Skip to main content
 
Életmód

Elektromos és okos lesz a jövő babakocsija

2019.10.22 No Comments 5 perc olvasási idő

Újabb területen teszi le névjegyét hamarosan a Bosch: jövő év elejétől elérhető lesz a svéd Emmaljunga céggel közösen fejlesztett elektromos babakocsi. A két villanymotorral hajtott eszköz nemcsak abban segíti a szülőket, hogy könnyebb legyen tolni a gyerekeket (akár emelkedőn, akár lejtőn), hanem egy sor biztonsági és kényelmi funkcióval is könnyebbé teszi az életüket.

Akinek van gyereke, az tudja, milyen nehéz erős szembeszélben tolni a babakocsit, ráadásul, ha még egy bevásárlótáskát, vagy a nagyobb testvért a másik kezünkben kell vinnünk, embert próbáló tortúra lehet egy ilyen séta – és akkor még nem beszéltünk az ikerbabakocsikról.

A Bosch és az Emmaljunga közös fejlesztése azonban jelentős mértékben megkönnyíti a kisbabás szülők életét. Az elektromos babakocsival ugyanis nem kell erőlködni, bármilyen terepen is sétálunk éppen, mindig segít abban, hogy kényelmesen és biztonságosan tudjunk haladni. Az eszköz ugyanis mindent érzékel és mindenre figyel.

2 villanymotor
szabványos akkumulátorok
bluetooth kapcsolat a felhasználó telefonjával
okosmarkolat, ami figyeli a felhasználót
automatikus rögzítőfék

A rendszer két, a hátsó tengelyen elhelyezett alacsony zajszintű villanymotorból, valamint egy Bluetooth modulból és egy intelligens érzékelőből áll. Az okostelefonokban is használt szenzorok mérik a babakocsi sebességét és gyorsulását, miközben figyelik az út felületét.

Kezelése egyszerű, mivel nem kell mindenféle gombokat, kapcsolókat nyomkodnunk, elég a telefonunkat figyelni. Egy alkalmazással ugyanis, amely Bluetooth-on keresztül kommunikál az e-babakocsi rendszerrel, a legtöbb funkció elérhető. Ellenőrizhetjük többek között az akkumulátor töltöttségi szintjét, de persze a rendszer magától is figyelmeztet még kellő időben, ha már lemerülőben van. Persze akkor sem történik baj, ha séta közben mégis elfogyna az áram, a szerkezetet energiaforrás hiányában hagyományos babakocsiként is használhatjuk, nem kell tartanunk a motor ellenállástól.

Használata egyszerű, ugyanakkor sokkal biztonságosabb mint hagyományos társai

Használata egyszerű, ugyanakkor sokkal biztonságosabb mint hagyományos társai

A babakocsi praktikus, könnyű, 18 voltos lítium-ion akkumulátora egy zárható rekeszben található. Ez az energiaforrás ugyanaz az akkumulátor, amelyet a Bosch elektromos kéziszerszámaihoz, például a vezeték nélküli csavarhúzókhoz használ, ami azt jelenti, hogy a babakocsi áramforrását más eszközökhöz is lehet használni, és fordítva, amikor szükség van tartalék akkumulátorra. Körülbelül két és fél óra alatt teljesen feltölthetjük és akár tizenöt kilométer is megtehetünk vele, a választott rásegítés szintjétől és a babakocsi tömegétől függően. Mobiltelefonunkkal ugyanis az elektromos rásegítés három fokozata közül választhatunk.

Az applikáció segítségével könnyedén beállítható minden funkció

Az applikáció segítségével könnyedén beállítható minden funkció

Emellett a Bosch még olyan apróságokra is figyelt, ami a felnőtteknek hasznos, praktikus segítség lehet: USB-csatlakozó is található az eszközön, így a telefonunkat is tölthetjük a jármű akkumulátoráról séta közben.

Az e-babakocsit persze nem csak az egy kisbabát nevelők használhatják, a 2020 elején piacra kerülő termék megalkotásakor a Bosch és az Emmaljunga gondolt azokra is, akiknek több gyerekük van, így iker- és kétüléses változatban is elérhető lesz a termék.

Kikapcsolva hagyományos babakocsiként funkcionál

Kikapcsolva hagyományos babakocsiként funkcionál

Nem csoda, hogy a vállalatunk által fejlesztett eszköz mindent tud, amire egy kisgyerekes szülőnek csak szüksége lehet, hiszen a Bosch autóipari tapasztalatai mellett az e-Bike kapcsán meglévő 10 éves tudásanyagot is felhasználta a termék fejlesztése során.

Így működik az e-babakocsi

Iratkozz fel hírlevelünkre!