Skip to main content
 

A marhahús Rolls-Royce-ának is nevezik, mert olyan ritka, minőségi, és nem utolsó sorban drága – ez a kobe. De mi teszi olyan különlegessé a japán luxussteaket?

A mítosszal ellentétben nem az, hogy a jószágok komolyzenét hallgatnak, miközben masszírozzák és sörrel itatják őket.

Sokkal inkább az állatok különleges genetikai állománya, a prémium tenyésztési módszer, a szigorú ellenőrzési rendszer. No és a kiváló marketing.

A tehenek internete

De kezdjük az elején: mit is nevezünk kobe marhának? Japánban bő 150 évvel ezelőtt kulturális és vallási okokból nem fogyasztottak húst. Ám a szigetállam nyitásával, a nyugatiak érkezésével a steakre is megjelent az igény, ezért tenyészállatok híján az igavonó jószágokra fanyalodtak. Viszont kiderült, hogy a vastag szőrű, erős csontozatú wagyu (ejtsd: vagjú) – amelynek szó szerinti jelentése: japán marha – húsa valójában vörös, csodálatosan márványozott, és nagyon finom. Ezek után kezdték el a mai Kóbe kikötőváros környékén étkezési célokra is tenyészteni az állatot.

A tehenek internete

Made in Japan

Igazi kobe marhát azóta is csak Japánban tartanak, azon belül is Hjógo tartomány északi részén, Tadzsima környékén. A besorolás feltétele, hogy a jószágoknak itt kell születniük, nevelkedniük, majd itt is kell őket levágni, átlagosan harminc hónapos korukban. Húsukat íz, porhanyósság, puhaság és márványozottság alapján osztályozzák, és kizárólag a legmagasabb kategóriájú áru, évente mindössze 3-5 ezer hústermék kaphatja meg a kobe pecsétjét.

Ez tehát azt jelenti, hogy az állat életében még nem lehet feltétlenül tudni, hogy kobe marha lesz-e belőle. Az viszont bizonyos, hogy a luxussteaket csak nagyon ritkán exportálják külföldre. Az állatok Japánon kívüli szaporítása is tilos, ezért az országon kívül legfeljebb kobe-stílusú húsokat kóstolhatunk. Ennek ellenére a márka világszerte jól ismert, például még Kobe Bryant elhunyt NBA-sztár is erről kapta a nevét.

egy kilogramm kobe steak ára akár

150

egy kobe marha ára akár

10

Szakértők szerint a különleges minőség legfőképpen az egyedi génállománynak, a bőséges és tápláló takarmánynak, valamint a szinte mozgásmentes életmódnak köszönhető.

A tökéletes steak titka nemcsak a húsban, de a megfelelő sütésben is rejlik. Japánban általában egyszerűen tűzforró vaslapon, minimalistán csak sóval és borssal fűszerezve fogyasztják a világ legdrágább steakjét.

Belülről figyel

De talán még a marhahúsok Rolls Royce-a is szintet léphetne, ha alkalmaznák a „tehenek internetét”. Nem csalás, nem ámítás; a smaXtec osztrák technológiai vállalat fejlesztésével már a csordát is „hálózatba lehet kapcsolni”.

Nem kell hozzá más, csak egy nagyjából tenyérnyi szenzorkapszula, amely belülről figyeli meg a jószágot. Szó szerint: a készüléket az állat – ha nem is önszántából, de csak egy kis kellemetlenség árán – lenyeli.

A gyomorban az érzékelő aztán figyeli a marha testhőmérsékletét, a PH-értékét, a kérődzését, a vízfogyasztását, de még a mozgását is.

Az adatokat a jeladó egy központi egységbe továbbítja, amely folyamatosan monitorozható a számítógépen vagy telefonos alkalmazásban. Sőt, a program figyelmeztet a gyanús eltérésekre is.

Milyen előnyöket kínál a tehenek internete?

Milyen előnyöket kínál a „tehenek internete”?

  • Időt spórol meg a gazdának, hiszen távolról is a hét minden napján, a nap 24 órájában ellenőrizheti a jószágait.
  • Akár napokkal előre, még a látható tünetek előtt jelzi a betegségeket, mint amilyen például az emlőgyulladás.
  • A beteg állat így korábban elkülöníthető, nem fertőz meg másokat, egyúttal gyorsabban kezelhető.
  • Akár 70 százalékkal csökken az antibiotikumok használata.
  • Egészségesebb és jobb minőségű a termék, legyen szó húsról vagy tejről.
Milyen előnyöket kínál a tehenek internete?

A csorda „hálózatba kapcsolására” más kísérletek is akadnak. Fejlesztettek és Magyarországon is forgalmaznak már például olyan füljelzőt, amely tárolja a jószág legfontosabb adatait, mint amilyen a születési dátuma, a gyógyszerezése vagy a súlya. Ezek az alkalmazásból bármikor lehívhatók, és segítenek annak eldöntésében, hogy az állat mikor érett vágásra vagy éppen mikorra várható az ellése.

Ön szerint megérhet 150 ezer forintot egy kilogramm steak?

Iratkozz fel hírlevelünkre!