Skip to main content
 
Okoseszköz

Karácsonyi IoT-kívánságlista

2022.12.05 No Comments 10 perc olvasási idő
Karácsonyi IoT-kívánságlista

Okosjátékok nem csak gyerekeknek

Ínycsiklandó mézeskalácsillat, ragyogó karácsonyi dekorációk, s a legfontosabb: a gyerekek és felnőttek csillogó jókedve. Jóllehet az ünnepi időszakot mozgalmas felkészülés előzi meg, nem is beszélve az ajándékok beszerzéséről vagy ügyesebbek esetében a meglepetések elkészítéséről, fontos, hogy karácsonykor is meg tudjunk pihenni, és hagyjuk magunkat picit elvarázsolni, akár a legújabb okosjátékokkal. Mutatunk néhány ötletet, melyekkel igazán feldobhatjuk gyermekeink hangulatát. S milyen jó, hogy néha mi magunk, felnőttek is elcsábulunk és újból felfedezzük a játék örömét.

Intelligens Rubik-kocka

Rubik Ernő bűvös kockája meghódította a világot. A képregényektől kezdve a hollywoodi filmekig, múzeumokon át a Guinness-rekordokig és világversenyekig, számos területen találkozhatunk a hagyományosnak egyáltalán nem nevezhető logikai játékkal, mely közel félévszázados pályafutása alatt sokak szívébe belopta magát. Sőt, egy angol együttest annyira megihletett, hogy 1981-ben még egy dalt is írtak a találmányról. Nemrég pedig elkészült az intelligens változata is. A GoCube Bluetoothon keresztül bármilyen okoseszközhöz csatlakoztatható. Az alkalmazás segítségével gyorsan megtanulhatjuk a kocka kirakását, hiszen az egyes lépések valós időben is nyomon követhetők. Ugyanakkor a gyakorlottabbak bárkivel versenyre kelhetnek a világhálón, és megfigyelhetik előrehaladásukat a GoCube világranglistáján.

Okosan a világ körül

A kezdő kalandorok a világ országait egy interaktív földgömb segítségével fedezhetik fel. A glóbuszon, egy AR-alkalmazáson keresztül navigálva több mint 1400 érdekességre bukkanhatnak a kultúra, a találmányok, a műemlékek, a jellegzetes ételek és állatok, valamint a térképek témaköreiben. A felugró ablakokban a kiterjesztett valósággal megjelenített, angol nyelvű tényekkel és információkkal játszva megy a tanulás. Két másik változata is elérhető: az ifjonc csillagászok a Mars bolygót, a dinoszauruszokért rajongók ellenben a rég eltűnt állatok csodálatos világát ismerhetik meg 3D-ben.

Sakk-matt

A sakk alapjai és a győzelem stratégiája szinte pofonegyszerűen megtanulható a táblagépet fizikai darabokkal kiegészítő társasjátékkal. Az alkalmazás előre jelzi a lehetséges lépéseket, személyre szabhatjuk a megjelenített figurákat, és a különböző mesés történetek még színesebbé teszik a játékot. Nemcsak egymással, hanem akár a mesterséges intelligenciával is versenyre kelhetünk. A sakk mellett más logikai játékokkal például puzzle-lal vagy dámajátékkal is elüthetjük az időt.

Robotos trükkök

Éppúgy okoseszközökkel irányítható az a robotgolyó, amellyel még a parancsok programozása is megtanulható. Az átlátszó, LED-kijelzőkkel, beépített iránytűvel rendelkező, távolról (akár 30 méter távolságból) vezérelhető golyó képes arra, hogy akár mozgás közben is színes szimbólumokat és vektorgrafikákat vetítsen ki, átugrik az akadályokon, ráadásul még a vízben is tud úszni. Négy 360°-os IR-érzékelővel szerelték fel, így több golyót egymással is összekapcsolhatunk. Az ingyenes mobilalkalmazáson keresztül, a kiterjesztett valósággal a golyó az általunk kiválasztott virtuális karakterré alakul. Legnagyobb előnye azonban talán mégis az, hogy lehetőséget kínál az olyan általános parancsok, mint a „menj/fordulj meg” programozásának megtanulására, Scratch programozási nyelven vagy JavaScripten.

Karácsonyi IoT-kívánságlista

Ön melyik játékot írná fel a karácsonyi kívánságlistájára?

Iratkozz fel hírlevelünkre!