Skip to main content
 
Fenntarthatóság

Papírmentes gyárat üzemeltet Kínában a Bosch

2019.04.10 No Comments 4 perc olvasási idő

A digitális kor minden ígérete ellenére riasztó mértéket ölt a Föld papírfogyasztása. Számlák, jegyzetek, levelek, dokumentumok, papírfecnik millióit használjuk fel minden egyes nap. Az Egyesült Államokban, Japánban és Európában az átlagfogyasztás fejenként évente 250-300 kilogramm papírt jelent. Ez azt jelenti, hogy

óránként több mint két papírlapot használ el a világ lakossága.

Köztudott, hogy a papírhulladék csökkentése számos környezetszennyezési problémát enyhítene. A Resource Conservation Alliance becslései szerint a világon kivágott fák több mint 40 százalékát papír előállítására használják. A papírhulladék azonban a fakitermelésen felül is rendkívül növeli a környezeti terhelést: az elhasznált papírt legtöbbször elégetik, az égés során a levegőbe kerülő széndioxid ugyancsak káros hatású – és a fák mennyiségének csökkenése miatt egyre kevesebb a zöld növény, amely megköthetné az atmoszférába kiszabaduló szén-dioxidot.

A digitalizáció környezetkímélő és gazdaságos

A papírhasználat csökkentése nem csupán környezetkímélő, de valójában gazdasági szempontból is racionális lépés. A világ egyik vezető elemző és tanácsadó cége, a Gartner felmérései szerint egy vállalat átlagosan bevételének három százalékát költi papírra a nyomtatáson, iktatáson, tároláson túl egészen a raktározásig. Egy átlagos irodai dolgozó évente 10,000 papírlapot használ el és a cégek üzleti hulladékának mintegy felét teszi ki a papír.

Mindezt annak ellenére, hogy a digitális korban a papírhasználatot elvileg felválthatnák a digitális eszközök. Elektronikus aláírással szerződéseket köthetünk anélkül, hogy bármelyik oldalát is ki kellene nyomtatni, tableten és Kindle-n keresztül napilapokat, könyveket és magazinokat olvashatunk, bizonyos országokban pedig már a szavazást is intézheti digitálisan a tudatos állampolgár.

A Bosch az Ipar 4.0 koncepciójának bevezetésével, a digitális és intelligens megoldások alkalmazásával párhuzamosan egyre kevesebb papírt használ, ezzel terelgetve zöldebb és racionálisabb termelés felé a vállalatcsoportot világszerte.

Ahol már megvalósult a papírmentes Bosch-gyár

A Bosch két évvel ezelőtt nyitotta meg elektronikus alkatrészekre specializálódott, elsősorban a kínai piacra termelő gyárát a délkelet-kínai Csangcsou városában. A vállalat az elmúlt két évben több mint 100 millió eurós befektetéssel támogatta meg az új üzemet és mintegy 1,300 új munkahelyet teremtett. A létesítmény többnyire az automata vezetéshez szükséges és ehhez kapcsolódó termékek elektronikus alkatrészeinek előállítására összpontosít. Ezek például az autóvezetést támogató rendszerekben használt kamerák és radarszenzorok vagy elektronikus vezérlőegységek (ECU) automata kormányrendszerekhez.

A Bosch gyár bejárata

A tervek szerint évente mintegy 41 millió elektronikus vezérlőegység gurul majd le a csangcsoui üzem gyártósorairól. Mindezt természetesen egy olyan, hálózatba kapcsolt és intelligens megoldásokkal operáló üzemben, amely szinte teljesen kiiktatta termeléséből a papír használatát. Habár a papírmentes gyártást sok más vállalat is célul tűzte ki, a csangcsoui gyár úttörő abban, hogy szinte teljesen az Ipar 4.0 eszközei segítségével sikerült megvalósítania a koncepciót. A digitális folyamatláncon keresztül a gyártás első mozzanatától az utolsóig hálózatokon keresztül küldött információk segítségével történik, majd a dokumentáció digitális eszközökön valósul meg. Így elkerülhetővé válik a felesleges környezetterhelés és még racionálisabb alapokra helyeződik a gyártás.

Iratkozz fel hírlevelünkre!