Skip to main content
 

Zsenge salátalevelek, ropogós hónapos retek, illatos kapor és petrezselyem – orrunk tele van a jobbnál jobb tavaszi illatokkal, és az egyre melegebb nappalok meghozták a kedvünket a zöldségek és virágok ültetéséhez, amit májusban sincs még késő elkezdeni.

Tavaszi ZÖLD-ség-IoT

Ragadjuk hát meg az ásó végét, itt az ideje, hogy például a zöldborsó, a vöröshagyma, a sárgarépa, a padlizsán vagy a cékla a szabadföldbe kerüljön, de kiültethetjük akár a konyhaablakban eddig nevelgetett paradicsom- vagy paprikapalántáinkat is. Az pedig már igazán csak hab a tortán, hogy a természet ritmusához igazodó, szezonális étkezéssel nemcsak egészségebben, hanem pénztárcakímélőbb módon is élhetünk. A fenntartható gazdálkodáshoz az IoT is egyre nagyobb mértékben hozzájárul, legyen szó egy kisebb kertről vagy épp ipari méretű termesztésről. Mutatjuk a technológiákat, melyek forradalmasítják a növénytermesztést.

Tavaszi ZÖLD-ség-IoT

Fenntartható agrárium

Mivel az élelmiszerek iránti globális kereslet egyre csak nő, a vállalatok folyamatosan új technológiákat fejlesztenek ki a termesztés hatékonyabbá tételére. Az agrárium innovációinak célja azonban nemcsak az, hogy gyorsabban és pontosabban dolgozzanak, hanem az is, hogy lehetővé tegyék a fenntartható mezőgazdaságot. A növények fejlődését valós időben és a nap 24 órájában figyelő szenzortechnológia, az okos öntöző- és permetezőrendszerek, a dróntechnika és számos IoT-megoldás segíti a gazdákat abban, hogy valódi ökoszisztémák jöhessenek létre.

Fenntartható agrárium

Az adatalapú precíziós innovációk nagy mértékben támogatják az Európai Unió fenntarthatósági céljainak teljesítését, így többek között a növényvédőszer-csökkentési törekvéseket vagy a talaj termőképességének megőrzését.

A Damman például márciusban kezdte meg Bosch BASF Smart Farming SmartSprayer nevű okos permetezési megoldásának első sorozatgyártását. Az innovatív precíziós mezőgazdasági gépeket várhatóan jövő tavasszal elsőként a német és magyar gazdák próbálhatják ki. A beépített, csúcstechnológiás kamerákkal felszerelt szenzortechnológia lehetővé teszi, hogy a szántóföldön áthaladó permetezőgép valós időben különböztesse meg a haszonnövényeket a gyomnövényektől. A gyomirtószert célzottan és megfelelő dózisban juttatja az adott területre.

Fenntartható agrárium

Ki mint vet, úgy arat

A magyar Agribit startup olyan szenzorokat fejleszt, amelyek egyrészt folyamatosan monitorozzák a talaj nedvességtartalmát és hőmérsékletét, másrészt mérik a levegő páratartalmát és hőmérsékletét, illetve a napfény intenzitását is követik. Ezekre az adatokra támaszkodva a rendszer riasztásokat és előrejelzéseket küld a gazdának, melyek segítségével a fagykár és a gyakori növénybetegségek megelőzhetők.

A FarmBot pedig egyenesen azt tűzte ki célul, hogy a termény leszüretelésén kívül minden zöldségtermesztési feladatot levegyen a tulajdonosa válláról. A kapcsolódó alkalmazáson keresztül beállíthatjuk, hogy a rendszer milyen zöldségeket és azokból milyen mennyiséget ültessen. Ezután elveti a magokat, méri a talaj nedvességtartalmát, a szoftver előírásai szerint öntözi a növényeket, és ki is gazol, ha épp arra van szükség. A kisebb magaságyásoktól kezdve, a nagyobb 18 négyzetméteres területű kertekre alkalmas növénygondozó robot akár egy 3–4 fős család zöldségellátásáról is gondoskodni képes, sőt ezzel a megoldással akár a teljes mértékű biotermelés is megvalósítható.

Ki mint vet, úgy arat

Iratkozz fel hírlevelünkre!