Skip to main content
 

Az algoritmusok ma már nemcsak híreket írnak, például tőzsdei jelentéseket vagy futballmeccsek eredményösszefoglalóit, hanem irodalmi vagy lírai szövegeket is. Néhány évvel ezelőtt például Japánban egy algoritmus által írt „A nap, amikor a számítógép regényt ír” című novelláskötet egyik története bekerült egy irodalmi versenybe, míg 2017-ben egy Harry Potter-fejezet keltett megdöbbenést. A Botnik nevű vállalat az összes megjelent Harry Potter-könyv betáplálása után egyszerűen kiadta a parancsot a mesterséges intelligenciának: Írjon úgy, mint J.K. Rowling. Ha a mesterséges intelligencia ismeri a szókincset, a szemantikát, a stílust és a ritmust, tud eléggé kreatív lenni ahhoz, hogy a kezei alatt varázslat születhessen?

Sorok az MI tollából

Megfelelő stílus, pocsék tartalom

Ha elolvassuk a fent említett, háromoldalas Harry Potter-fejezetet, egyértelműen kiderül, hogy a mesterséges intelligencia a gépi tanulásnak köszönhetően a regényíróhoz hasonló stílusban képes írni. Rowling világát idéző tagmondatokat, párbeszédeket használ, azonban a tartalom hagy némi kivetnivalót maga után. Különös jelzőkkel zsúfolt szókapcsolatok, tekervényes cselekmény jellemzi a néhol zagyva szavak kusza halmazát. Az értő olvasáshoz bizony fel kell kötnünk a nadrágunkat. A varázstanonc kalandjából pedig hiányzik a Rowling-varázs.

Megfelelő stílus, pocsék tartalom

Rímről rímre

Nem elegendő tehát a szavak jelentésének ismerete vagy a megfelelő ritmus megtalálása, kell a szív és az írói fantázia a kreatív tartalomhoz. Ha pedig nincs ihletünk, használjuk a Google 2020-ban útjára indított Verse by verse (Rímről rímre) projektjét, amely nem más, mint egy mesterséges intelligencia által működtetett múzsa. Segítségével klasszikus amerikai költők, úgymint Emily Dickinson, Edgar Allan Poe, Walt Whitman vagy épp Robert Frost stílusában írhatunk verseket, kizárólag angolul. Miután kiválasztottuk a három kedvenc amerikai költőnket, majd meghatároztuk a vers formáját és megadtuk a szótagok számát, valamint a rímképletet, szükségünk lesz némi kreativitásra. Mi írjuk meg ugyanis a vers első sorát, s csak ezután javasol a robotpoéta újabb sorokat, melyeket tetszés szerint átírhatunk, kiegészíthetünk. Ahogyan a Google hirdeti, tulajdonképpen nem is robotköltőről van szó, hanem inkább egy múzsáról, aki segít nekünk a versírásban.

Rímről rímre
Rímről rímre

Könyvkiadás okosan

A minőségi és élvezhető tartalom gyártásától ugyan a mesterséges intelligencia még távol áll, a sokszor megmosolyogtató sorok idővel biztosan fejlődni fognak. Nagy fába vágja a fejszéjét az az ember vagy algoritmus, aki verset, novellát, regényt vagy bármilyen más írásos műalkotást szeretne létrehozni. A piac telített és nem tudhatjuk, hogy tetszik-e majd másnak az írásunk, vagy épp melyik mű lesz felkapott az olvasóközönség körében.

Könyvkiadás okosan

A hamburgi székhelyű QualiFiction nevű start-up azonban nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy Lisa nevezetű, mesterséges intelligencia-alapú szoftvere megjósolja, melyik műből lesz bestseller. Az algoritmus 30 másodpercen belül képes értékelni a beolvasott szöveg sikerének lehetőségét. Az adatbázist folyamatosan frissítik, az algoritmus pedig folyamatosan tanul a beküldött sikeres és kevésbé sikeres művekből, így garantálva a sablonosság elkerülését. Nemcsak kiadók, hanem maguk a szerzők is használhatják Lisát annak előrejelzésére, mennyire lesz gyümölcsöző a leendő produktum.

Bóklászni a könyvtárban vagy egy könyvesboltban, beleszagolni régi és új könyvekbe, magazinokba, régmúlt vagy kortárs költők és regényírók verseiben, történeteiben elmerülni, nyilván teljesen más élményt nyújt, mint a monitor vagy e-book kijelző előtt ülve ugyanezeket a sorokat olvasni. Kétség sem férhet azonban ahhoz, hogy minőségi irodalmi műveket egyelőre még csak az ember tud alkotni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!