Skip to main content
 

Vitathatatlan, hogy pihenésre mindenkinek szüksége van. Az amerikai Syracuse-i Egyetemen, egy vizsgálat során arra jutottak, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát és növeli a várható élettartamot. Olvasás, zenehallgatás, kertészkedés, napozás a teraszon, Netflix és televízió: a lista végtelen hosszúra bővíthető. Megnéztük, hogyan alakul a jövőben a szórakozás és a szórakoztatás.

E-sportok és videójátékok

Az utóbbi idők nagy slágerei a számítógépes- és videójátékok. Habár hatásaik nem egyértelműek – sokszor halljuk, hogy menekülésként szolgálnak a valóság elől, és azt is, hogy segíthetnek megküzdeni az életben ránk háruló akadályokkal -, az biztos, hogy ez az egyik legdinamikusabban fejlődő szektor és a jövőben az eddigieknél is meghatározóbb lesz. A PricewaterhouseCoopers International (PwC) könyvvizsgáló és tanácsadó cég egyik, 2018-2022 közötti időszakra vonatkozó előrejelzése szerint a videójátékok szegmense 7,2 százalékkal növekszik majd a következő években. Ezen belül is valószínűleg rendkívül népszerűvé válnak az elektronikus sportok (e-sportok), amelyek a videójátékozás versenyszerű űzését jelentik.

A mesterséges intelligencia fejlődésével a nem is olyan távoli jövőben pedig még az is előfordulhat, hogy az e-vetélkedők alkalmával okos algoritmusok küzdenek majd valódi játékosok ellen – például kriptovalutáért.

Zenehallgatás

Emlékszik még valaki a kazettás magnóra? A CD-lejátszóra? Az iPodon hallgatott zenére? Óriási változások várhatóak a zenehallgatás területén – habár ehhez az utóbbi évekre visszatekintve már szinte hozzá vagyunk szokva. Manapság a fiatalok már inkább csak különféle szolgáltatókon keresztül töltenek le zenéket a telefonjukra, a kiadók pedig szinte csak megszokásból adnak ki lemezeket. Egyre több zenét hallgatunk annak ellenére, hogy a zenehallgatás formátuma állandóan változik: a PwC szerint a hangfelvételek készítésének piacán a következő években is 6,1 százalékos növekedés várható.

A mesterséges intelligencia, térhódításának köszönhetően megtanulja a zenehallgató műfaji és előadói preferenciáit, így a felhasználó tényleg az ízlésének megfelelő ajánlásokat kap az olyan zeneszolgáltatóktól, mint a Spotify. Sőt, ezek az algoritmusok az egyes meghallgatott zeneszámok akkordjait, hangszíneit, az előadók stílusát is elemzik és igyekeznek ezekhez nagyon hasonló lejátszási listákat találni.

Zenehallgatás Zenehallgatás

Papírszerű tabletek

A zenéhez hasonlóan hatalmas változáson megy keresztül az írott szó fogyasztása is. Az online magazinok és az e-könyvek megjelenése háttérbe szorította a nyomtatott lapok és a könyvek kiadását. Mivel azonban a könyvek lapozgatását és a frissen nyomtatott betűk illatát nehéz pótolni, az e-könyvek mellett továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek a valódi könyvek.

Emiatt döntött úgy egy vállalkozás, hogy megpróbálkozik a lehetetlennel: olyan tablet kifejlesztésébe fogott, amelynek kijelzője tapintásra papírszerű és a hozzá tartozó toll használatával szinte úgy érezhetjük, hogy igazi füzetbe írunk vagy általa igazi könyvet olvasunk. Talán a reMarkable tabletje jelentheti a jövőt?

Papírszerű tabletek

Filmélmény és online lejátszás

Manapság már nem számít újdonságnak, ha azt mondjuk, hogy a fiatalok körében a televíziózást egyre inkább felváltják az online tartalomszolgáltatók, amelyek óriási tempóval törtek be a piacra. A Netflix, az HBO Go vagy éppen az Amazon Prime már a legnagyobb filmstúdiókkal versenyeznek, és tartalmaikat milliók nézik. Ennek hátterében is azok az algoritmusok állnak, amelyek a tartalmakat az adott felhasználóhoz igazítják. Ahogy a Spotify, úgy a Netflix vagy az HBO Go is eltárolja a néző személyes preferenciáit és ez alapján ajánl számára újabb és újabb tartalmakat. Így a TV nézéstől eltérően egyszerűen elkerülhetjük a számunkra unalmas, zavaró, érdektelen műsorokat és találhatunk kedvünkre való programot.

A számokat elnézve is ezek az új csatornák jelenthetik a jövő útját: a PwC statisztikái szerint bár a globális televíziós reklámok 2022-ig 2,7 százalékos ütemmel növekedni fognak, 2017-ben először fordult elő, hogy csökkenést mértek ezen a területen.
A szórakoztatóipar jövője

Iratkozz fel hírlevelünkre!