Skip to main content
 
Okosotthonok

Okoskandallók: vigyázz, kész, tűz!

2022.11.21 No Comments 11 perc olvasási idő
Okoskandallók: vigyázz, kész, tűz!

Tudósok a kovakövek elterjedésének számából arra következtettek, hogy eleink körülbelül 350–400 ezer évvel ezelőtt kezdték el rutinszerűen uralni a tüzet. Vagyis nagyjából ekkor tanulták meg, hogyan kell tüzet gyújtani, de minden bizonnyal már ezt megelőzően is használták, ha nagy ritkán a természetben rátaláltak. Ebben az időszakban különösen fontos volt a tűz őrzése, táplálása és életben tartása – így azok a csoportok, akik ebben sikeresek voltak, előnyhöz jutottak a többiekkel szemben. A tűz volt az a hely, ahol az őseink melegben és biztonságban érezték magukat.

A kutatók szerint ilyen evolúciós okai is lehetnek annak, hogy a mai napig vonzódunk a tűzhöz, és a táncoló lángoknak egyfajta nyugtató hatásuk van. Ez egyébként tudományosan is bizonyított. Az Alabamai Egyetem kísérletében több száz felnőttet kértek arra, hogy egy felvételen nézzék a lángokat. Eredményeik szerint átlagosan 5 százalékkal csökkent a vérnyomásuk, és minél hosszabb ideig merültek el a látványban, annál nyugodtabbak lettek. A tudósok magyarázata szerint ennek az lehet az oka, hogy ilyenkor a tűz leköti minden érzékszervünket és figyelmünket, ami segít a kikapcsolásban.

14
Szénnel, fával vagy olajjal fűtött lakások aránya Magyarországon 2020-ban

Már csak ezért is érdemes lenne kandallót építeni a házba, nem beszélve arról, hogy az sem árt, ha több forrással tudunk fűteni. Magyarországon a KSH adatai szerint 2020-ban még a lakások 14,7 százalékában fűtöttek szénnel, fával vagy olajjal. Legritkábban (1,3 százalék) a fővárosban jellemző ez a fűtési módszer, míg a leggyakoribb Észak-Magyarországon (25,1 százalék). Ha a fűtési módszereket nézzük, minden esetre jó hosszú utat tett meg az emberiség, amíg eljutottunk az iglutól az okostermosztátig. Visszatérve a tűzhöz, szerencsére már őrizni sem kell a lángokat, mint az ősembereknek, a feladatot akár rábízhatjuk az okoskandallóra is.

Okoskandalló

Egy kis illúzió

Ennek legegyszerűbb fajtája az elektromos kandalló. Ezek élethű szimulációval varázsolnak tüzet az otthonunkba, sőt még a lángok mérete és színe, vagy a parázs izzása is beállítható.

Az illúziót még a fa ropogásának, pattogásának hangjával is tökéletesíthetjük. Természetesen a modernebb darabok hősugárzóval is fel vannak szerelve, amely bármikor kikapcsolható, így nyáron is meghitt hangulatot teremthetünk. Az okosverzióval mindezeket a funkciókat telefonunkról vagy táblagépünkről is elérjük, a készüléket távolról is irányíthatjuk, illetve a dolgok interneteként más okoseszközökkel, például termosztátunkkal is összehangolhatjuk.

Az elektromos okoskandalló előnye még, hogy:

  • Bárhova, falra vagy beépítve is felszerelhető.
  • Nincs szükség kéményre.
  • Takarékosan használható.
  • Biztonságos.
Okoskandalló

Füstölgőknek

A fenti felsorolásból egy dolog viszont hiányzik: a füst. Márpedig az igazi tűz élményéhez tagadhatatlanul az is hozzátartozik, ehhez pedig hagyományos kandalló kell. Megfelelő égésvezérlőkkel ugyanakkor már ezek is lehetnek okosak, vagy „felokosíthatók”. Létezik például olyan, a kályha légcsatornájába beépíthető szerkezet, amely a telefonról irányítható.

Mint annak idején az ősemberek, az eszköz éberen figyeli a tüzet. Így például szemmel tartja:

  • A tűztér és a lakótér hőmérsékletét.
  • A kandalló hőtároló kapacitását.
  • Változik-e a kémény huzata?
  • Nyitogatták-e a kályhaajtót?

Megfelelő kiépítés esetén mindezen tényezők figyelembevételével a szellőzők mozgatásával szabályozza az égés folyamatát, illetve figyelmeztet, ha több tüzelőanyag kell, vagy ha esetleg már túlfűtöttük a kandallónkat. Emellett ügyel a biztonságra is, folyamatosan ellenőrzi a kályha és a kémény állapotát, és jelez, ha karbantartás szükséges.

Nem utolsósorban pedig az optimalizált égésnek hála még takarékos is, egy ilyen rendszerrel ugyanis akár 20 százalék tüzelőt is megspórolhatunk éves szinten.

Nem utolsósorban pedig az optimalizált égésnek hála még takarékos is, egy ilyen rendszerrel ugyanis akár 20 százalék tüzelőt is megspórolhatunk éves szinten.

Ha a lángokban való elmerülés helyett inkább a környezetkímélő készülékek mellett tennénk le a voksunkat, a fűtési rendszer kialakításánál vagy felújításánál válasszuk a legkorszerűbb hőszivattyús megoldásokat. Ezekkel hosszútávon sok pénzt takaríthatunk meg, és egyúttal a környezetet is kíméljük.

Iratkozz fel hírlevelünkre!