Ipar 4.0

Forradalmasított adatátvitel az iparban

2020.11.23 No Comments 10 perc olvasási idő
Már az iparban is támad az 5G

2020 legkiemelkedőbb IIoT trendje

Az Ipar 4.0 és a hozzá szorosan kapcsolódó IIoT (Industrial Internet of Things) nem csupán egy technológiai megoldás. Elfogadását ne a ránk törő FOMO (az elmulasztástól, lemaradástól való félelem) motiválja első sorban, sokkal inkább az, hogy segíthet egy termék vagy egy szolgáltatás minőségének javításában, az üzemeltetési költségek csökkentésében, a költséges folyamatok optimalizálásában vagy az eszközök nyomon követésében.

2020 legkiemelkedőbb IIoT trendje

A mesterséges intelligenciától az 5G-ig

Korábbi bejegyzésünkben részletesen írtunk a mesterséges intelligenciáról, ahol kiderült: nem is annyira rettentő ez a technológia. Most tovább megyünk és az Ipar 4.0, valamint az ipari IoT legmeghatározóbb trendjével foglalkozunk.

Az Ipar 4.0 és az IIoT alatt a vezeték nélküli hálózaton keresztül összekapcsolt gyártóeszközöket és -berendezéseket, sőt a teljes értékláncfolyamat hálózatba kapcsolását értjük.

A mesterséges intelligencia tudtunk nélkül szövi át mindennapjainkat, de a gyártásban is érezhető a fejlődő technológiák hurrikánja. Az adatok a mesterséges intelligencián és a gépi tanuláson alapuló IoT szoftverek és alkalmazások gerincét jelentik. Az 5G bevezetése forradalmasítja a gyártóeszközök és -berendezések hálózatba kapcsolását az IoT-képes iparágakban, és várhatóan katalizálja azok termelékenységét.

Mivel a 20 Gbit/s adatsebességnek köszönhetően az 5G akár hússzor gyorsabb, mint a 4G, sőt rendkívül alacsony késleltetési idővel, ezredmásodpercekkel, szinte késedelem nélkül képes adatokat továbbítani, akár 99,9999 százalékos megbízhatóságával szinte ugyanolyan eredmény érhető el, mint a vezetéken keresztüli adatátvitellel. Az 5G-vel valós időben valósítható meg a „kritikus kommunikáció”. Használatával olyan új alkalmazási területek nyílnak meg az iparban, ahol más vezeték nélküli technológiák, például a WLAN teljesítménye sok esetben elégtelen volt a múltban.

A mesterséges intelligenciától az 5G-ig

Az IIoT óriás Microsoft 2019-ben végzett felmérése szerint a vállalatok 85 százalékának van legalább egy IIoT alkalmazási példája. Ez a szám még tovább fog növekedni, mivel a válaszadók 94 százaléka mondta azt, hogy 2021-ig megvalósítják a kitűzött IIoT stratégiájukat.

Valójában az IDC azt jósolja, hogy az IoT technológiára fordított kiadások 2024-ig elérik a billió dollárt. A feltörekvő technológiába fektető legnagyobb szektorok közé tartozik a diszkrét gyártás (úgymint gépgyártás, elektronika és autóipar), a folyamatgyártás, a logisztika és a közüzemi szolgáltatások.

Biztonságosabb és rugalmasabb gyártás

Könnyen áthelyezhető és az emberrel együttműködni képes robotok, önvezető szállítójárművek és okosszemüvegek nyújtanak támogatást a munkatársak számára a jövő gyárában. Az ilyen rugalmas rendszereknél fontos követelmény a nagy teljesítményű vezetéknélküli infrastruktúra, amely lehetővé teszi az emberek, a gépek és egyéb berendezések közötti biztonságos és hatékony kommunikációt.

Biztonságosabb és rugalmasabb gyártás

Az 5G alkalmazásának példáját jól mutatják a gyártásban kialakított mobil kezelőállomások, amelyekkel a munkatársak gyorsan és rugalmasan csatlakozhatnak a különféle rendszerekhez és gépekhez. Ezek a biztonság szempontjából kritikus vészleállításokat is támogatják, ami költségmegtakarítást is eredményez, hiszen az 5G adatátvitellel a gépek leállásával kiesett idő jelentősen csökken. MIndemellett javulnak a munkatársak munkakörülményei is, mivel egyszerűen és kényelmesen hozzáférhetnek a gépekhez. Sőt az 5G-n keresztül összekapcsolt okosszemüvegek használatával a berendezések állapotinformációi valós időben követhetők nyomon. Az önvezető szállítórendszerek pedig az 5G-nek köszönhetően szintén könnyen a gyártásba integrálhatók.

Az 5G lesz a jövő gyárának központi idegrendszere

Andreas Müller, a Robert Bosch GmbH kommunikációs és hálózati technológiák területének vezetője és egyben az 5G Adatkapcsolatú Ipari és Automatizálási Szövetség (5G-ACIA) elnöke szerint

Az új 5G kommunikációs szabvány rendkívül megbízható, biztonságos és gyors adatátvitelt tesz lehetővé rövid válaszidővel, ezáltal a termelékenység növelésével együtt rugalmasabbá, biztonságosabbá és hatékonyabbá teszi a gyártást.

Iratkozz fel hírlevelünkre!