Skip to main content
 
Életmód

A szomszéd kertje mindig zöldebb!

2019.05.02 No Comments 4 perc olvasási idő

A Guinness Rekordok Könyve szerint a világ leggyorsabban szárba szökő növénye egy bizonyos bambuszfajta volt, amely egyetlen nap leforgása alatt 91 centimétert nőtt. A rekordgyűjtők kiszámolták azt is, hogy ez 0,00003 kilométer per órás sebességet jelent, ami szabad szemmel persze még mindig nehezen észrevehető, ám eredményét tekintve mégis elképesztő.

Hála Istennek a kertekben használt gyep korántsem ilyen fürge. A fű fajtájától, a talajtól, az évszaktól, a csapadék mennyiségétől, a napsütéstől, a kártevőktől függően ugyan jelentős eltérések lehetnek, hozzávetőlegesen mégis kijelenthető, hogy hetente 2-5 centimétert növekszik. Kertjükre kényesebbek számára ez azt jelenti, hogy hetente egyszer, de egy kiadós zuháré után akár kétszer is fűnyírót ragadhatnak. Márpedig ha az ember nem egy Forrest Gump, akinek milliomosként is az egyik legjobb szórakozás volt a fűnyírás, akkor jó pár órát róhatja az unalmas köröket. Kétségtelen, van némi idegnyugtató hatása is a látványos munkának a friss levegőn, ám rendszerint megkeseríti az örömöt valami Murphy-törvény. Például biztos, hogy aznap szakad le az ég, mikor a kerti munkát terveztük, vagy az elektromos kábel keveredik mindig az utunkba, esetleg a kutyapiszokba szaladunk bele óvatlanul.

Vagy a „piszkos munkát” inkább rábízhatjuk a Bosch robotfűnyírójára, az Indego S+-ra is.  Az „S” ez esetben is a „smart” azaz „okos” rövidítése, a gép ugyanis nem csak nyír, de egyfajta házi kertész is egyben. Az még csak hagyján, hogy az okostelefonnal, vagy hanggal is vezérelhető. De egyúttal figyeli az időjárást, és csak az ideális körülmények között fog munkához, sőt az adatok alapján előre megtervezi a nyírásokat. Képes lemérni a fű hosszát is, így akár magunk is dönthetünk, hogy talpunkat szúrja vagy simogassa a szépen karbantartott gyep. Természetesen akkor sem kell aggódni a kert miatt, ha hosszabb nyaralásra megyünk, az Indego távolról is irányítható.

A K&H Biztosító két évvel ezelőtti felmérése szerint Magyarországon a teljes lakosság többsége, 54 százaléka él önálló családi házban. Igaz, az eltérések nagyok lehetnek, hiszen míg a falvakban 94 százalék lakik kertes házban, addig a fővárosban az arány alig 12 százalékos. Az mindenesetre biztos, hogy a népesség jelentős részét érinti a fűnyírás. Ha hivatalos adatok nincsenek is, tapasztalatból azért azt is tudjuk, hogy hazánkban a fű a legritkábban olyan szép szabályos, mint az amerikai filmekben. Egy kis parcella az árok mellett, egy másik a ház mellett, hátul meg egy nagyobbacska, hogy lehessen focizni, pingpongozni. A Bosch robotfűnyíróján ez sem fog ki, a gép több „kertet” is számon tud tartani, és külön-külön kezelni. Az egészen pici, például kerti bútorok közötti területtől a focipályának is beillő, több száz négyzetméteres mezőig megbirkózik a feladattal, fel tud kapaszkodni a lejtőkön is, ráadásul hála erős akkumulátorának akár „egy szuszra” is. Azért a gépet persze nem arra találták ki, hogy ráeresszék a kaszálóra: nagyjából tíz centis fű fölött már először elkél a kézi segítség.

Látván, hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb, kedvenc kerti gépünkre másnak is megfájdulhat a foga. Azonban nem kell tartanunk az enyves kezektől sem. A robotfűnyíró automatikusan beindítja riasztóját és üzenetet küld a telefonos alkalmazásra, ha illetéktelenek próbálnák felemelni. Ellopni egyébként sincs értelme a készüléket, hiszen egyedi számozása miatt eladni nem lehet, jelszóvédelme miatt pedig használni sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!