Skip to main content
 
Ipar 4.0

130 éves esztergapad az okosgyárban

2018.08.08 No Comments 5 perc olvasási idő

Minden intelligens gyárnak az alapját az internet, valamint a rendszerek és gépek hálózatba szervezése adja. A IV. ipari forradalom víziója valósul meg azokban az okos gyárakban, ahol az informatikai úton történő vezérlést, a termékfejlesztés és a gyártás közötti közvetlen adatcserét PLM-programok valósítják meg (Product Lifecycle Management – termékéletciklus-kezelés). A kutatási és fejlesztési folyamatokból, a virtuális szimulációkból származó összes termékinformációt ezekhez a gyártásvezérlő rendszerekhez továbbítják, amely valós időben vezérli a gyártás teljes folyamatát. Jogos a felvetés, hogy

ha még jó ideig nem lehet lecserélni az összes – még nem digitalizált, és nem ipar 4.0 alkalmas – gyártóberendezést, akkor hogyan valósítható meg az okos gyártás?

Erre a problémára jelent megoldást az úgynevezett retrofit (áttervezés, átalakítás), amit úgy kell elképzelni, mint amikor a nagyi régi kredencét csiszolással, újrafestéssel és elemek hozzáadásával modern előszobabútorrá alakítjuk át. Mivel a gépeknek alapvetően 10-15 éves az életciklusuk – ez Magyarországon akár a 20-25 évet is elérheti – több esetben előfordul, hogy elöregszik az elektronika, elhasználódnak a mechanikai részek. Attól függően, hogy milyen mértékű az elöregedés, egy retrofit úgy történik, hogy először felmérik a gép állapotát, a berendezések vázát, majd javítják az elektronikát, a mechanikát és olyan szenzorokkal, szoftverek, hardverek és IoT-kompatibilis ipari szabályzórendszerek kombinációjával szerelik fel, amik akár az I. ipari forradalomból itt maradt gépeket is képesek felokosítani.

A Bosch IoT Gateway szoftver használata nem igényel bonyolult programozást: egy böngésző használatával kell konfigurálni és máris üzembe helyezhető. Segítségével régi gépeket lehet az internetre és az ipar 4.0 folyamataiba bekapcsolni és működésükről adatokat gyűjteni. Ebből is látható, hogy mekkora lehetőséget hordoz magában, ha egy új, már eleve digitalizált szerszámgép, vagy más ipari berendezés töredék árán lehet hálózatba kapcsolni a gyártást költséghatékony módon.

Robert Bosch 130 éves esztergapadja és a IV. ipari forradalom

Retrofit, vagyis régi gépek okos gyártásban

Lenyűgöző példa, ahogy a Bosch mérnökei Robert Bosch 130 éves esztergapadját emelték át az okosgyártás világába. A gépen elhelyezett szenzorokkal számos paraméter vált mérhetővé, a munkadarab sebességétől a forgácsolás sebességéig. Utóbbiról kiderült, hogy ha túl alacsony, az kedvezőtlenül hat a megmunkált szerszám minőségére és a szerszám is jobban elhasználódik. A szíjhajtású esztergapad sebességváltozásainak adatai az interneten keresztül felkerültek a hálózatba, így előre lehetett jelezni a gép nem tervezett leállását. Ki gondolta volna, hogy egy évszázados korú, szíjhajtásos gépet is lehet digitalizálni, IoT-kompatibilis ipari szabályzórendszerek kombinációjával felokosítani a retrofit keretein belül.

Két gyakornok működteti a 130 éves, Ipar4.0 technológiával felszerelt esztergapadot

Hagyományos gépből mechatronikai rendszer

A legújabb ipari termékek alapvető eleme az elektronika, a szoftver szolgáltatja a funkcionalitás főbb jellemzőit, ezáltal a hagyományos gépalkatrészek mechatronikai rendszerekké alakulnak át. Régebben az volt a szükséges és elégséges feltétel, hogy egy gép termeljen. Ma már alapvető igény, hogy adatokat is tudjon fogadni és továbbítani. Az Ethernet-interfész és a webserver már a berendezések s az új gépek mindegyikében benne van. Számos intelligens megoldás építhető be ezen az elven már üzemelő gyárakba. A termelőegységek, a logisztika, az irányítás egységes fejlesztésével olyan üzemi hálózatok jönnek létre, amelyek egyre nagyobb mértékben alkalmazzák az infokommunikációs technológiákat és az informatika vívmányait.

Iratkozz fel hírlevelünkre!