Skip to main content
 
Okosotthonok

Mondj nemet a pocsékolásra!

2019.10.15 No Comments 5 perc olvasási idő

Gondolta volna, hogy minden évben több mint 1,3 milliárd tonna élelmiszer végzi a szemétben? Brutális mennyiség, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az ENSZ legfrissebb becslései szerint 820 millió ember éhezik világszerte. Különösen mostohán bánunk a zöldségekkel és gyümölcsökkel: a világszervezet szerint 45 százalékuk landol a kukában. Ami azt illeti, sok termés még a boltokig sem jut el. Szüretelés után kiderül, hogy hibás, vagy nem elég érett, így aztán – jobb esetben – ezek mennek a komposztba. Aztán temérdek árut hagyunk ott a polcokon. Van, aki szereti egyesével jól megfogdosni, megszagolgatni a zöldséget, gyümölcsöt, hogy a legszebb, legérettebb, legtökéletesebb darabokat válogassa ki. De vajon mi lesz a csúnya, hibás, netán túlérett darabokkal? Ha a kertben szedünk fel egy fura alakú krumplit, vagy girbegörbe répát, még nevetünk is rajta egy jót. Ám az üzletekben ugyan ki rak a kosarába ?

A Közel-Keleten például a piac zárásakor kiteszik az eladhatatlan árut a szegényeknek, és hasonló hozzáállás már mifelénk is terjedőben van, például az üzletek leértékelve még megpróbálnak túladni a hibás vagy túlérett termékeken. Az ugyancsak egyre gyakoribb, hogy a fogyasztók is felülkerekednek az esztétikumon. Megtanulták már, hogy nem minden a külcsín, hiszen a tökéletesnek tűnő, de mindenféle vegyszerrel kezelt árunak olykor se íze, se illata… A zero waste, azaz a hulladékmentes mozgalom már a konyhában is hódít, legyen szó akár a maradék ételek újrahasznosításáról, vagy a házi komposztálás terjedéséről.

A Boschnak hála azért ezen már elég könnyen segíthetünk: a VitaFresh rendszerrel felvértezett hűtői ugyanis akár háromszor tovább tartják frissen az élelmiszereket. Első lépésként a méreteikkel. A tágas kialakításnak köszönhetően mindig van elég hely kényelmesen és áttekinthetően elpakolni az árut. Külön polcok jutnak a zöldségeknek és gyümölcsöknek, megint mások például a húsoknak, halaknak, így mindent a legmegfelelőbb körülmények között tarthatunk. A fiókok megelőzik a nedvesség elvesztését, miközben a speciális szigetelésnek köszönhetően ideális a páratartalom és a hőmérséklet. Van hűtő, amely ráadásul helyettünk is folyton rajta tartja a szemét az ételeken. A belső kamerák az ajtó csukódásakor mindig nagy felbontású képet készítenek a gép belsejéről, amelyet aztán elküldenek a HomeConnect applikációnak. Dupla haszon: a felvétel alapján nem csak azt tudjuk ellenőrizni a boltban, hogy elfogyott-e a tej, de az alkalmazás magától is felismeri az élelmiszereket, sőt még lejárati dátumot is javasol. Ha tehát valami fogyóban van, vagy a szavatossági idejének végéhez közelít, okos eszközeink azonnal figyelmeztetnek.

A VitaFresh rendszerrel a Bosch becslései alapján a fejenkénti évi 115 kilogrammos élelmiszer-pazarlást jó 20 kilogrammal lehetne csökkenteni. Ezzel segítünk magunknak, hiszen frissebb, vitamindúsabb, finomabb ételeket fogyaszthatunk. Segítünk pénztárcánknak is, elvégre kevesebb áru megy pocsékba. És nem utolsósorban segítünk a Földnek is, mert védjük környezetünket.

Az élelmiszerpazarlás mindannyiunk életmódját veszélyezteti. Ez ellen egy mozgalom is elindult – és világszerte terjed: a Zero Waste (zéró pazarlás) mozgalom. A Zero Waste International Alliance (Zéró Pazarlás Nemzetközi Szövetség, ZWIA) a következők szerint határozza meg a Zero Waste filozófiát: minden erőforrás megőrzése felelős termeléssel, fogyasztással, újrafelhasználással, valamint minden termék, csomagolás és anyag újrahasznosításával; égetés nélkül, valamint a környezetet és az emberi egészséget veszélyeztető módon a földbe, vízbe, levegőbe való kijutás nélkül.

És mit tehetünk ezért?

Kezdjük egyszerűen az apró, de jelentős tettekkel a napi életünkben: itt történik a legnagyobb arányú élelmiszerpazarlás. „ZERO IS HERO” (a zéró egy hős) – ez a Bosch első lépése afelé, hogy egy kicsit mi magunk is hozzá tudjunk járulni a nagy ügyhöz. Hiszünk abban, hogy a zéró élelmiszerpazarlás nem csak egy kitűzött cél, hanem olyan cél, amelyet valóban el is tudunk érni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!