Szezonálisan étkezni nemcsak egészséges, hanem változatos, környezetbarát és pénztárcakímélő is.
Ahogyan az anyatermészet megalkotta
Mit jelent pontosan a szezonális étkezés? Amikor étrendünk összhangban van az évszakokkal, azaz amikor lehetőleg – de azért nem kizárólag – olyan ételeket fogyasztunk, melyek az adott időszakban teremnek. Ez főként persze a zöldségeket és gyümölcsöket érinti, de akár a hüvelyesekre és gabonafélékre is odafigyelhetünk.
Miért jó ez nekünk? Először is, mert egészségesebb. Jellemzően az idénytermények éppen azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzák, amelyekre az adott évszakban szükségünk van. Nyáron például béta-karotinnal védekezhetünk a napsütés ellen, télen pedig a C-vitamin raktárakat tölthetjük fel. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával könnyen eldönthetjük mikor mit együnk. A módszerrel változatosabbá tehetjük étkezésünket. Ha például késő ősszel is ehetünk paprikát és paradicsomot, könnyebben megfeledkezünk az olyan értékes élelmiszerekről, mint a sütőtök vagy cékla.
Hiába, jól kitalálta ezt az öreg anyatermészet!
A szezonális étkezésbe ugyanakkor az is beletartozhat, ahogyan a friss zöldségeket és gyümölcsöket természetes módon tartósítjuk, hogy ínséges időkben fogyasszuk el őket.
Aszalás, befőzés, mélyhűtés és savanyítás – a vitaminőrzésre számos praktika létezik, és nagyon nem mindegy, mikor melyiket használjuk. Segítségünkre lehet a Bosch VitaFresh rendszere is, amelyben háromszor tovább maradnak frissek az élelmiszerek. A tágas kialakításnak köszönhetően mindig van elég hely kényelmesen és áttekinthetően elpakolni az árut. Külön polcok jutnak a zöldségeknek és gyümölcsöknek, megint másik polc a húsoknak, halaknak. Így mindent a legmegfelelőbb körülmények között tarthatunk. A fiókok megelőzik a nedvesség elvesztését, miközben a speciális szigetelésnek köszönhetően ideális a páratartalom és a hőmérséklet.
Óvd a Földet, óvd a pénztárcádat!
Az idénytermények fogyasztásának másik nagy előnye, hogy környezetbarát. Megspórolhatjuk vele, hogy olykor a világ másik végéből szállítsák át a nálunk már nem termő zöldségeket és gyümölcsöket, a mesterséges melegházak üzemeltetését, a különféle érésszabályozó vegyszerek használatát, illetve a hűtés és tárolás költségeit.
De nemcsak a bolygónak teszünk jót, hanem saját pénztárcánknak is.
A helyben megtermelt élelmiszer általában olcsóbb, ráadásul a hazai kistermelőket és ezzel együtt a gazdaságot is támogathatjuk.
Azért a szezonális étkezésnek is megvannak persze a maga korlátjai. A tanú című film óta különösen jól tudjuk, hogy a magyar narancs kicsit sárgább, kicsit savanyúbb. Így jobban járunk, ha citrusféléket inkább trópusi országokból importálunk.