Skip to main content
 
Mesterséges Intelligencia

Egy évnyi mesterséges intelligencia

2021.12.09 No Comments 12 perc olvasási idő
Egy évnyi mesterséges intelligencia

Már valamivel több mint egy éve indítottuk útjára a Bosch IoT Blog, valamint közösségi oldalaink felületein mesterséges intelligenciával foglalkozó sorozatunkat. A mostani bejegyzésben összegyűjtöttük a legérdekesebb, és a Budapesti Fejlesztési Központunkhoz kapcsolódó történeteinket.

A mélyére ásunk

Mielőtt azonban elmerülnénk a magyarországi érdekességekben, elevenítsük fel, mit is értünk mesterséges intelligencia alatt. Magát a fogalmat magyarázza sorozatunk egyik legelső bejegyzése, amit ide kattintva tudtok elolvasni.

A mélyére ásunk

Már ma is ott van a mindennapi életünkben a mesterséges intelligencia, csak sokszor észre sem vesszük

Az elmúlt, picit több mint egy esztendő tapasztalatai azt mutatják, hogy a téma sokak számára érzékeny. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen egy olyan ismeretlen ismerősről beszélünk, amely ma már úgy van ott mindenki életében, hogy szinte senki nem látta, és nem tudja pontosan mit és hogyan csinál. Ennek megértéséhez ajánlunk egy másik, hanganyagot is tartalmazó bejegyzést a közelmúltból. A témához kapcsolódó podcastunk apropóján íródott bejegyzésben a terület avatott szakértői segítettek közösségünknek megérteni, miért is fontos a mesterséges intelligencia. Ide kattintva megtalálod a bejegyzést és benne a podcast hanganyagát is.

Izgalmas és érdekes kérdéseket feszegettünk első podcast adásunk kapcsán is

Izgalmas és érdekes kérdéseket feszegettünk első podcast adásunk kapcsán is

Sikamlós téma

A magyarországi sztorik sorát egy meglehetősen érdekes bejegyzéssel kezdtük. Ebben azt mutattuk be, kollégáink hogyan tanítottak be egy algoritmust arra, hogy felismerje és megkülönböztesse az eltérő paraméterekkel rendelkező alkatrészeket a termékfejlesztés és gyártás során. Ez tulajdonképpen egy eddig nem létező „munkakör” volt, amit ember egész egyszerűen képtelen lenne betölteni. A Budapesti Fejlesztési Központot, valamint a hatvani autóipari gyárunkat egyaránt érintő megoldásról ide kattintva olvashatsz bővebben.

Ezt az új komplex munkakört ember nem lenne képes betölteni

Ezt az új komplex munkakört ember nem lenne képes betölteni

Nálunk jár iskolába az MI

Ez sem kevésbé érdekes téma, mint az iménti. A Budapesti Fejlesztési Központ egy másik mérnökcsapata azon dolgozik, hogy az elektronikai alkatrészek fejlesztése során használt forraszkötések képeit egy MI-algoritmus ellenőrizni és kategorizálni tudja. Ez megkönnyítené a hibakeresést és gyorsítaná magát a fejlesztést is. Ha ide kattintasz, többet is megtudhatsz a nálunk tanuló algoritmusról.

A Budapesti Fejlesztési Központ több mesterséges intelligencia projekt inkubátora

A Budapesti Fejlesztési Központ több mesterséges intelligencia projekt inkubátora

Néhány szó az önvezető autókról

Nyár elején egy másik érdekes beszélgetés kapcsán is született egy bejegyzés blogunkon. A REFACT podcast aktuális adásában ugyanis az önvezető autók és a hozzájuk kapcsolódó fejlesztések kerültek terítékre. A műsorban Szőke Zoltán, a Bosch automatizált vezetés fejlesztéséért felelős magyarországi alelnöke és dr. Szalay Zsolt, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Gépjárműtechnológia Tanszékének vezetője, a ZalaZONE járműipari tesztpálya kutatási és innovációs vezetője beszélgettek. Ha érdekel a téma, ide kattintva olvashatsz róla többet és hallgathatod meg a kapcsolódó hanganyagot.

Mesterséges intelligencia nélkül biztosan nem lesznek majd önvezető autók

Mesterséges intelligencia nélkül biztosan nem lesznek majd önvezető autók

Maradjunk még az utakon

Képelemzésről és önvezető autókról is esett már szó, a soron következő bejegyzésben azonban összekapcsoltuk ezeket. Na, jó, valójában nem mi, hanem budapesti mérnök kollégáink. Az önvezető autók, de már a vezetőtámogató rendszerek fejlesztése kapcsán is nagyon fontos ugyanis, hogy a jármű megfelelően reagáljon a kamerái által begyűjtött információkra. A mesterséges intelligencia itt is segíthet, hiszen a különböző emberi magatartások azonosítására is alkalmassá tehető. Hogy hogyan, az kiderül a már említett bejegyzésből.

A budapesti mérnökök vezetéstámogató rendszerek fejlesztéséhez is használják az MI-t

A budapesti mérnökök vezetéstámogató rendszerek fejlesztéséhez is használják az MI-t

Beszéljünk a misztikus adattudósokról

Az év és bejegyzésünk végre tartogattuk az egyik legérdekesebb csemegét. A mesterséges intelligenciát felhasználó projekteknek van egy közös tulajdonsága: hatalmas mennyiségű adatra van hozzájuk szükség. Itt jönnek képbe az úgynevezett adattudósok. A Budapesti Fejlesztési Központ szakemberinek segítségével bemutattuk miről is szól az adattudomány és hogyan dolgoznak a terület szakértői. Ha korábban lemaradtál róla, ide kattintva elolvashatod a bejegyzést.

Az adattudósokat különleges misztikum fedi, de mi megmutatjuk mit is csinálnak valójában

Az adattudósokat különleges misztikum fedi, de mi megmutatjuk mit is csinálnak valójában

A történet tovább folytatódik

Az elmúlt egy év megmutatta, fontos megismertetni az emberekkel, mennyi mindenben segíthet a mesterséges intelligencia. Használatával könnyebbé, biztonságosabbá, jobbá tehető az életünk. Ugyan látszik, hogy az emberek egy része tart tőle, valójában ennek alapját legtöbbször az adja, hogy nem értjük a működését. Így mi a következő hónapokban is szemléletes példákkal mutatjuk be, mi mindenre használható egy-egy algoritmus, szoftver, vagy épp neurális háló. Tarts velünk ezek után is, keresd a közösségi oldalakon a #mivagyunkabosch hashtaget és kérdezz tőlünk bátran!

Iratkozz fel hírlevelünkre!