Skip to main content
 
Okosvárosok

Bicibús, lábbusz és társaik: alternatív közlekedési módszerek gyerekeknek és szüleiknek

2024.06.03 No Comments 22 perc olvasási idő
Bicibús, lábbusz és társaik: alternatív közlekedési módszerek gyerekeknek és szüleiknek

Több száz kereke van, több tucatnyi sofőrje és ragyog a mosolyoktól, mi az? Ez bizony az úgynevezett „bicibús” Barcelonából. Hogy az micsoda? Egy nagyon logikus, az autók korában mégis rendkívüli közlekedési eszköz: több tucatnyi óvodás és iskolás korú gyerek és felnőtt kísérőik, akik a közös csetcsoportokban megszervezik, majd hétfőtől péntekig mindennap fél kilenckor összegyűlnek a katalán főváros egyik terén, hogy az autókat hátrahagyva együtt biciklizzenek iskolába és óvodába. A mozgalom annyira sikeres, hogy már Magyarországon is elkezdett meghonosodni: Pécsett például március elején indult el az újabb bringás szezon egy Vélociraptorral az élén, míg Vecsésen a lábbusz divatja hódít.

Bicibús, lábbusz és társaik
Bicibús, lábbusz és társaik

Képek forrása: www.bicibus.eu

Frissebbek és élénkebbek reggelente

Genís Domínguez, a „bicibús” főszervezője szerint az ötlet már a kilencvenes években megszületett, mégis 2019-ben sikerült csak valóra váltani először a katalán Vic városában. Barcelonában 20–30 résztvevővel kezdték a projektet, de mára már 60–70-en csatlakoznak reggelente. A menetet narancssárga mellényes felnőttek és rendőrségi kísérő autók vigyázzák, és az adott környék iskoláiból és óvodáiból vegyesen csatlakozhat bárki. A „bicibús” projektet főként a szülők szervezik egy erre dedikált WhatsApp csoportban, így a technológia is kiveszi a részét a projektből. A városban mára már 15 „bicibús”-útvonal működik hetente 2–3 alkalommal, és már az első tanévben több mint hétszázan tekertek együtt mintegy 15 ezer alkalommal.

A barcelonai tanítók szerint a gyerekek frissebben és élénkebben érkeznek meg az iskolába, a résztvevő szülők szerint pedig azokon a napokon hamarabb ébrednek fel csemetéik, amikor biciklivel mehetnek iskolába. A projekt nem csupán a gyerekek közlekedési készségeit és ügyességét növeli, hanem közösségi érzetet is ad. A különböző iskolába és óvodába járó gyerekek például könnyebben megismerkedhetnek egymással.

Egészségesebb és segíti a gyerekek fejlődését

A reggeli bringás közlekedés csökkenti a dugókat, egészségesebb életmódra nevel, és ráadásul még a gyerekek fejlődését is segíti. A kutatók néhány éve már megmérték, hogy azoknak a gyerekeknek, akiket kocsival vittek a szüleik iskolába, rosszabb a hely- és tájismeretük, és kevésbé tudják megbecsülni, milyen messze laknak az iskolától.

Egészségesebb és segíti a gyerekek fejlődését

Egy 2012-ben megjelent dán tanulmány szerint, amely közel 20 ezer 5 és 19 év közötti dán gyermeket és fiatal felnőttet vizsgált, arra jutott, hogy azok, akik bringával vagy gyalog mentek iskolába, jobban teljesítettek a koncentrációt igénylő feladatokban, például a rejtvények megoldásában és a reggeli testmozgás efféle hatása akár négy órán keresztül is eltartott.

Az ötlet terjed Európában, és már Magyarországon is meghonosodott

A katalán és spanyol történések olyannyira felvillanyozták az ökoközlekedés hirdetőit, hogy hasonló projekteket indítottak például a skót Glasgow városában, valamint az egyesült államokbeli Portlandben is. Nem kell azonban ennyire messzire menni egy jó „bicibusért”.

A Magyar Kerékpárosklub szintén felkarolta az ötletet és támogatja a bicibuszt szervezőket szerte az országban. Így például egyre többen csatlakoznak az efféle projektekhez Pécsett, Törökbálinton, Zuglón és Zircen át egészen Kiskunfélegyházáig. Pécsett tavaly több iskola is csatlakozott a projekthez, és elnyerték a város Made in Pécs Zöld Díját is. Március elején pedig óriási lelkesedéssel vágtak bele az újabb szezonba. A kezdeményezést elindító, Hollandiából Pécsre költözött Simon Wintermans egy gördeszkás Vélociraptort is bevetett, hogy meghozza az iskolások és szüleik kedvét a közös bringázáshoz.

Vecsési Sétáló Iskolabusz

Nem csupán a bringázás, de a reggeli séta is jótékony hatással van a gyerekekre. Tudják ezt Vecsésen is, ahol az Eleven Vecsés Közösség kezdeményezésére néhány lelkes szülővel és pedagógussal elindult a Vecsési Sétáló Iskolabusz. Ennek keretein belül a gyerekek 20–25 perc sétával, fix útvonalakon haladva jutnak el az iskolába önkéntes felnőtt kísérőkkel. Így lesz egyszerre közösségi élmény, reggeli torna, autómentes kirándulás és tudományosan bizonyított, agyserkentő tevékenység egy egyszerű sétából. Lábbuszra fel!

Iratkozz fel hírlevelünkre!