Skip to main content
 
Okosvárosok

Connectory – az inkubátor

2019.10.01 No Comments 4 perc olvasási idő

Mi a közös Stuttgart, London, Chicago, a dél-amerikai Curitiba, a mexikói Guadalajara vagy Sanghaj városaiban? Azon felül, hogy mindegyik a saját régiójának egyik legfontosabb innovációs motorja, mindegyik otthont ad a Bosch által alapított, forradalmian új Connectory nevű térnek, ahol kreatív környezetben, különféle szektorok szakértői valósítanak meg mesterséges intelligenciához, a Dolgok Internetéhez (IoT), az Ipar 4.0 területéhez vagy más digitális területhez kapcsolódó, holisztikus projekteket.

connect + factory

Ahogy az a nevéből is adódik – a Connectory angol szójáték a connect és factory kifejezésekből, vagyis magyarul az összekapcsol és gyár szavakból -, a kreatív helyszín célja az, hogy az adott helyi technológiával foglalkozó startup cégek különféle témák és ipari szegmensek mentén együttműködhessenek másokkal, adott esetben a Bosch szakértőivel, és valós igényeket kielégítő Ipar 4.0 vagy IoT projekteket valósítsanak meg. Eddig hat Connectory nyitotta meg kapuit világszerte a startupperek, urbanisták, szoftverguruk, adatbányászok, ipari innovátorok, egyetemi kutatók, közigazgatásban dolgozók és vállalati munkatársak számára, hogy olyan ötleteket vigyenek véghez, amelyekre máshol nincs megfelelő tér. A Connectory-k nem csupán egyfajta co-working space-t, vagyis közösségi munkateret jelentenek, hanem a partnerségek ösztönzésére, projektek közös megvalósítására, oktatásra és vállalati ötletek kivitelezésére összpontosítanak, és nagyobb hangsúlyt fektetnek a közös munkára.

London, Stuttgart, Chicago

A legelső Connectory az Egyesült Államok szívében, Chicagóban jött létre, és elsősorban mobilitási, okosvárosokhoz fűződő vagy Ipar 4.0 projektekre koncentrál. Az amerikai metropolisz felbecsülhetetlen mennyiségű IoT tapasztalattal rendelkezik, amelyet a Connectory-n keresztül szívesen osztanak meg az érdeklődőkkel a lelkes startupperek és vállalati munkatársak.

A brit fővárosban tavaly március 11-én nyitott meg a London Connectory, amelynek kifejezett célja, hogy okos mobilitási megoldásokat dolgozzon ki a több milliós nagyváros számára. Röviddel az inspiráló helyszín megnyitását követően a Londoni Közlekedési Vállalat (Transport for London – TfL) már meg is kezdett egy 18 hónapig tartó, közös projektet a Bosch munkatársaival. Ennek során azt térképezik fel, hogyan lehetne a londoni polgármester közlekedési stratégiájának céljait a gyakorlatban is megvalósítani, vagyis hogyan lehetne zöldebb, biztonságosabb és hatékonyabb járműveket a brit főváros útjaira terelni, csökkenteni a zsúfoltságot és megoldani, hogy 2041-re a Londonban megtett utak nyolcvan százaléka gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel történjen.

2018 áprilisa óta működik a Stuttgart Connectory, és elsősorban a digitális ellátási lánc, a logisztika, az adatalapú technológiák és az IT-szektor jövője foglalkoztatja a közösségi térben összegyűlő innovátorokat. A németországi kollaborációs tér azt is lehetővé teszi a startupoknak és vállalati partnereiknek, hogy az IoT területén új, életképes üzleti modelleket dolgozzanak ki.

Guadalajara, Curitiba, Sanghaj

A Bosch az innováció hagyományos központjainak számító európai és egyesült államokbeli helyszíneken kívül igyekszik a feltörekvő technológiai központok terein is megjelenni.

A Curitiba Connectory például legutóbb Brazíliában nyitotta meg kapuit, és az okos mezőgazdaság, az Ipar 4.0 és az mesterséges intelligencia területeire fókuszálnak.

Ugyanazon a földrészen maradva, a mexikói Jalisco szövetségi államban a Guadalajara Connectory az első olyan IoT innovációs tér, amely megfelelő forrásokat biztosít az IoT megoldásokat fejlesztő cégek és szervezetek továbbképzéséhez és együttműködéséhez. Ezek a legkülönfélébb szektorokból és szakértőkből álló csoportok elsősorban a mobilitás, mezőgazdaság, bányászat és Ipar 4.0 területén igyekeznek életképes megoldásokat kidolgozni.

A világ másik felén, Sanghajban ugyancsak a mobilitás és az Ipar 4.0 áll a középpontban, ugyanakkor az okosotthonok és az okos közösségek témája szintén erőteljesen megjelenik. A Bosch célja Kínában az, hogy egy olyan helyi IoT ökoszisztémát hozzon létre, amely élettel telivé teheti a lokális startup szcénát.

Iratkozz fel hírlevelünkre!