Skip to main content
 
Mesterséges Intelligencia

Biztonság, valós idejű tájékoztatás, energiahatékonyság

2020.10.19 No Comments 12 perc olvasási idő
Biztonság, valós idejű tájékoztatás, energiahatékonyság

Így segít a Bosch technológia a kórházakban

Indiában a kórházi ágyak számának valós idejű megfigyelésével, Törökországban az újszülöttek biztonságának felügyeletével, az Egyesült Államokban pedig a kórházi személyzet vészhelyzetek esetén történő, azonnali és hatékony értesítésével segíti a Bosch az egészségügyi intézményeket. Ezek a megoldások azonban csak a jéghegy csúcsát jelentik annak a globális átalakulásnak, amely mentén a mesterséges intelligencia, a Dolgok Internete (IoT) és az egyéb forradalmi technológiák okos kórházakká alakítják az egészségügyi létesítményeket világszerte.

A betegek szórakoztatásán át a kórházi ágyak számlálásáig

A betegek szórakoztatásán át a kórházi ágyak számlálásáig A betegek szórakoztatásán át a kórházi ágyak számlálásáig

A digitalizáció és az összekapcsolt hálózatok végre elérkeztek a kórházakba is. A Roland Berger német elemzőcég már 2017-ben arról számolt be, hogy a német kórházak nagyrésze, pontosabban 90 százaléka rendelkezik digitalizációs stratégiával, és úgy tűnik, hogy az egészségügyi intézmények digitalizációja során, a hajlandóság jelenti a legkisebb problémát. Ezt támasztja alá az is, hogy a Roland Berger szerint az általuk megkérdezett létesítmények 31 százalékának az összekapcsolt termékek és szolgáltatások által jelentősen javult a gazdasági helyzete. Az azonban, hogy olyan hatalmas és évtizedek óta működő rendszereket, mint egy-egy kórház, átállítsanak egy jóval hatékonyabb és betegközpontúbb digitális működésre, sok időbe telik.

A Bosch legalább négy területen segítheti az okos kórházak működését, és már több olyan egészségügyi intézmény is működik világszerte, amely a német vállalat valamelyik megoldását használja.

1

Támogathatja az épületek okos energiagazdálkodását, vagyis például a világítási vagy a fűtési rendszerek hatékony kezelését.

2

Segíthet a modern biztonsági rendszerek kialakításában és így a kórházi bűncselekmények megelőzésében.

3

Olyan platformokkal járulhat hozzá a hatékony erőforrás-gazdálkodás kialakításában, amelyek a kórházon belül lokalizálhatóvá tehetik az orvosi berendezéseket, jelölhetik a kórházi ágyak kihasználtságát vagy éppen adott osztályok leterheltségét.

4

Interaktív kommunikációs rendszerek bevezetését ajánlhatja, amelyek egyrészt segíthetik az orvosok, az ápolók és az egészségügyi személyzet egyéb tagjai közötti kommunikációt, másrészt informálhatják a betegeket, sőt, adott esetben a kórházi várakozás hosszú órái alatt még szórakoztathatják is a pácienseket.

A Bosch India és a valós idejű kórházi információk

A Bosch India és a valós idejű kórházi információk

A világot fenekestül felforgató koronavírus-járvány Indiát is sújtja, a Bosch pedig a Föld második legnépesebb országában is igyekszik minden eszközzel enyhíteni a világjárvány hatásain. A Bosch India például elindította a CareZeus nevű kommunikációs platformot, amely az egészségügyi létesítmények szolgáltatásainak hozzáférhetőségét követi nyomon valós időben. A platform olyan információkat gyűjt, mint például a sürgősségi osztályokon elérhető ágyak száma, az egyes kórházakban elérhető orvosi ellátás típusa, a diagnosztikai vagy a koronavírus-tesztközpontok elérhetősége.

Ezeknek a kritikus információknak a hozzáférhetősége az adott intézmény egészségügyi dolgozóit, valamint a járványügyi hatóságokat is segíthetik abban, hogy hatékonyabban osszák el az erőforrásokat és a megbetegedések számának függvényében könnyebben tudjanak tervezni. Sőt, az összekapcsolt rendszert a Bosch India ingyen tette hozzáférhetővé a kórházaknak, így a forrásokban nem bővelkedő intézmények is ki tudják használni a digitalizáció és az IoT előnyeit.

Mi a zökkenőmentes klinikai kommunikáció titka Texasban?

Az Egyesült Államokban a Texas Medical Center több mint 40 egészségügyi létesítménynek ad otthont, amelyeket évente 7,2 millióan látogatnak. A Houston Methodist Hospital ebbe az óriási rendszerbe ágyazódik be a maga 930 ezer négyzetméteren elterülő épületkomplexumával. Egy ilyen óriási területen a klinikai vészhelyzetek leghatékonyabb jelzési módszerét a személyes hívások jelentik, amelyekből naponta több mint háromezret közvetítenek az épületek hangszórói.

Ezt az egykori, félig-meddig analóg rendszert digitalizálta és kapcsolta össze egy modern rendszerbe a Bosch, méghozzá anélkül, hogy az új rendszer implementációja idején meg kellett volna szakítani az orvosoknak a klinikai munkát. A 14 PRAESIDEO rendszer közel 7000 hangszórót kapcsol össze és még azt is lehetővé teszi, hogy a jövőben egyszerűen további épületeket adjanak hozzá a hálózathoz.

A Bosch őrzi a kisbabák álmát Törökországban

A Bosch őrzi a kisbabák álmát Törökországban

Törökország ötödik legnagyobb városában, Adanában 2017-ben fejeződött be az ország legújabb kórházi komplexumának építése. A három szakklinikából álló épületegyüttes összesen 1550 betegággyal rendelkezik és több mint 300 ezer négyzetméteren terül el.

A kórház vezetése több jelentkezőből választotta az épület biztosítására a Boscht, amely egy videokamerás megfigyelőrendszert, egy teljes körű beléptető-rendszert, valamint tűz- és hangjelzőrendszert épített ki az IoT és az összekapcsolt megoldások jegyében. Mindez a folyosók, ajtók, belső és külső terek megfigyelésére telepített, körülbelül kétezer kamerát, közel 45 ezer tűzjelző pontot, valamint az ezekhez tartozó kommunikációs és ellenőrző rendszerek kiépítését jelentette. Sőt, a szülészeti klinika teljes körű biztosítása érdekében és az újszülöttek elrablásának megakadályozására RFID-címkékkel látják el a kisbabákat, hogy adott esetben azonnal értesíteni tudják az egészségügyi személyzetet.

Hasonló tartalom a témában

Iratkozz fel hírlevelünkre!