Skip to main content
 

Szezonálisan étkezni nemcsak egészséges, hanem változatos, környezetbarát és pénztárcakímélő is.

Az élelmiszerüzletekben már nincsenek évszakok. Akár télen is összedobhatunk egy tavaszi zsenge borsólevest, az őszibarackból igazán elhagyhatnánk az „őszit”, sőt a paradicsom is egész évben ott piroslik a polcokon. Minden és mindig kapható, legfeljebb kicsit mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.
Éreztük már úgy, hogy a friss zöldség és gyümölcs olykor nem olyan finom, mint ahogyan emlékeinkben él. A pompás, gusztusos külső sajnos sokszor ízetlen belsőt rejt. Nem véletlen, hogy a legjobb séfek is mindig szem előtt tartják, minek van éppen szezonja. Példájukat pedig akár otthon is követhetjük.
Együnk a természet ritmusára

Ahogyan az anyatermészet megalkotta

Mit jelent pontosan a szezonális étkezés? Amikor étrendünk összhangban van az évszakokkal, azaz amikor lehetőleg – de azért nem kizárólag – olyan ételeket fogyasztunk, melyek az adott időszakban teremnek. Ez főként persze a zöldségeket és gyümölcsöket érinti, de akár a hüvelyesekre és gabonafélékre is odafigyelhetünk.

Ahogyan az anyatermészet megalkotta

Miért jó ez nekünk? Először is, mert egészségesebb. Jellemzően az idénytermények éppen azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzák, amelyekre az adott évszakban szükségünk van. Nyáron például béta-karotinnal védekezhetünk a napsütés ellen, télen pedig a C-vitamin raktárakat tölthetjük fel. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával könnyen eldönthetjük mikor mit együnk. A módszerrel változatosabbá tehetjük étkezésünket. Ha például késő ősszel is ehetünk paprikát és paradicsomot, könnyebben megfeledkezünk az olyan értékes élelmiszerekről, mint a sütőtök vagy cékla.

Hiába, jól kitalálta ezt az öreg anyatermészet!

Hiába, jól kitalálta ezt az öreg anyatermészet

A szezonális étkezésbe ugyanakkor az is beletartozhat, ahogyan a friss zöldségeket és gyümölcsöket természetes módon tartósítjuk, hogy ínséges időkben fogyasszuk el őket.

Aszalás, befőzés, mélyhűtés és savanyítás – a vitaminőrzésre számos praktika létezik, és nagyon nem mindegy, mikor melyiket használjuk. Segítségünkre lehet a Bosch VitaFresh rendszere is, amelyben háromszor tovább maradnak frissek az élelmiszerek. A tágas kialakításnak köszönhetően mindig van elég hely kényelmesen és áttekinthetően elpakolni az árut. Külön polcok jutnak a zöldségeknek és gyümölcsöknek, megint másik polc a húsoknak, halaknak. Így mindent a legmegfelelőbb körülmények között tarthatunk. A fiókok megelőzik a nedvesség elvesztését, miközben a speciális szigetelésnek köszönhetően ideális a páratartalom és a hőmérséklet.

Óvd a Földet, óvd a pénztárcádat!

Az idénytermények fogyasztásának másik nagy előnye, hogy környezetbarát. Megspórolhatjuk vele, hogy olykor a világ másik végéből szállítsák át a nálunk már nem termő zöldségeket és gyümölcsöket, a mesterséges melegházak üzemeltetését, a különféle érésszabályozó vegyszerek használatát, illetve a hűtés és tárolás költségeit.

De nemcsak a bolygónak teszünk jót, hanem saját pénztárcánknak is.

A helyben megtermelt élelmiszer általában olcsóbb, ráadásul a hazai kistermelőket és ezzel együtt a gazdaságot is támogathatjuk.

Óvd a Földet, óvd a pénztárcádat

Azért a szezonális étkezésnek is megvannak persze a maga korlátjai. A tanú című film óta különösen jól tudjuk, hogy a magyar narancs kicsit sárgább, kicsit savanyúbb. Így jobban járunk, ha citrusféléket inkább trópusi országokból importálunk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!