Skip to main content
 
Mobilitás

Okosodó munkagépek

2023.11.20 No Comments 10 perc olvasási idő
Okosodó munkagépek

Különösen fontos a munkagépek esetében, hogy a gépkezelő mindent lásson és érzékeljen a jármű körül, e nélkül ugyanis súlyos balesetek történhetnek. A Bosch által ehhez a járműkategóriához fejlesztett támogató rendszerek ebben segítenek.

A fenntarthatóság és a digitalizáció kulcsfontosságú fejlesztési trendek az élet szinte valamennyi területén. Nincs ez másként a speciális munkagépek esetében sem, ahol a kiemelt fejlesztési célok közé tartozik a hatékonyság és a felelős erőforrás-felhasználás biztosítása mellett a biztonság is. A Bosch ebben a szegmensben is élen jár innovatív hardver- és szoftverkomponenseivel, amelyek nagy része testre szabható a gyártók egyedi igényei szerint és egy részük akár utólag is integrálható a már meglévő nehézmunkagépekbe is.

Az építési területek potenciális szinte minden szeglete potenciális veszélyforrást jelent

Az építési területek potenciális szinte minden szeglete potenciális veszélyforrást jelent

Mindent látni kell

A speciális munkagépek esetében számtalan veszélyes szituáció fordulhat elő, ráadásul a kotrógépek, dömperek vagy lánctalpas járművek komoly sérüléseket okozhatnak akár egy kisebb ütközés során is. A balesetek elkerülése érdekében a vezetőknek ezért nem elég csak előre nézniük, mindig figyelniük kell a jármű körül lévő teljes munkaterületre. Ez a megfeszített figyelem viszont egy többórás műszak során különösen megterhelő és stresszes lehet.

Szoftver figyelmeztet a veszélyre

A fejlett vezetéstámogató rendszerek, elektronikus asszisztensek azonban nagymértékben megkönnyítik a munkagépek biztonságos használatát. Amikor a szoftver a jármű közelében tartózkodó tárgyakat vagy embereket azonosít, a rendszer vizuálisan vagy akusztikusan figyelmezteti a gépkezelőt. Mindezek mellett a jármű kijelzőjén megjeleníti a pontos helyét is a túl közel került objektumnak vagy személynek, így lehetővé téve a gépkezelő számára, hogy időben és megfelelő módon reagáljon. A Bosch által fejlesztett támogató rendszerek tehát alapvetően hozzájárulnak a bányászati vagy más ipari felhasználásra készült nehézmunkagépek biztonságos működtetéséhez, megkönnyítik a gépkezelők munkáját és növelik a hatékonyságot.

A különböző munkagépekhez…
… egészen másfajta kiegészítők szükségesek

Egyedi igényekre formálható rendszer

A Bosch Engineering egy moduláris, testre szabható rendszert fejlesztett ki, amely különösen bányászati alkalmazás során nagyban növeli a biztonságot. Az eszköz ultrahangos és radarrendszereket, valamint egy kamerarendszert foglal magába, ezek rugalmasan konfigurálhatók, így azok az adott felhasználás, munkaterület követelményeihez igazíthatók.

Mérnökeink a személygépkocsik kapcsán szerzett szakértelmükre és a régóta jól bevált megoldásokra támaszkodva, kifejezetten a nehézmunkagépek szegmensére adaptálta a hardvereket. Ennek eredményeképpen a komplex rendszerek magas szintű biztonságot nyújtanak, miközben rendkívül robusztusok, strapabíróak is, így még a legnehezebb körülmények között is használhatók.

Az utólag telepíthető rendszer is teljesen testre szabható

Az utólag telepíthető rendszer is teljesen testre szabható

Kamerákat minden munkagépre

A megbízható működés érdekében a Bosch Engineering segédrendszereit úgy tervezték, hogy azok már a gyártás során beépíthetőek legyenek a gépekbe. Kivételt képez a kamerarendszer, amely utólag is telepíthető. A csomag magában foglalja az összes szükséges alkatrészt, beleértve a kábelköteget, a kijelzőt és a kameratartó konzolokat. A rendszer így intuitív kezelést és egyszerű üzembehelyezést biztosít, a meglévő, használt járművek esetében is.

