Skip to main content
 

Ha a sziklamászás nem lenne elég extrém sport, létezik egy még keményebb változata is: a jégmászás. Ennek különlegessége, hogy nem csupán a meredek fallal és magassággal, de a szeszélyes jéggel is meg kell küzdeni. A jég ugyanis csak még veszélyesebbé teszi az egyébként sem veszélytelen kalandot; a jégtömbök nem csak csúszósak lehetnek, de könnyen megrepedhetnek, sőt akár le is szakadhatnak, maguk alá temetve vagy a mélybe rántva a mászót.

Bosch fúrókalapáccsal a jégfal hátán

Extrém alapok

Hogy egyáltalán hol lehet jégfalakat találni? Nem kell hozzá az Antarktiszra utazni. A jégmászásnak alapvetően két fajtája van:

  • Az alpin, avagy kombiált, mikor a téli körülmények miatt a sziklákat jég borítja, így felváltva kell jégen és sziklán haladni
  • A vízjégmászás, mikor teljesen befagyott vízfolyásokon, például vízeséseken kell felkapaszkodni.
  • Plusz egy alternatívaként ide sorolhatók még az ember alkotta jégfalak, melyeket direkt erre a célra hoznak létre mesterségesen.

A jégmászás már csak azért is különleges kihívás, mert mint a fentiekből is látszik, nincs két egyforma jégfal; a fagyás, az olvadás, a repedés akár ugyanazon a helyen is évről-évre új pályát teremt. Elég szilárd a mászáshoz? Nem fenyeget lavina? Ezekre a kérdésekre minden próbálkozás előtt választ kell találni.

Extrém alapok
Extrém alapok
Extrém alapok

Alapos felkészülés nélkül nem megy

A világ egyik legnehezebb célpontjai között tartják számon például a kanadai Helmcken vízesést. A felkapaszkodás a 141 méter magas zuhatag tetejére még a legedzettebbeknek is embert próbáló feladat. A sportág nem csupán kivételes felkészültséget követel meg, hanem a legprofibb felszerelést is.

A mászók élete a magasban olykor szó szerint a biztosító kötéltől és kapocstól függ. Ha a rögzítés például kicsúszik vagy akár meglazul, az végzetes is lehet.

Nagy hatékonyság fagypont alatt is

Európa egyik leginkább közkedvelt, egyúttal egyes részeiben legnehezebb terepe a svájci Beta Block Super. A szédítő, 300 méter magasságig felnyúló befagyott vízesésbe Bernhard Witz egykori ipari alpinista is belevágta jégszekercéjét, vállalkozásához pedig a Bosch vezeték nélküli fúrókalapácsát is magával vitte.

A szerszámnak egészen extrém körülmények között, fagypont alatti hidegben, tömör sziklafallal szemben, magas teljesítményen, viszont tartósan kellett teljesítenie.

„Az utolsó dolog, amit akarok, hogy akkumulátort kelljen cserélnem, miközben egy kötélről lógva éppen lyukakat fúrok a biztosító kapcsoknak”

– magyarázta a hegymászó.

Elmondása szerint ráadásul maga a fúrás sem egyszerű mutatvány, mert a befagyott jégfalak olyan nagy nyomás alatt állnak, hogy ha túl nagy erőt alkalmaz, akkor szétrobbanhatnak.

A Bosch fúrókalapácsa végül jelesre vizsgázott. Az 1000 wattal egyenértékű teljesítményt nyújtó motor könnyedén vette az akadályt, és a 18 voltos lítiumionos akkumulátor is egész nap bírta a strapát.

Nagy hatékonyság fagypont alatt is

Az adrenalin szerelmese

Ha pedig még lehet fokozni az adrenalint, még olyan is akadt, aki mindenfajta közélbiztosítás nélkül küzdötte fel magát a Beta Block Super tetejére.

„Nehéz választ találnom, és még most, néhány nappal a mászás után sem tudok választ adni a miértekre. Egy dolog biztos: ezt véghez vinni óriási célom és álmom volt. Nem akarom kicsinyíteni a kockázatot és az óriási veszélyt. Az életemet is szeretem. De az álmaimat és az eszméimet is. Ezért fontos volt a számomra, büszke vagyok rá” – ecsetelte motivációit Valentin Luthiger, aki két évvel ezelőtt kötél nélkül teljesítette a mászást.

Az adrenalin szerelmese

Iratkozz fel hírlevelünkre!