Skip to main content
 
Életmód

Digitális őrangyalok a nagyszülőknek

2021.05.03 No Comments 12 perc olvasási idő
Digitális őrangyalok a nagyszülőknek

Az idősebb korosztály koronavírusnak való kitettsége miatt sok nagyszülő és idős rokon kényszerül az utóbbi időben arra, hogy a családtól és a barátoktól elzártabban éljen. Ebben a hosszú távon nehezen viselhető helyzetben a technológia pedig nem csupán abban segíthet, hogy a képernyőkön keresztül mosolyogni lássák az unokákat, hanem megőrizheti egészségüket és hatékonyan támogathatja őket a mindennapokban.

Digitális őrangyalok a nagyszülőknek

Technológiával a bezártság és a magány ellen

Az utóbbi évek társadalmi változásaival karöltve, amelyek a több generáció együttélésének leépülését, nagyobb földrajzi mobilitást és kevésbé összetartó közösségeket eredményeztek, a koronavírus-járvány is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az idősebbek és a sérülékenyebb csoportok elzártabban éljenek.

Technológiával a bezártság és a magány ellen

Nekik rengeteget segíthet a technológia a mindennapjaikban. Az okostelefon és a laptop oldhatja a magányt, hiszen számtalan program segítségével tarthatják a kapcsolatot a családdal vagy a barátokkal. A távoli orvoslás közelebb hozhatja az egészségügyi ellátást és különféle trükkös megoldásokkal egyfajta őrangyalként figyelhet rájuk.

Egyre több olyan eszközre és szolgáltatásra van szükség, amely kielégíti az idősebb generációk igényeit.

Egyre több olyan eszközre és szolgáltatásra van szükség, amely kielégíti az idősebb generációk igényeit.

A technológiai megoldások fejlesztői egyre inkább fókuszukba helyezik az idősebb korosztályok igényeit. Erre annál is inkább szükség van, mivel az OECD felmérései szerint 2050-re a 65 év felettiek aránya számos nyugati országban eléri, sőt meghaladja a 30 százalékot, Japánban viszont majdnem eléri a 40 százalékot.

Életet menthetnek az elesést detektáló kütyük

Életet menthetnek az elesést detektáló kütyük

Az IoT nagy szerepet játszhat abban is, hogy az idősek szokásait és egészségügyi igényeit figyelembe véve rájuk szabott okosotthonokat alakítsanak ki, megfelelő hőmérsékletszabályozással, energia- és vízgazdálkodással, fényerő-szabályozással vagy biztonsági rendszerekkel.

Ezen felül akár életet is menthetnek az elesést detektáló kütyük, mint amilyen a TASK Fall Detector, amelyik vízálló, hipoallergén, óraszerű viselhető eszköz, és automatikusan észleli, ha viselője a földre esik. Ha a felhasználó ekkor megnyomja a beépített pánikgombot, azonnal megérkezik a segítség. Az elesés-detektálásra specializálódott eszközöknek számos olyan változata is van, amelyik baleset esetén automatikusan értesíti a mentőket vagy a megjelölt családtagokat.

Nem kell többé feltekerni a hangerőt

Az idős kor csalhatatlan jelei közé tartoznak az érzékszervek működésének tökéletlenségei, így a látás vagy a hallás fokozatos romlása. Vannak azonban már olyan technológiai fejlesztések, amelyek segíthetnek a nagyinak abban, hogy visszanyerje a hallását. A TV Ears nevű eszközzel már nem kell feltekernie a hangerőt, hogy értse, mi történik A mi kis falunk legutóbbi epizódjában. A kütyü ugyanis kapcsolódik a televíziókészülékhez, majd Bluetooth-on keresztül használója fülhallgatójára küldi a hangot. Mivel a TV hangerősségétől függetlenül működik, így a család együtt is nézheti a műsorokat anélkül, hogy küzdeni kellene a hangerősség szabályozásáért és a távirányítóért.

Nem kell többé feltekerni a hangerőt

Az olyan egyszerűbb eszközök is felüdülést jelenthetnek, mint a nagyobb gombokkal és a gombokon arcképekkel ellátott telefonok, esetleg a hangalapú parancsra telefonhívást generáló programok, így nem kell telefonszámokat megjegyezni, vagy éppen azt, hova tette el az ember ezeket a gondosan felírt telefonszámokat.

Nem kell többé feltekerni a hangerőt

Bevette már a vérnyomáscsökkentőt, Pista bácsi?

Apropó, felejtés. A korosodáshoz az érzékszervek tompulásán kívül hozzátartozhat az emlékezőtehetség romlása is. Nem kell azonban kilencven évesnek lenni, hogy az ember elkeverje a pénztárcáját, a telefonját vagy a kulcsát. A feledékenyeknek és az időseknek fejlesztették ki a Click ’N Dig tárgylokátort, amelyiket a fontos dolgokhoz rögzítve biztosak lehetünk benne, hogy előkerülnek majd az emberrel állandóan a bolondját járató kulcsok, szemüvegek, távirányítók vagy pénztárcák.

Bevette már a vérnyomáscsökkentőt, Pista bácsi?

Hasonlóan hasznosnak bizonyulhatnak a különféle, gyógyszerek adagolását nyomon követő rendszerek, amelyek vagy alkalmazás formájában vagy más jelzőeszközzel értesítik a felhasználót, hogy ideje bevenni az előírt pirulákat. Az angol nyelvű Pill Reminder, Med Helper, Medisafe és más alkalmazások letöltése után a felhasználó megadhatja, milyen gyógyszereket, milyen időközönként és milyen adagolással szeretne bevenni, a programok pedig óramű pontossággal értesítik, ha aktuálissá válik a gyógyszer beszedése. Így a távolabb élő vagy a vírus miatt távolmaradó családtagok is biztosabbak lehetnek abban, hogy szerettük figyelmet kap – ha átmenetileg más nem lehetséges, akkor a technológiától.

Bevette már a vérnyomáscsökkentőt, Pista bácsi?

Iratkozz fel hírlevelünkre!