Skip to main content
 

Zenével, virtuális coachokkal és EEG-hullámmérővel igyekszik fokozni mentális egészségünket a technológia

Manapság már mindenre van egy alkalmazás vagy kütyü, épp a mentális egészségünk támogatására ne lenne? Mielőtt azonban bárki megijedne, szó sincs méregdrága és elérhetetlen eszközökről. Ingyenes közösségi platformok és applikációk, valamint olyan egyszerű, technológiaként ritkán hivatkozott segédeszközök is fontos szerepet játszhatnak az életkedv és a mentális jólét megtartásában, mint egy zenelejátszó.

Zene nélkül mit érek én?

Zene nélkül mit érek én?

Köztudott, hogy a zene képes eloszlatni a felhős gondolatokat, táncra perdíteni vagy fókuszálttá tenni bárkit. Egy Los Angelesben működő cég, a Focus@Will a zene és az idegtudományok erejét használja fel arra, hogy segítsen bárkinek jobban koncentrálni a munkájában. Egy rövid kérdőív után, amely a felhasználó személyiségtípusát kívánja felderíteni, a program a megfelelő zenét kínálja a fókuszáláshoz. Ez segíthet abban, hogy egy rosszabb napon is sikeresebben teljesíthessük a napi feladatokat.

A jövőben ez az úgynevezett biometrikus zenehallgatással léphet szintet. Ez azt az élményt takarja, amikor az emberi test rezdüléseit és az egyén hangulatát mérő, különféle viselhető eszközök által továbbított adatok alapján, az ezekkel összekapcsolt zeneszolgáltató platformok választják ki a megfelelő zenét annak érdekében, hogy tökéletesen kiegészítsék az átélt pillanatot. Elképzelhető, hogy már a közeljövőben hasonló eszközök segítségével könnyebbé válhat a negatív érzések kontrollálása és a lefelé húzó gondolatspirálok megelőzése. Csupán azáltal, hogy az eszköz a megfelelő pillanatban a megfelelő zenét választja ki számunkra, és ha csak pár másodpercre is, de eltereli gondolatainkat a negatívumokról.

biometrikus zenehallgatás

Vegyél egy mély levegőt!

Magyar sikerprojekt segíti a szorongás leküzdését

Másfelől megközelítve a kérdést, a megtépázott karanténidegek megnyugtatására, a depresszió és a szorongások leküzdésére, valamint a környezetünkben élők mentális egészségének támogatására éppen tavaly májusban jött létre négy magyar pszichológia szakos diák együttműködésével a Mélylevegő Projekt, amely Facebookon és Instagramon segíti hiteles és könnyen emészthető információkkal a mentális problémák megoldását.

Mélylevegő Projekt

Meditációs alkalmazásokkal a lelki egyensúlyért

Ezeken felül természetesen számtalan applikáció segíthet a lelki egyensúly megtalálásában, visszaállításában. Például a Szegedi Egyetem Pszichológiai Intézete és Magatartástudományi Intézete „Menta app” néven indított alkalmazást, amely az egyetemistákra nehezedő mentális terheket igyekszik csökkenteni. A nemzetközi mezőnyben pedig a Calm vagy a Headspace nevű alkalmazások emelkednek ki, ezek légzési gyakorlatokkal, nyugtató zenével és a természet csodálatos tájait megmutató képekkel igyekeznek kitisztítani az elmét, csökkenteni a stresszt és a szorongást.

Mélylevegő Projekt

Viselhető karperec segítheti álomba a stresszeseket

A mentális egészség megőrzése és visszaállítása mindenesetre rendkívül érzékeny terület és a hatékony technológiai megoldások, főleg a különféle eszközök és viselhető kütyük fejlesztése egyelőre gyerekcipőben jár. Ennek egyik oka, hogy az egészségtechnológiai eszközök, főleg mérhető biomarkerek alapján igyekeznek javítani az egyének állapotán, a mentális egészség szubjektivitáson alapuló területén pedig nehezebb egzakt paramétereket kidolgozni.

Viselhető karperec segítheti álomba a stresszeseket

Forrás: https://thetouchpointsolution.com/

Korábbi bejegyzésünkben már bemutattuk az agy EEG-hullámait mérő és általános állapotát jelző Muse fejpántot, amely a koncentrációt és így a hatékonyabb munkavégzést segítheti. Érdemes azonban megemlíteni a TouchPoint nevű, két karperecből álló viselhető eszközt is, amely elalvás előtt a csuklónkra helyezve segíthet a test ellazításában és a pihentető alváshoz szükséges, stresszmentes állapot elérésében. A kütyü stresszes szituációk előtt vagy közben is alkalmazható, legyen szó munkahelyi megbeszélésről vagy érzelmileg túlfűtött találkozásról.

Awake Labs

A kanadai Awake Labs pedig egy olyan alkalmazással kísérletezik, amelyik lehetővé teszi az egészségügyi személyzet számára, hogy kövessék gondozottjaik érzelmi állapotát, hogy erre a lehető legmegfelelőbben reagálhassanak. A megoldást egyelőre egy értelmi és más fogyatékosságokkal élő közösségben tesztelik. Cél, hogy könnyebbé tegyék a terhelt szituációk megoldását.

A technológia segítségével még a nyüzsgő nagyvárosokban is megtalálhatjuk a békét – magunkban.

A technológia segítségével még a nyüzsgő nagyvárosokban is megtalálhatjuk a békét – magunkban.

Iratkozz fel hírlevelünkre!