Skip to main content
 

Térképezzük fel csillagvizsgáló alkalmazásokkal az éjszakai égboltot

A nyár a fűben heverészés évszaka, amikor az ember büntetlenül bámulhatja órákig a csillagokat, miközben a fülébe morajlik a tenger. Ha felnézünk az égre, kinyílik előttünk a végtelen univerzum, bolygókkal, csillagokkal, más naprendszerek távoli elemeivel és a hullócsillagnak tűnő űrszondákkal. Habár vannak, akik profiként kémlelik az éjjeli eget és nem esik nehezükre lokalizálni az egyes csillagképeket, bolygókat vagy épp az Androméda-ködöt, az átlag égboltolvasónak meggyűlhet a baja a csillagokkal. Nekik fejlesztették ki a különféle csillagvizsgáló alkalmazásokat.

Határ a csillagos ég!

Mint égen a csillag

A legjobb csillagvizsgáló és égboltfigyelő alkalmazások tulajdonképpen a felhasználók tenyerébe helyezik a végtelen világűrt. Lehetővé teszik, hogy a Föld szinte bármelyik pontjáról megfigyelhessük a galaxisokat, csillagokat és bolygókat. Nem csupán az amatőr csillagász legjobb barátai, hanem szélesre is tárják az ajtót a komolyabb csillagászati megfigyelések előtt, és elindíthatják az embert az asztrofotózás irányába. Sőt, teleszkópokkal vagy távcsövekkel párosítva a legjobb alkalmazásokat már a hivatásos csillagászok is előszeretettel használják terepen.

Mint égen a csillag

Ezek az appok minden más forrásnál jobban hozzáférhetővé és sokkal jobban érthetővé is teszik az éjszakai égbolt tüneményeit és csodáit. Sőt, a kozmosz létezésének olyan mély megértését teszik lehetővé, amely tartalmasabbá teheti bárki életét.

Csillagképek, rákok és vízöntők

A csillagvizsgáló alkalmazásoknak van néhány közös tulajdonsága: általában véve úgy működnek, hogy az okostelefonjával a felhasználó az égbolt egy bizonyos pontjára mutat, az alkalmazás pedig megmutatja az adott égitest nevét és további információkat az adott objektumról. Ezen túl azonban nagyon különböznek összetettségben, árban, designban vagy a konkrét jellegzetességeikben.

Csillagképek, rákok és vízöntők

Az egyik legegyszerűbb, ingyenes alkalmazás a SkyView, amelyik lokalizálja az égbolton éppen látható, fontosabb és ismertebb csillagokat és bolygókat, és azok alapján kirajzolja a hozzájuk tartozó csillagképeket. Érdeklődő gyerekeknek és csillagászpalántáknak is jó játék lehet, habár utóbbiaknak valószínűleg hamar több információra lesz szükségük. A SkySafari Pro már fizetős alkalmazás, de adatbázisa 100 millió csillagot, 3 millió galaxist és 750 ezer naprendszerbeli objektumot tartalmaz, csatlakoztatható bizonyos távcsövekhez, és még azt is elmeséli a felhasználónak, hogy aznap éjszaka mi a legfontosabb látnivaló az éjszakai égen. A Stellarium nevű app adatbázisa minden más alkalmazásnál több csillagot tartalmaz, a felhasználó megjelölheti kedvenc csillagképeit és bolygóit, és nyomon követheti azt is, hogyan húznak végig az égbolton a műholdak.

Csillagképek, rákok és vízöntők

Hogyan szúrjuk ki a Nemzetközi Űrállomást az égen?

Ha a csillagok és égitestek helyett az ember alkotta égi objektumokat szeretnénk kutatni, az ingyenes Heavens Above nevű alkalmazás lehet számunkra a befutó. Ez az applikáció az ugyanilyen nevű weboldalból nőtte ki magát, és a szakértő csillagászok szerint a legjobb hely például Elon Musk Starlinkjeinek megfigyelésére.

27000
a Nemzetközi Űrállomás (ISS) sebessége
Hogyan szúrjuk ki a Nemzetközi Űrállomást az égen?

Ha pedig valaki a szabad szemmel látható műholdak és szatellitek mellett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) kíváncsi, némi tervezéssel és kalandvággyal ezt is megfigyelheti. Ehhez érdemes tudni, hogy az ISS 27 ezer km/órával halad és körülbelül hat percbe telik, mire a horizonton felbukkanva áthalad a Földről is látható pályáján. Szakértők szerint az űrállomást röviddel naplemente után érdemes megfigyelni, amikor a nap már lebukott a horizonton, de még éppen elég fény van ahhoz, hogy visszaverődjön az ISS napelemeiről. A korán kelők azonban kora reggel napfelkelte előtt is elcsíphetik. Mindenesetre bármelyik időpontot is választja az egyszeri, amatőr csillagász, az ISS Detector, a Sputnik!, az ISS Live Now vagy az ISS Tracker alkalmazásokkal biztosan nem marad le az égbolt eme látványosságáról.

Hogyan szúrjuk ki a Nemzetközi Űrállomást az égen?

Iratkozz fel hírlevelünkre!