Skip to main content
 

Jóllehet sokunk szívét a mai napig megdobogtatja Sissi császárné rendkívüli története, összefut a nyál a szánkban, ha a csillogó csokoládéval bevont Sacher-tortára vagy Mozart-golyóra gondolunk, egyszerűen eláll a szavunk, ha a Spanyol Lovasiskola Beethoven és Chopin műveire lejtő lipicai méneinek pompás bemutatóját csodáljuk vagy éppenséggel a Hofburg, az Operaház vagy Schönbrunn elegáns patinái ragadják el turistáskodás közben figyelmünket, és talán arra nem is gondolunk, hogy Bécsben nemcsak az élet, hanem a technológia is pezseg. A városvezetés 2014-ben bevezetett okosváros stratégiájának köszönhetően a település egymás után hatszor is elnyerte a világ legélhetőbb városa címet. Az utóbbi években megreformálták a tömegközlekedést, a legkisebb városlakóktól kezdve egészen a szépkorú generáció számára életminőséget javító szociális programokat vezettek be, reagáltak a környezeti kihívásokra, mindezekkel együtt pedig egy fenntartható és klímasemleges várost álmodtak meg maguknak. Sőt, az osztrák fővárosnak tavaly óta még saját márkája is van.

Bécs, ahol pezseg az élet és a technológia

Egyértelmű vízió

„Der Wiener Weg” (A bécsi út) címet viselő okosváros stratégiában három lényeges területet emeltek ki, amelyek mentén az elmúlt években számos projekt és fejlesztés kezdődött. Legfontosabb célként a környezeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodást nevezték meg, 2050-ig szeretnék a város széndioxid-kibocsátását drasztikusan csökkenteni. Ez a törekvés azonban nem mehet a városlakók (emberek, állatok és növények) életminőségének rovására és mindezt a legújabb technológiákkal kívánják elérni. A számtalan projektből csak szemezgetni tudtunk. Mutatjuk a legérdekesebbeket.

Egyértelmű vízió
1300
az intelligens közlekedési lámpák száma Bécsben
10000
időjárás- és helyzetfelismerő szenzorral szerelték fel a bécsi intelligens közlekedési lámpákat

Közlekedj okosan!

Bécs közel 1500 km hosszan kanyargó kerékpársávjai még teherszállításra is alkalmasak. A tervek szerint 2025-ig a mobilitási pontok számát megtízszerezik és bővítik a kölcsönözhető biciklik, teherbringák, rollerek, mopedek számát, a kétkerekű flottát pedig idén háromezer darabra növelik. Mindezek mellett kiterjedt kerékpárszervizzel és közösségi elektromos autók bérlésével, valamint közel 1000 töltőállomással is segítik az itt lakókat, hiszen úgy gondolják, hogy nem a saját autó a fontos, hanem hogy minél több hely legyen az utakon, és a fővárosban közlekedők időben odaérjenek az úticéljaikhoz.

Közlekedj okosan!

Az észszerű közlekedés megvalósítását 1300 intelligens közlekedési lámpa is támogatja, amelyeket tízezer időjárás- és helyzetfelismerő szenzorral szereltek fel. Ezek fő feladata a közlekedési helyzetek, továbbá a hőmérséklet, a légnyomás, a levegő nedvesség- és széndioxid-tartalmának, valamint a zajszint figyelése. A hálózatba kapcsolt lámpákkal a mindenkori közlekedési helyzetekre gyorsan lehet reagálni, így például a nyári melegben gyorsan feloldható egy-egy kialakult hősziget, elkerülhetők a dugók, csökkenthető a károsanyag-kibocsátás.

Átalakuló hűtő-fűtő rendszerek

Egy másik igen fontos fejlesztési lépés a lakóépületek átfogó felújítási programja. A fővárosban jelenleg 1200 km hosszú távhővezeték található, mely Bécs és Párizs között lévő távolságnak felel meg. Az osztrák főváros 2050-re szeretné karbonsemlegessé tenni a teljes távfűtési és -hűtési rendszerét. A felújítások során nemcsak a táv- és a meglévő fosszilis anyagokat használó fűtési rendszereket helyettesítik fotovoltaikus vagy napelemes megoldásokkal, hanem kicserélik az épületek teljes burkolatát. Ezzel az eljárással 70 százalékkal csökken a lakóházak melegvíz igénye, így évente több mint 350 000 tonnával kevesebb lehet ezek szén-dioxid-kibocsátása.

A város energiamegtakarításából a Manner vállalat is alaposan kiveszi a részét, hiszen a híres gyár közelében található épületeket a nápolyigyártás során keletkező felesleges hővel fűtik. A 17. kerületben működő üzem 600 háztartást lát el távhővel és melegvízzel, amiből nemcsak a gyár közvetlen környezete, hanem a városlakók is profitálnak. A „nápolyi-fűtés” évi ezer tonnával csökkenti a város szén-dioxid-kibocsátását, ami 240 családi ház kibocsátásának felel meg.

