Skip to main content
 

Az időjárás viszontagságai és a betegségek elleni védekezés nehézségei évezredek óta megkeserítik a mezőgazdaságban dolgozók életét. Hiába az átgondolt permetezés, a gondos öntözés – ha egy hirtelen áprilisi lehűlés elfagyasztja a rügyeket, oda az almatermés. Még rosszabb, ha a zöldségen vagy a gyümölcsön – Petőfi után szabadon – titkos féreg foga rág, hiszen a növények rejtett betegségei ellen rendkívül nehéz védekezni. A történelem egyik legnagyobb éhínsége az ír burgonyavész volt, ami egymillió ember halálát okozta. Ez amiatt következhetett be, mert a gazdák csak akkor szembesültek a krumpli betegségével, amikor a bokrok alól kiásták az ehetetlen, megrothadt gumókat.

Annak ellenére, hogy a borzalmas éhínség óta több mint 170 év telt el, és a technológia fejlődésével már képesek vagyunk arra, hogy okostelefon segítségével kapcsoljuk fel a villanyt a spájzban, a mezőgazdaság viszontagságait okozó időjárási tényezők előrejelzése és hatásuk csökkentése, valamint a növények betegségeinek korai megállapítása továbbra is óriási kihívást jelent. A termelők nem tudják minden esetben, pontosan mikor lenne érdemes permetezni, így megelőzés céljából gyakran olyan esetekben is bevetik, amikor nem lenne rá szükség – és ezzel növelhetik a termésben lévő, káros vegyi anyagok mennyiségét.

Okos rendszerekkel a természet szeszélyei ellen

Szenzorok hozhatják el a kiszámíthatóbb mezőgazdaságot

Könnyebb dolgunk lenne, ha a növények beszélni tudnának, vagy ha legalább értenénk a nyelvüket. A hálózatba kapcsolt szenzorok és a tárgyak internete (IoT) talán ebben segíthet a gazdáknak, hiszen a növényekről, a termőföldről vagy az adott terület mikroklímájáról szenzorokon keresztül gyűjtött információkkal világosabb képet kaphatnak az általuk termesztett paradicsom vagy éppen osztrigatelepek állapotáról. Ezek segítségével könnyebben automatizálhatják a folyamatokat, az adatok alapján eredményesebben védekezhetnek az időjárás viszontagságai vagy éppen a betegségek ellen.

A Bosch IoT Suite nyílt forráskódú és nyílt szabványokat alkalmazó platform spárgatermesztők számára lehetővé tette, hogy a spárga magas minőségének eléréséhez elengedhetetlen talajhőmérsékletet biztosítani tudják. A rendszer talajban elhelyezett szenzorai a talaj különféle mélységeiben mérték a hőmérsékletet, és ezt az adatot eltárolták egy felhőben. A gazdák az okostelefonjaikon keresztül ellenőrizhették az adatokat, és szabályozni tudták a termőföld hőmérsékletét. Így nem csupán kitűnő minőségű spárgatermést, hanem mennyiségében is több zöldséget tudtak termelni.

Az üvegházban termesztett növények esetében is sokat segíthetnek az okos eszközök

2017 júliusában a Bosch japán leányvállalata elindította a Plantect™ rendszerét, amely üvegházban termesztett növények megfigyelését és betegségeik korai előrejelzését teszi lehetővé. Mivel az üvegházakban a páratartalomtól a levelek nedvességén keresztül a hőmérsékletig számtalan tényező határozza meg a növények betegségét, a rendszer háromféle szenzoron keresztül gyűjt adatot a zöldségekről, gyümölcsökről és környezetükről. A felhőben tárolt információkat a Bosch Center for Artificial Intelligence által létrehozott algoritmus elemzi és összekapcsolja az időjárás-előrejelzési adatokkal, amelyek alapján kiszámítja a betegség valószínűségét. Ezt követően a gazdák okostelefonjukra értesítést kapnak egy esetleges fertőzés kockázatáról.

A gazdák otthonukban is ellenőrizhetik a mikroklímát és a növények állapotát.

A magyar mezőgazdaságon is lendíthet az IoT

Magyarországon szakértők szerint alapvetően az agrárium négy területén hozhat áttörést az IoT. Egyrészt elősegítheti a hatékonyabb energiagazdálkodást – például az öntözési rendszerek optimalizálásával -, valamint az eredményesebb terménybetakarítást, az állattenyésztés terén pedig nagyobb biztonságot teremthet és javíthat az állatok egészségi állapotán.

A borászoknak is komoly segítséget jelenthetnek a szenzorok

Mivel a borászatban rendkívüli fontosságú a szőlőtőkék megfelelő környezetének megteremtése és az időjárási körülmények vizsgálata ahhoz, hogy magas minőségű borok születhessenek, az IoT a következő években rendkívüli mértékben segítheti a magyar borászok munkáját. Szenzorok vizsgálhatják a szőlőtőkék állapotát, környezetét, és még sok egyéb körülményt, az elemzések segítségével pedig előre lehet majd látni, hogy az adott szezonban milyen minőségű termés várható.

A jövőben a permetezést is előzetes adatelemzés segítségével végezhetik.

Iratkozz fel hírlevelünkre!