Skip to main content
 
FenntarthatóságOkoseszköz

Fenntarthatóság mesterfokon

2021.03.22 No Comments 8 perc olvasási idő
Fenntarthatóság mesterfokon

Az egészséges életmódra, a környezettudatos gondolkodásra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Jóllehet Magyarországon már az óvodai és iskolai pedagógia része a fenntarthatóságra való nevelés, pici odafigyeléssel a hétköznapokban is sokat tehetünk környezetünk védelméért.

Cél: a zöld bolygó

A környezetvédelem, a fenntarthatóság szerencsére már nem újkeletű fogalmak. Gerald Durelltől kezdve David Attenborough-on át Leonardo DiCaprióig sokaktól tanulhatunk e téren. A zöld bolygó megmentéséért nemcsak nemzetek, szervezetek, hanem vállalatok és családok milliói veszik fel a kesztyűt nap mint nap.

Cél: a zöld bolygó

…a természetet és a harmóniát be kell építenünk az oktatásba. A körkörös gazdaságot támogató innovációknak, a kutatásoknak és fejlesztéseknek több tudományágat is fel kell ölelniük. Arra van szükség, hogy a technológiát és a mérnöki tudományokat a komplex rendszerszintű gondolkodással ötvözzük.

Károly walesi herceg nyitóbeszéde az ENSZ 2020. szeptember 30-án tartott biológiai sokféleséggel foglalkozó csúcstalálkozójánForrás: https://www.princeofwales.gov.uk, https://www.youtube.com/watch?v=5WoQ0JjMzP8
Másképp küzdünk, de a legapróbb lépések is hozzájárulnak a jobb, tisztább és zöldebb jövőért. Épp ezért fontos, hogy például szelektíven gyűjtsük a szemetet, ne pazaroljuk az ételeket vagy megújuló energiát használjunk.

A magyar háztartások életében és a hazai tantermekben is egyre nagyobb szerepet kap a klímavédelem fontossága. A Fenntarthatósági Témahét keretében indított ZöldOkos Kupa egy olyan általános iskolásoknak szervezett tudáspróba, ahol a felsőtagozatos diákok megmutathatják, mit jelent számukra az erdő mint ökoszisztéma vagy hogyan lehet egy gazdaság zöld és fenntartható.

A fenntarthatóság az új norma

A Bosch olyan intelligens háztartásigép-megoldásai, mint az okosmosógép, -mosogatógép vagy -hűtőszekrény használatával időt, pénzt és energiát takaríthatunk meg, ezáltal még többet tehetünk a klímavédelemért. Ráadásul a Home Connect funkcióval – okostelefonról vagy táblagépről – távolról és kényelmesen kezelhetjük és követhetjük figyelemmel otthoni készülékeinket, így akár a hűtőt is, mellyel megelőzhető az ételpazarlás.

  • Az i-DOS mosógép érzékelői például automatikusan észlelik a szövet típusát, a betöltött mennyiséget, valamint a szennyezettség mértékét, és minden egyes töltethez – pazarlás nélkül – pontosan kimérik az ahhoz szükséges mosószer és víz mennyiségét.
  • A PerfectDry mosogatógép a Zeolith technológiával tökéletes szárítási eredményt biztosít még olyan, nehezen szárítható daraboknál is, mint a műanyag edények. A természetes ásványi anyag a tisztítási fázis páráját alakítja át forró levegővé. Emellett a teljes folyamathoz 20 százalékkal* kevesebb energiára van szükség.

*Bosch PerfectDry mosogatógép Zeolith technológiával 0,73 kWh energiafogyasztással, összehasonlítva a Zeolith nélküli Bosch mosogatógép 0,92 kWh fogyasztásával. A ciklusonkénti értékek meghatározása a 2019/2017 sz. EU-szabályozás szerint történt.

  • A VitaFresh hűtők frissentartó rendszere megteremti a friss élelmiszerek ideális tárolási feltételeit. A fiókban uralkodó páratartalom állítható, így a zöldségek és gyümölcsök tovább maradnak frissek.

A fenntarthatóság üzenete nemcsak a termékek szintjén jelenik meg a vállalatnál, hiszen a Bosch stratégiai célkitűzései közé emelte a bolygó védelmét. A vállalat úttörő szerepet vállal a klímavédelem területén. 2020-ban világszerte több mint 400 telephelye vált karbonsemlegessé. Ezzel a Bosch lett az első olyan globális iparvállalat, amely nem hagy szén-dioxid lábnyomot saját energiaelőállítása során.

Iratkozz fel hírlevelünkre!