Együtt tanulnak

Több mint 360 000 fiatalkorú él Bécsben. 2019 februárjától áprilisig több mint 1300 workshopot szervezett a városvezetés, ahol több mint huszonkétezer 18 év alatti gyermek véleményét kérdezték meg arról, mit gondolnak, mire van szükség ahhoz, hogy Bécs fejlődni tudjon, valamint hogyan képzelik el a város jövőjét, mi kell ahhoz, hogy városlakóként jól érezzék magukat. A kapott válaszok, kívánságok és igények figyelembevételével 2020 júniusában a városi tanács életre hívta a Wiener Kinder- und Jugendstrategie elnevezésű stratégiát, melynek központi célja, hogy a főváros még inkább gyermek- és ifjúságbarát település legyen, egyúttal kilenc témakörben is felvázolja a város jövőjét, és 193 konkrét intézkedést is megfogalmaz.

Együtt tanulnak

A szépkorú generációt sem hagyták a városvezetők technológiai fejlesztés nélkül, hiszen a WAALTeR (WienerActive and Assisted Living Testregion) projekt épp a 65+-os korosztályt célozza. A projekt keretében több mint 80 háztartásban élő nyugdíjas számára biztosítottak táblagépet és segélyhívó gombbal felszerelt okosórát azért, hogy 18 hónapon keresztül teszteljék ezeket. Az okoseszközök és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások segítik az idősek digitális integrációját, valamint támogatják őket, hogy magabiztosabban eligazodhassak a technológia világában. A stratégia kifejezett célja az új technológiák alkalmazása a társadalmi elfogadás érdekében, hiszen a digitális átalakulásnak azoknak a csoportoknak is előnyösnek kell lennie, akik mindennapjaikban nem foglalkoznak vagy nem tudnak foglalkozni az új technológiákkal.

Együtt tanulnak
54
Bécs város zöldterületeinek aránya

Zöld, zöldebb, még zöldebb

A városvezetés nagy figyelmet fordít tehát arra, hogy a városlakók minden generációját minél inkább bevonja a fejlesztésekbe. A bécsieknek lehetőségük van arra is, hogy kreatív ötleteiket előterjesszék. Évente több mint 60 olyan akciót szerveznek, amelyet a városlakók nyújtottak be. Miről is van szó? Például, hol legyen közösségi tér, több füves terület vagy épp biztonságosabb a játszótér. Nagy hangsúlyt fektetnek azonban a biológiai sokféleség, valamint a városi zöldterületek rétgazdálkodási formában történő megőrzésére és az ott élő növény-, rovar-, madár- és emlősfajok és élettereik megóvására. Bécs testvérvárosával, Pozsonnyal közösen 2019 óta még egy weboldalt is üzemeltet, ahol az érdeklődők minden információt megtudhatnak a városok virágzó területeivel és a városban élő növényekkel és állatokkal összefüggésben, valamint interaktív kiállításokra, közös zöldprogramokra vagy kirándulásokra jelentkezhetnek.

Bécs városvezetése előnyben részesíti a javításokat, ezért nem javasolja új termékek vásárlását sem, amíg a régi javítható. Az újrahasznosítás jegyében ezért egy olyan szervizhálózatot hoztak létre, amihez már több mint 100 cég csatlakozott. Ezeknél a vállalkozásoknál a szakemberek régi bútoroktól, ruháktól kezdve, elektromos cikkeken keresztül még a legújabb generációs mobileszközöket is megjavítják, szerelik és felújítják, egy részük pedig jól bevált használt cikkeket is kínál. Az 1999-es megalakulása óta több mint 900 000 javítást végeztek a hálózatban. Ezzel számtalan tárgyat mentettek meg a kidobástól.

Naprakész tájékoztatás

Naprakész tájékoztatás

Bécs a városlakók tájékoztatásában is elől jár, 2017 decemberében bevezették ugyanis a WienBot alkalmazást. Legyen szó a kerületi választási körzetekről, parkolókról, fürdőkről, szemétlerakókról, ivókutakról vagy eseményekről, a chatbotot arra fejlesztették ki, hogy a bécsiek felmerülő kérdéseikre megfelelő válaszokat kaphassanak. Naponta közel 200 kérdés fut be az alkalmazásra, és a bevezetésétől kezdve már több mint 400 témáról érdeklődtek a kérdezők. Aki pedig nem szeret pötyögni, bátran használhatja a chatbot élő nyelv funkcióját.

Naprakész tájékoztatás

Egyedi stempli

A város határain belül termesztett gyümölcsöket és zöldségeket Bécs 2021-től kezdődően saját márkajelzéssel látja el. A „Stadternte Wien” márkával azokat a terményeket jelölhetik a helyi gazdálkodások, amelyek megfelelnek a származásra és a kiváló minőségre vonatkozó követelményeknek. Az osztrák főváros területéből 14 százalékot mezőgazdasági termelésre hasznosítanak. Nem is gondolnánk, hogy közel 650 mezőgazdasági üzem foglalkozik zöldségek és gyümölcsök termesztésével, szántóföldek megművelésével, továbbá borászattal, méhészettel vagy erdészettel. További érdekesség, hogy ez a régió szállítja a teljes osztrák uborkatermelés mintegy kétharmadát.

Egyedi stempli

A Habsburgok császári fővárosa az elmúlt évtizedben tehát hihetetlen változáson ment keresztül, és egy dolgot biztosan kijelenthetünk: Bécsben a békebeli pompa lenyűgöző egységet alkot a jelen és a jövő technológiai vívmányaival.

Iratkozz fel hírlevelünkre!