a munkatársak számára a jövő gyárában. Az ilyen rugalmas rendszereknél fontos követelmény a nagy teljesítményű vezetéknélküli infrastruktúra, amely lehetővé teszi az emberek, a gépek és egyéb berendezések közötti biztonságos és hatékony kommunikációt.

Biztonságosabb és rugalmasabb gyártás

Az 5G alkalmazásának példáját jól mutatják a gyártásban kialakított mobil kezelőállomások, amelyekkel a munkatársak gyorsan és rugalmasan csatlakozhatnak a különféle rendszerekhez és gépekhez. Ezek a biztonság szempontjából kritikus vészleállításokat is támogatják, ami költségmegtakarítást is eredményez, hiszen az 5G adatátvitellel a gépek leállásával kiesett idő jelentősen csökken. MIndemellett javulnak a munkatársak munkakörülményei is, mivel egyszerűen és kényelmesen hozzáférhetnek a gépekhez. Sőt az 5G-n keresztül összekapcsolt okosszemüvegek használatával a berendezések állapotinformációi valós időben követhetők nyomon. Az önvezető szállítórendszerek pedig az 5G-nek köszönhetően szintén könnyen a gyártásba integrálhatók.

Az 5G lesz a jövő gyárának központi idegrendszere

Andreas Müller, a Robert Bosch GmbH kommunikációs és hálózati technológiák területének vezetője és egyben az 5G Adatkapcsolatú Ipari és Automatizálási Szövetség (5G-ACIA) elnöke szerint

Az új 5G kommunikációs szabvány rendkívül megbízható, biztonságos és gyors adatátvitelt tesz lehetővé rövid válaszidővel, ezáltal a termelékenység növelésével együtt rugalmasabbá, biztonságosabbá és hatékonyabbá teszi a gyártást.

Iratkozz fel hírlevelünkre!