Skip to main content
 
Ipar 4.0

A világ legtisztább helyei

2020.02.24 No Comments 5 perc olvasási idő

„Tudod, mitől fordul el a telefonod képernyője? És hogy mitől nyílik ki az autód légzsákja ütközés esetén? Tudod egyáltalán, hogy a mai csúcstechnológiájú világban hogyan működik bármi?” – tárja szét a kezét az egyik legutóbbi videójában Shawn. A Bosch fenegyereke most is a lényegre tapintott, útja pedig egyenesen a Bosch egyik gyárába vezetett, hogy megnézze, hogyan készülnek a mai szuper kütyük lelkei: a félvezetők és érzékelők, amelyek olyan aprók, hogy egyetlen hajszál vagy porszem is kárt tehet bennük. Tetőtől talpig védőöltözetbe bújt hát, még mindig jól ápolt bajusza fölé is maszkot húzott, és belépett a világ egyik legtisztább helyére.

Shawn láthatóan nagyon jól szórakozott és a robotokkal is összebarátkozott, egy kérdést azonban elmulasztott feltenni:

hogyan készülnek az úgynevezett tisztaterek?

Szerencsére nem kell messzire mennünk, hogy a kérdésünkre választ kapjunk, ugyanis a Bosch hatvani gyárában két tisztatér is van.

Az egyes csarnokban készülnek például a DBC teljesítménymodulok, melyek később az autó-elektronika – például szervokormány-vezérlő – részei lesznek.

„A belépéshez nem kell szkafander, de azért más öltözetet igényel. Egy hosszabb és zártabb speciális köpenyt, egy hajhálót, illetve arcszőrzetet viselők esetében egy „szakállvédő” maszkot is. Ami a cipőt illeti, egy ragadós padló felületre kell rálépni, ami nagyjából három lépés után minden szennyeződést leszed a cipőtalpról ”

– mesélt nekünk a követelményekről a részlegen dolgozó Megyeházi Zsolt. Egyébként elmondása szerint ugyanúgy folyik a munka, mint bárhol máshol. Kivéve talán, hogy gyakoribb vendég a takarító. A teremben napi háromszor mos fel hagyományos módszerekkel a takarítószolgálat, míg a gépek tisztítását maguk a kezelőik végzik a műszak végén.

Ételt és italt bevinni természetesen tilos, de a sminket, mint a rúzst vagy a szemceruzát, szempillaspirált is muszáj mellőzni.

„A tisztatér egy külön helyiség, de nem ablaktalan. Inkább úgy kell elképzelni, mint egy jól klimatizált szobát. A szűrt, tiszta levegőt óriási gépek fújják be, amitől némi túlnyomás is keletkezik, hogy mikor az öltözőből egy zsilipkapun keresztül belépünk, akkor az ajtónyitásnál a kosz kifelé áramoljon”

– folytatta a szakember. Mivel a hőmérsékletet és a páratartalmat is folyamatosan szabályozzák, a tisztaterek áldásos „mellékhatása”, hogy bennük mindig tökéletes az időjárás és friss a levegő. Ez a munkahely valóságos mennyország az allergiásoknak: a szűrők nem hogy a pollenektől, de még a baktériumoktól is megszabadulnak, sterilizálják a levegőt.

Bepillantás a Bosch drezdai félvezetőket gyártó csúcsüzemének munkálataiba. A félvezetők gyártására szolgáló helyiségekben biztosítani kell, hogy a környezeti levegőben semmilyen por vagy más szennyező részecske ne legyen jelen. Ezért a tiszta terek levegőjét speciális elszívási és szűrési technológiával tisztán tartják.

„Jó néhány éve nem keletkezett olyan hibás termékünk, amely a légtérből kikerülő szennyeződés miatt lett volna selejtes” 

– állította ki a hatvani tisztatér jeles bizonyítványát Zsolt.

Tiszta és tiszta között is van azért különbség, még ha szemmel nem is látható. A levegő tisztaságát az egy köbméterre eső szennyeződés darabszáma alapján értékelik. Az egyes csarnokban például legfeljebb 30 ezer szemcse juthat egyetlen köbméter levegőre, a hármas csarnokban még ennél is szigorúbbak a feltételek. Összehasonlításképpen, egy átlagos szoba levegőjében több millió részecske is lehet, míg a legszigorúbb osztályozású tisztatérben a 0,1 mikrométer (a mikrométer a milliméter ezred része, a pókfonál vastagságának töredéke) méretű részecskéből is alig néhány darab engedélyezett.

A szennyeződéseknek nem csupán a darabszáma, de a mérete is skálázva van.

„Gyógyszerészeti, űripari laboratóriumokban közelíteni lehet a tökéletesen tiszta levegő felé, de teljesen elérni sohasem”

– értékelte Zsolt a technológiai határait.

Iratkozz fel hírlevelünkre!