Megáll, ha veszélyt érez

Míg a modern asszisztens funkciók általában arra szolgálnak, hogy figyelmeztessék a vezetőt a veszélyekre, a Bosch Engineering fejlett ultrahangos rendszere ennél többet is tud. Ha ugyanis akadályokat észlel a jármű útjában, az eszköz leállási jelzést tud indítani a járművezérlő rendszer felé, és veszélyes helyzetekben leállítja a gépet.

A rendszer akár úgy is paraméterezhető, hogy automatikusa megállítsa a munkagépet, ha veszélyt detektál

A rendszer akár úgy is paraméterezhető, hogy automatikusa megállítsa a munkagépet, ha veszélyt detektál

A munkagépgyártók így bevált és megbízható „plug-and-play” megoldásként integrálhatják például a kifinomult vészfék funkciót anélkül, hogy ezen a területen saját fejlesztésekbe kellene fogniuk. Cégünk már ma is dolgozik a jövő automatizált és összekapcsolt bányászati gépein, amelyek teljesen önvezetők, a munkát a gépkezelő felügyelete mellett, de beavatkozás nélkül is képesek elvégezni.

A második generációs off-highway vezérlő (ORC2) hardver már alkalmas részleges vagy akár teljes automatizáláshoz, a rendszer mindehhez nagy számítási és tárolási kapacitást kínál. A szabványos felületek lehetővé teszik a vezérlő gyors és egyszerű integrálását a jármű elektronikai rendszerébe, az előre telepített illesztőprogramok pedig megkönnyítik az érzékelők beépítését.

Hálózatba kapcsolt, önvezető munkagépek

Az ötödik generációs mobil hálózatok is új lehetőségeket kínálnak az ipar számára. Segítenek abban, hogy a jövőben a szakemberek biztonságosabbá és hatékonyabbá tegyék az építkezéseket, és lerövidítsék a kivitelezési időt a mobil campus hálózatokon keresztül. Az 5G-technológia ugyanis lehetővé teszi nagy mennyiségű adat gyors és biztonságos cseréjét a csatlakoztatott eszközök, például munkagépek, számítógépek és felhő alapú rendszerek között.

Hálózatba kapcsolt, önvezető munkagépek

Felvillanyozódó munkagépek

A fejlett vezetéstámogató rendszerek mellett a nehéz munkagépek, így a bányászati járművek esetében kiemelten fontos fejlesztési irányvonalat képviselnek az alternatív hajtásláncok. Az elektromos hajtásrendszer például az ilyen alkalmazási területen nagyon magas jövedelmezőséget és tartósságot kínál. Vállalatunk ebben a kategóriában is sikeresen tudja kamatoztatni a haszongépjármű-szektorban vagy például az építőipari gépeknél szerzett tapasztalatait.

Bizonyos építési területeken már most kimondottan hasznosak lennének az elektromos munkagépek

Bizonyos építési területeken már most kimondottan hasznosak lennének az elektromos munkagépek

Rekordkísérlet a Bosch segítségével

A megbízhatóságra tökéletes bizonyíték az is, hogy Peak Evolution svájci expedíciós csapat a Bosch Engineering elektromos alkatrészeire támaszkodik egy ambiciózus világrekord-kísérlet során. A csapat azt tervezi, hogy egy elektromos terepjáró járművel éri el a chilei Ojos del Salado vulkán 6893 méter magas csúcsát. Minderre a tervek szerint 2023 decemberében kerül sor. Ez új magassági világcsúcs lenne ebben a járműkategóriában, a jelenlegi rekord 6694 méter. A csúcstámadáshoz a Bosch szállítja az expedíciós járműben használt két 400 voltos villanymotort és a megfelelő invertert a hajtásrendszerhez.

Rekordkísérlet a Bosch segítségével

Iratkozz fel hírlevelünkre!