Skip to main content
 

Egyre többet hallani a Bosch említésekor a mesterséges intelligencia (MI) kifejezést. Sőt, az idén vállalatunk a Las Vegasi-i CES kiállítás kapcsán is ezt tűzte zászlajára és ez bizony egyáltalán nem véletlen. Blogposztunkban összefoglaljuk mi áll ennek a hátterében.

A Bosch éves szinten 3,7 milliárd eurót költ szoftverfejlesztésre. Ez a szám jól mutatja, hogy a kézzelfogható termékek mellett milyen szintre emelkedett a szoftveres oldal fontossága. És mielőtt bárki arra gondol, hogy ez csupán a járművek, vagy háztartási gépek miatt fontos, érdemes alaposabban vizsgálódni. A szoftveres háttér ma már minden termék kapcsán kiemelten fontos. A legegyszerűbb kenyérpirító, vagy olajszűrő mögött is ott az említett háttér. A gyártás, a logisztika, vagy akár a használat kapcsán is fontos a programozó kollégák munkája.

A hálózatba kapcsolt eszközök terjedésének köszönhetően a mesterséges intelligencia terjedése is felgyorsul majd

A hálózatba kapcsolt eszközök terjedésének köszönhetően a mesterséges intelligencia terjedése is felgyorsul majd

Miután a tárgyak internete egyre nagyobb teret nyer, kézenfekvő volt megvizsgálni, a mesterséges intelligencia mivel járulhatna hozzá a fejlődéshez. A Bosch arra jutott, hogy szinte minden szoftveres vagy hardveres megoldás kapcsán vannak olyan területek, amelyeken segíthet a MI. A vállalat elkötelezett a fejlesztések mellett, ezért is dolgozott ki oktatási programot. A következő két évben 20 000 kolléga kap képzést a mesterséges intelligencia területen és 2025-re minden termék kapcsolódik valamilyen formában ehhez. Az emberek élete így könnyebbé és biztonságosabbá válik majd.

Az idei CES fő témája Bosch szempontból a mesterséges intelligencia volt

Az idei CES fő témája Bosch szempontból a mesterséges intelligencia volt

Hogy a felhasználási területek mennyire sokrétűek, azt már az idei CES Bosch újdonságai is jól mutatják. Vegyünk két példát! Okosnapellenző könnyíti meg az autósok dolgát. Ez egy 95 éves kiegészítőt reformálhat meg az autóban, bizonyítva azt, hogy a MI bizony egészen új perspektívákat nyit. A rendszer egy LCD panelből, egy kamerából és abból a szoftverből áll, amely pontosan azonosítja, mely részeit kell sötétítenie a kijelzőnek ahhoz, hogy ne vakítsa a nap az autó vezetőjét. A mesterséges intelligencia nélkül ez szinte megoldhatatlan lett volna, nem véletlen, hogy a termék Innovációs Díjat nyert a CES kiállításon 2020-ban.

Az okosnapellenző csak ott sötétít, ahol szükség van rá

Legalább ennyire érdekes a másik, SoundSee nevű eszköz, ami igazán magasra tör – képletesen és a szó szoros értelmében egyaránt. A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) kerülő modul a működés közben hallható hangokat elemzi majd a különböző rendszereknél. Ezeket folyamatosan összehasonlítja, így a legkisebb rezonanciákat is azonnal felfedezi és javaslatot tesz az ellenőrzésekre és javításokra. Mindezt szintén a már említett mesterséges intelligenciának köszönhetően tudja megtenni. A szoftver megtanulja a berendezések által generált hangokat és az eltérésekre figyelve, tud preventív munkát végezni.

A SoundSee egészen egyedülálló szerkezet a Bosch történelmében

A SoundSee egészen egyedülálló szerkezet a Bosch történelmében

Két eltérő terület, két egészen más felhasználási mód, mégis ugyanolyan szakemberekre van hozzájuk szükség.

Gondoljunk bele ennek fényében abba a kijelentésbe, hogy 2025-re minden Bosch termék rendelkezik MI-val (vagy annak segítségével készítjük őket). Így már talán jobban érthető miért alkalmaz jelenleg is 30 000 szoftvermérnököt a vállalat és közülük miért dolgoznak már több mint ezren a mesterséges intelligencia szakterületén. A korábban már említett 20 000 új kolléga képzése persze komoly feladat. A technológiai tudás mellett azt is meg kell mutatnunk nekik, hogy milyen felelősségteljes terület ez. Olyan irányelvek mentén kell haladnunk, amelyek biztosítják azt, hogy a technológia valóban az ember segítségére lesz, egyúttal bizalmat építenek partnerinkben és a végfelhasználókban.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a Bosch jelenleg is úgy gondolja, az irányításnak mindvégig az ember kezében kell maradnia. Teljesen mindegy, hogy a MI a gyártásban, egy autó vezetésében, az otthonunk kényelmesebbé tételében segít nekünk, mindvégig biztonságosnak és robusztusnak kell maradnia. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha az ezzel foglalkozó szakemberek és vállalatok közös irányelveket követnek. Mindennek az alapja pedig a képzés, így a Bosch a saját programjai mellett az oktatás támogatása mellett is elkötelezett. Ezért is fektet 100 millió eurót egy új mesterséges intelligencia egyetem (MI-kampusz) létesítésébe a németországi Tübingenben. A 2022-re elkészülő komplexum 700 szakértőnek biztosít majd helyet.

A Bosch már jelenleg is több helyszínen működtet Mesterséges Intelligencia Központokat. Közülük kettő az Egyesült Államokban működik, az egyik ráadásul a Szilícium-völgyben (Sunnyvale – Kalifornia). Csak az USA két helyszínén jelenleg 250 MI-specialista dolgozik összesen 150 projekten.

A külső és termékprojektek mellett a mesterséges intelligencia azonban még egy nagyon fontos terület kapcsán előtérbe kerül a Bosch életében. A klímavédelem, illetve a gyártás és fejlesztés kapcsán hagyott ökológiai lábnyom egy olyan fontos szempont, amit nagyon komolyan kell venni. Ezért is elkötelezett a vállalat amellett, hogy 2020 végére világszerte mind a 400 telephely klímasemlegessé váljon. A projekt jó ütemben halad, a németországi telephelyek mindegyike elérte ezt a kitűzött célt. A mesterséges intelligencia természetesen itt is komoly szerephez jut majd. A házon belüli energiaplatformok intelligens algoritmusokat használnak majd világszerte. A tapasztalatok szerint csak ez, átlagosan 10 százalékos szén-dioxid-kibocsátás mérsékléssel jár. A még fejlesztésre váró 270 telephely kapcsán ez óriási lehetőségeket rejt.

A Bosch 2020-tól klímasemleges vállalatként működi tovább

A MI tehát valóban komoly lehetőségeket rejt az élet szinte minden területén. Jól látszik, hogy csupán a Bosch esetében mennyi mindent tud könnyebbé, biztonságosabbá, tisztábbá és gazdaságosabbá tenni. Ha pedig a kérdést világviszonylatban vizsgáljuk, a már említett lehetőségek gyakorlatilag korlátlanná vállnak!

Iratkozz fel hírlevelünkre!