Skip to main content
 
Életmód

Okoshorgászbot, a biztos kapás titka

2021.08.09 No Comments 10 perc olvasási idő
Okoshorgászbot, a biztos kapás titka

Ho-ho-ho-ho, rossz nap virradt a halakra! Vége azoknak az időknek, mikor a horgász lógó orral és üres szákkal kullogott haza, és ráadásul még a betevő sem volt meg a halászléhez. A technika a pecások segítségére sietett; az okoshorgászbot végére mindig biztosan akad kapás.

Felturbózott halradar

Igen, már a horgászbotot is okosították, hogy a halak ne járhassanak túl a horgász eszén. Ezek egyszerűbb formája lényegében a már jól bevált halradarok összekötése az okostelefonokkal. Ilyen például az iBobber, a damilra szerelt szonár, amely a felszínen lebegve feltérképezi, mit rejt a víz. A készülék akár 40 méteres mélységbe is lelát, majd 75 méteres átmérőjű kört pásztáz.

A szenzor elől nincs menekvés, az alant úszkáló, mit sem sejtő halak feltűnnek a telefon képernyőjén. A csalira ettől még persze nem harapnak rá, de az legalábbis azonnal kiderül, hogy jó helyet választottunk-e, vagy csak a hullámokat bámulnánk hasztalan. A szenzor térképet is tud alkotni a vízfenékről, megkülönbözteti a gödröket és dombokat, vízi növényeket, valamint méri a mélységet és hőmérsékletet is.

Felturbózott halradar

A horgász esze

Ha a halak pontos helyét nem is mutatja meg, a Cyberfishing arra azért emlékezteti a feledékeny pecást, hol voltak jó kapásai. A horgászbotra szerelhető, mindössze 9 gramm súlyú eszköz gombnyomásra feljegyzi, az okostelefon applikációja pedig lementi a GPS-adatokat, hogy a horgász legközelebb is visszataláljon a jól bevált helyekre. A funkció hasznos tud lenni a parton is, de különösen jól jön, ha csónakkal szállunk a vízre. A kütyü ezen kívül automatikusan méri a bedobások számát, a statisztikák elemzése értékes információ lehet a jó kapáshoz. Sőt, nyomon követi a környék időjárását, gondolva arra is, milyen időben hol érdemesebb próbálkozni.

És ami a legjobb: az applikációval a trófeákról készített fotókat is megoszthatjuk irigykedő barátainkkal.

Ki lakik odalent, kit rejt a víz?

Míg az iBobber a felszínről kukucskál lefelé, addig horgász kiállításokon például már bemutatták a kínai Shifengda Technology olyan okoshorgászbotját, amely egyenesen elmerül a hullámokban, hogy feltárja a víz titkait. A készülék alapvetően két részből áll: a csali mellé szerelt kamerából és érzékelőkből, valamint a botra erősített monitorból, amelyen nyomon követhetjük, mi történik.

A szenzorok ugyancsak mérik a mélységet, a hőmérsékletet, a kamera pedig pontos képet ad a lenti vízi világról. A kijelző természetesen vízálló és napellenzővel ellátott, a mozgóképet pedig akár rögzíthetjük is.

Ki lakik odalent, kit rejt a víz

Egy kis csalás

Hol marad az élvezet, a harc a hallal? – tehetik fel joggal a kérdést a horgászat művészetét hagyományosan űzők. Az igazi horgász praktikákat, a legtitkosabb csalikeverékeket, évtizedek munkájával megtalált legjobb helyeket persze az okoshorgászbotok sem pótolhatják. De mankót azért nyújthatnak a kevésbé tapasztaltabb, hobbi pecásoknak.

Ha pedig még így is elkerül minket a kapás, még mindig elmormolhatunk egy fohászt Nepomuki Szent Jánoshoz, a halászok és horgászok védőszentjéhez.

Önnek melyik a kedvenc halászleve?
Egy kis csalás

Iratkozz fel hírlevelünkre!