„A tea az álmodók bora” – fogalmazott a szenvedélyesen teakedvelő Kosztolányi Dezső 1910-ben a Hét című lap hasábjain. A hidegebb hónapok beköszöntével a kávézás mellett a teázási szokások is megelevenednek, melegséggel töltik el az ember testét és lelkét, sőt aromájával otthonát is. Bár a teázásnak komoly hagyománya és az egyes országokban szigorú szabályai vannak, kényelmünket a dolgos mindennapokban ma már okosteafőző segítheti.
Mítoszok homályában
Ki főzte az első teát? A több évezredes szokás forrása ma már homályba vész. A tea eredetéről több mítosz is kering, egy dolog közös bennük: a véletlenszerűség. Az egyik legelterjedtebb történet Buddha alakjához köthető, akinek egyik meditációja során egy tealevél a forró vízzel teli csészéjébe hullott.
Történetek maradtak fent egy híres szerzetesről, Bódhidharmáról is, akinek meditációja alatt egyik alkalommal lecsukódott a szeme. Annak érdekében, hogy ez többé ne fordulhasson elő, levágta szemhéjait és elhajította. Ahova dobta, onnan a földből évekkel később megszülettek az első teacserjék. A tea élénkítő hatását ezzel magyarázzák, ugyanis innentől kezdve használták az italt álmosság ellen.
Egy másik ismert eredettörténet még ennél is korábbra tekint vissza, egészen i.e. 2700 környékére, amikor Sen-nung kínai császár óvintézkedésként elrendelte népének az ivóvíz fogyasztás előtti forralását. A császár kertjében hatalmas üstökben forralták a vizet, és egy alkalommal mikor a szél feltámadt, az egyik cserjéről leveleket fújt a vízbe. A császár pedig a kellemes illatot megérezve hagyta, hogy tovább ázzon benne. Mivel az italt ízletesnek találta, így született meg a világ egyik legnépszerűbb itala.
A tea hat árnyalata
Ami mégis bizonyos, hogy minden teafajta kivétel nélkül a Camellia sinensis növényből származik, különben hivatalosan nem is hívjuk teának (csupán főzetnek). Az első teáskannákat a kínai Han dinasztia (i.e. 206. – i.sz. 220.) idejéből találták, de az ital Kínában csak a 7. századra vált igazi nemzeti itallá. Hódító útját Európában pedig elég későn, a 16. században kezdte meg portugál közvetítéssel.
A teáknak többféle besorolása létezik, de a legelterjedtebb hat családot kölönböztet meg:
- fehér,
- zöld,
- sárga,
- oolong,
- fekete
- és sötét.
A besorolás az eltérő feldolgozás és a fermentálási idő függvénye. A fehér tea a legkevésbé feldolgozott, ezért lágy ízvilágú, míg az összetett és hosszas gyártástechnológiának köszönhetően a vörös (oolong) és a sötét teákat ízgazdag, erőteljes és aromás hatás jellemzi. Bár ízhatásukban, színeikben eltérőek lehetnek, a szervezetre gyakorolt hatásaik hasonlóak, ezért erősen javasolt minden ember számára megtalálni a kedvének és ízlésének megfelelőt.
A tea koffeint, vitaminokat, ásványi anyagokat, csersavat és illóolajokat tartalmaz. Immunrendszer-erősítő és élénkítő hatása van, gazdag antioxidáns tartalmának köszönhetően védelmet nyújt a szív- és érrendszeri, a daganatos megbetegedésekkel szemben, valamint jótékony hatással van a pajzsmirigyre és az ízületi problémákra.
Teát főzni nem is olyan egyszerű
A tökéletes ízhatás érdekében a különféle teatípusok elkészítésénél figyelembe kell vennünk pár hasznos előírást.
- Egyik legfontosabb szempont a víz hőmérséklete, ugyanis egyes teafajtáknál, ha leforrázzuk a tealeveleket, a kioldódó csersav miatt kesernyés, csípős íz szabadul fel.
- Azonban ha túl hideg vízben áztatjuk a leveleket, túlságosan enyhe, vizes érzete lesz az italunknak.
- Ezen felül a tealevelek javasolt áztatási idejére is érdemes figyelni.
Forrás: www.qiaerista.com/
Szerencsére az okosteafőző elvégzi a feladatokat helyettünk. Különösen a reggeli rohanásban tud nagy segítség lenni ez a funkció, hogy ne kelljen plusz figyelmet fordítani a részletekre. Csupán beállítjuk a kívánt teatípust, és a gép a már előre beprogramozott, tökéletes hőfokot és főzési időt indítja el. Melegen tartó funkciójával pedig a már kész italt akár egész nap a számunkra ideális hőmérsékleten tartja.
Tea személyre szabva
Bizonyos okosteafőzők legkülönlegesebb tulajdonsága mégis az az applikáció, melyben beállíthatjuk fizikai állapotunk adatait, így személyre szabott teát főzhetünk.
Magas a pulzusszámunk és stresszesebbek vagyunk, káros környezeti hatások vesznek minket körül? A teafőző nyugtató hatású tea főzéséhez szükséges funkciókat állít be, ehhez szabályozza az ideális hőfokot és a fogyasztási hőmérsékletet, mindezt kisebb koffeintartalommal! Fáradtabbak vagyunk? Akkor magasabb koffeintartalmú italt fog nekünk készíteni. Sőt, létezik olyan készülék is, amely egy szenzor hosszas megnyomásával érzékeli, és meghatározza szervezetünk stresszszintjét, és az applikációban javaslatot nyújt az aktuális lelki, mentális állapotunk támogatását szolgáló tea készítésére.