Skip to main content
 
Életmód

Csillagtúrák a kütyürengetegben

2021.10.18 No Comments 11 perc olvasási idő
Csillagtúrák a kütyürengetegben

Ősszel nehéz kellemesebb programot elképzelni, mint a még melengető napsugaraktól ragyogó erdőben csodálni a színpompássá váló leveleket és a ropogós avarban róni a kilométereket. Ehhez a különféle lépésszámlálók, digitális iránytűk, túraútvonalakat tűpontosan számontartó térképek és egyéb kütyük mind a profiknak, mind az amatőr túrázóknak megkönnyíthetik az életét. Hol vannak már azok az idők, amikor túratérképekkel felszerelt cserkészhadak vették be a Zemplént?

Csillagtúrák a kütyürengetegben

Hagyományos túraútvonalak, innovatív segítők

Kéktúrázás napja

A túrázók évszaka a kora ősz: nincs se túl meleg, se túl hideg, nincs perzselő napfény és az eső is csak módjával csepereg. Habár az éjszakák már hűvösek, a kulcsos házak még befűthetők. Talán emiatt is hirdette meg tavaly, hagyományteremtő céllal a Magyar Természetjáró Szövetség október 9-re a Kéktúrázás napját, amikor több száz túrázó egyszerre indul el, hogy a nap végére kirajzolja az Országos Kékkör teljes nyomvonalát. Ehhez a 21. században mi más is lehetne a túrázók segítségére, mint néhány GPS-nyomkövető?

A túrázók bakancslistája

Hagyományos túraútvonalak, innovatív segítők

A túrázók azonban ezen túl is profitálhatnak a modern technológiából, miközben a Magyar Turista Szövetség által az 1930-as években kialakított országos kék sáv turistajelzésein bandukolnak. A túrázók bakancslistája a navigációs rendszerektől az okos sátrakon keresztül egészen a vízszűrős kulacsig tart, és reméljük, hamarosan az okos túrabakanccsal is előáll az egyik kreatív start-up.

Csillagtúrák a kütyürengetegben

Túrázni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen

Aki találkozott már a Strava nevű alkalmazással, amelyik nyomon követi a túrázó útvonalát, trekkeli a megtett utat és a lépések számát, valamint a túra végén elmenti és elemzi az út összes paraméterét, az soha nem sírja majd vissza az analóg térképeket. Habár a Strava nem kifejezetten túrázóknak készült, előszeretettel használják a futók, a bringások, sőt az úszók is, talán az erdőkerülő közönség is hamar megkedvelheti. Emellett érdekes lehet a túratervezéshez a Természetjáró alkalmazás, a Gaia GPS és a Madárhatározó is. Ez utóbbi segíthet azoknak a parányi, éneklő és ugráló lényeknek a beazonosításában, amelyek végigkísérnek minket az erdőben.

Túrázni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen

A járatlan utak szerelmeseinek hasznos lehet a Garmin GPSMAP eszközéhez hasonló GPS-alapú navigációs rendszerrel, iránytűvel és légnyomásészlelő magasságmérővel ellátott kütyü is, főleg, ha valaki a hegymászással is kacérkodik.

Áramtermelő főzőeszköz, okos sátor és egészséget védő vízszűrő

Áramtermelő főzőeszköz, okos sátor és egészséget védő vízszűrő

Forrás: https://eu.bioliteenergy.com/

Több napos túrák esetén pedig abszolút ajánlott a Camp Stove főzőeszköze, amelyik amellett, hogy garantálja a meleg vacsorát vagy a gőzölgő teát, a hő előállításához szükséges fa elégetésével elektromos áramot termel. Így főzés közben nemcsak annak örülhetünk, hogy hamarosan elkészül az ínycsiklandozó paprikás krumpli, hanem annak is, hogy feltöltődik a végkimerülés szélén álló okostelefon.

És ha már az intelligens eszközök szóba kerültek, ki ne gondolt volna már arra egy cipőfűzővel a sátor tetejére szerelt lámpával küszködve, hogy milyen jó lenne egy sátorba építhető lámpa? Az amerikai Cinch nevű start-up jelenleg egy olyan sátorral kísérletezik, amelyikbe okostelefonról kapcsolgatható, beépített LED-lámpákat helyeztek el, és ha ez még nem lenne elég, ráadásul ezek napenergiával működnek. Így lehetünk high-tech túrázók és elkötelezett környezetvédők egyben.

Habár kevésbé a digitális kütyük világából jön, de a vízszűrővel ellátott kulacs is kellemesebbé teheti az erdők, mezők és hegyek lelkes vándorainak mindennapjait. A LifeStraw Go segítségével például bármelyik patakból vagy tóból ivóvizet varázsolhatunk, mivel elpusztítja a baktériumok és a paraziták 99 százalékát, sőt még az egészségre ártalmas mikroműanyagokkal is elbánik. Így nincs szükség több liternyi vízzel készülni és élő víztárolóként szenvedni végig magunkat a túraútvonalakon. Hát létezik csodásabb dolog az okos megoldásoknál?

Áramtermelő főzőeszköz, okos sátor és egészséget védő vízszűrő

Forrás: https://lifestraw.com/

Áramtermelő főzőeszköz, okos sátor és egészséget védő vízszűrő

Iratkozz fel hírlevelünkre!