Skip to main content
 

Üresjáratok, rosszul megtervezett szállítási útvonalak, kihasználatlan kapacitás – főként a kisebb logisztikai cégek küszködhetnek ilyen problémákkal. A Bosch és az Amazon által fejlesztett digitális platform segítségével azonban minden vállalkozás hálózatba kapcsolható, így fejlesztési költségek nélkül, nagyobb hatékonysággal működhetnek a fuvarozó vállalkozások.

A Bosch és az egyesült államokbeli adatfelhő-szolgáltató, az Amazon Web Services (AWS) legújabb szolgáltatásának célja a hatékonyság és a fenntarthatóság javítása a szállítási és logisztikai ágazatban. A két cég által fejlesztett digitális platform – amelynek segítségével hálózatba kapcsolhatók a gépjárműflották – a logisztikai és szállítmányozó vállalatoknak világszerte gyors és egyszerű megoldást kínál a hatékony működéshez.

Az adatfelhő használata átláthatóbbá és jobban szervezhetővé teszi a logisztikát is

Az adatfelhő használata átláthatóbbá és jobban szervezhetővé teszi a logisztikát is

Digitalizáció mindenkinek

Stratégiai együttműködést kötött a Bosch és az AWS, így hamarosan elérhető lesz az a szolgáltatás, amelynek segítségével a haszongépjármű-flották kapacitáskihasználásától az áruforgalom nyomon követésén át, a megrendelések feldolgozásáig terjedően kaphatnak támogatást az akár néhány járművel üzemelő kisebb cégek is. A platform megkönnyíti a különféle szolgáltatások és adatok közötti zökkenőmentes interakciót, lehetővé téve, hogy a szállítási és logisztikai cégek sokkal többet profitáljanak a digitalizáció adta lehetőségekből anélkül, hogy saját erőforrás- és költségigényes informatikai projektekbe kezdenének. A szolgáltatás minden logisztikai cég számára elérhető lesz, még a legkisebb vállalatok számára is. Az ipari megrendelők és a háztartások is profitálnak majd mindebből, például az áru- és a csomagkézbesítés nagyobb megbízhatósága és átláthatósága miatt. A tervek szerint a Hannover Messe kiállításon mutatják be a szolgáltatás előzetes verzióját. A Bosch feladata a logisztikai platform fejlesztése és működtetése volt, míg az AWS az adatfelhő kínálatával és az ezzel kapcsolatos tapasztalatával járul hozzá a közös termékhez.

Mindegy, hogy a világ melyik táján jár az áru…
… a Bosch és az Amazon közös megoldásával követhető marad

Nagyobb hatékonyság

A szállítási és logisztikai iparág a globális gazdaság gerince már jelenleg is, és a jövőben a várakozások szerint még fontosabb lesz a szerepe az ilyen profilú cégeknek. Miközben folyamatosan növekedhet a szállított áruk volumene, a jogszabályi előírások miatt csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátást. Az AWS céggel együttműködve ebben a helyzetben segíti a Bosch a logisztikai ágazatot. Az összekapcsolt közlekedési funkciók fejlesztése ugyanis korunk egyik legösszetettebb technikai kihívása. A digitális piactér lehetővé teszi, hogy a vállalkozások gyorsan és költséghatékonyan tudjanak csatlakozni egy hálózatba kapcsolt, végpontokig érő rendszerhez, így javítva a szállítási folyamataik fenntarthatóságát.

Nagyobb hatékonyság

Rengeteg az üresjárat

A szállítási és logisztikai ágazat évek óta virágzik. A pandémia idején az online rendelések és csomagkézbesítések száma meredeken emelkedett, ami további lendületet adott az iparágnak. 2030-ra a globális áruszállítás várhatóan több mint 40 százalékkal növekedik majd, 2050-re pedig ez a szám meghaladja a 145 százalékot. Ez a növekedés egy olyan piacot érint, amely globálisan rendkívül széttagolt és eltérő hatékonysággal működik. Az iparágban működő vállalatok kilencven százaléka ötnél kevesebb járművel rendelkezik, emellett a szállítmányozók többsége – főként a kisebb cégek – továbbra is manuálisan vagy nem globális rendszerbe kapcsolt számítógépes programokkal szervezik napi tevékenységüket. Ráadásul a német Szövetségi Digitális és Közlekedési Minisztérium áruszállítási statisztikái szerint több mint 150 millió út üresjárat, ami éves szinten több mint 6,5 milliárd kilométert jelent, azaz több mint 160 000 alkalommal kerüljük meg fölöslegesen a Földet. Ez nem csak az éghajlat védelmére tett erőfeszítések, hanem a sofőrhiány miatt is problémát jelent.

Bár minden fuvarozó vállalat próbálja csúcsra járatni a hatékonyságot, az igazság az, hogy üresjáratokból így is rengeteg van

Bár minden fuvarozó vállalat próbálja csúcsra járatni a hatékonyságot, az igazság az, hogy üresjáratokból így is rengeteg van

Testre szabható megoldások

Logisztikai platformjával a Bosch megoldást nyújt majd az ágazat előtt álló kihívásokra. Ennek a rendszernek az az előnye, hogy egy teljes ökoszisztémát és egy olyan szoftverkörnyezetet hoz létre, amelyben a fuvarozók és szállítmányozók kiválaszthatják a különböző szolgáltatásokat saját igényeiknek megfelelően. A platform lehetővé teszi a piac számára a már működő, releváns alkalmazások, például a közlekedésirányítási rendszerek egyszerű integrálását is. A haszongépjárművek telematikai rendszerein keresztül elérhető adatok megosztott felhasználásának köszönhetően pedig a különböző területekről származó szolgáltatások összekapcsolása és interakciója is lehetővé válik.

A technológia ez esetben is megkönnyítheti az emberek dolgát

A technológia ez esetben is megkönnyítheti az emberek dolgát

Iratkozz fel hírlevelünkre!