Skip to main content
 
Okoseszköz

Merre jársz? – Nyomkövetők a családban

2024.09.09 No Comments 19 perc olvasási idő
Merre jársz? – Nyomkövetők a családban

Talán az egyik legnagyobb félelem egy szülő életében, hogy nem tudja, merre jár a gyermeke. Időben megérkezett az iskolába? Hazaért-e rendben a délutáni különóra után? Hol jár, mikor a barátokkal bringázik? A kisiskolás korral kapcsolatban rengeteg kérdés merülhet fel bennünk, és sokan fenti ok miatt mobiltelefon vásárlása mellett döntenek. Azonban van más lehetőség is, ha nem akarjuk, hogy gyermekünk idő előtt a digitális világ bennszülöttje legyen. Számos nyomkövető megoldást találhatunk ugyanis a piacon, amelyek gondtalanabbá tehetik életünket.

Merre jársz? – Nyomkövetők a családban

A lakossági nyomkövető eszközök olyan technológiai megoldások, amelyek segítségével emberek és háziállatok, de akár különböző tárgyak, járművek helyzetét is nyomon lehet követni. Ezek különböző vezeték nélküli technológiákat, például GPS-t, celluláris hálózatokat, vagy alacsony energiaigényű szélessávú hálózatokat (LPWA) használnak a valós idejű követéshez. Ehhez az adatokat egy központi szerverre küldik, majd azokat a felhasználó számára különféle alkalmazásokon keresztül jelenítik meg.

29
2024-ben a használatban lévő, lakossági nyomkövető eszközök száma Európában és Észak-Amerikában elérte a 17,6 milliót. A piac növekedése annyira erőteljes, hogy a Research and Markets gazdasági elemzői úgy gondolják ez a szám 2027-re elérheti a 29,2 milliót.
Merre jársz? – Nyomkövetők a családban

Családi biztonság

A család- és gyermekkövető eszközök fejlesztésekor különösen fontos a biztonság és az adatvédelem. Az ilyen eszközök többféle szenzort és kommunikációs protokollt használnak, hogy pontos és megbízható helymeghatározást biztosítsanak. A kifejezetten gyerekek számára kifejlesztett okosórák segítségével a szülők értesítéseket kapnak, ha például a gyermek hazaérkezett. Beállíthatják, milyen telefonszámokat hívhatnak a lurkók, de akár azt is meghatározhatják, hogy bizonyos funkciók az iskolában töltött idő alatt ne legyenek elérhetőek. A legtöbb ilyen okosóra vízálló és még lépésszámlálóval is felszerelt.

Családi biztonság

Fentiekhez hasonlóan működnek a szépkorú generációk számára kialakított okosórák. A legnagyobb különbség azonban az, hogy ezek az eszközök olyan mozgásszenzorral is felszereltek, amelyik figyeli, ha például a viselője elesett vagy a szívritmusa megváltozott, és erről azonnal értesítést küld az elsődleges kontaktnak vagy a mentőszolgálatnak.

A geofencing technológia mindkét intelligens nyomkövető eszköz esetében lehetővé teszi, hogy egy virtuális zónát hozzunk létre, amelyen belül a gyerek vagy az idősebb családtag mozoghat. Amint elhagyja ezt a zónát, az eszköz azonnal értesítést küld a szülőnek vagy gondviselőnek.

Az okosórák mellett más nyomkövető megoldások is léteznek. Ezek az eszközök diszkrétek és könnyűek, ideálisak olyan helyzetekben, ahol fontos a viselhetőség és a kényelem. Kihívás lehet azonban az akkumulátor-élettartam és a kapcsolódási megbízhatóság biztosítása. Ilyenek például:

  • okosnyaklánc
  • okoskarkötő
  • okosgyűrű
  • okoskulcstartó stb.
Családi biztonság

Kis kedvencek titkos élete

Jóllehet már Magyarországon is egyre több a felelős gazdi, akik odafigyelnek kedvenceik biztonságára, a technológia segítségével még több eszköz áll rendelkezésükre, hogy vigyázhassanak rájuk. A háziállat-követő rendszerek fejlesztése során olyan tényezőket kell figyelembe venni, mint a kis méret, a hosszú akkumulátor-élettartam, és a kültéri körülményekhez való alkalmazkodás. Ezek az eszközök gyakran víz- és porállóak, hogy ellenálljanak az időjárás viszontagságainak, ráadásul elég kicsik ahhoz, hogy kényelmesen elférjenek egy nyakörvön vagy egy hámra erősítve.

Kis kedvencek titkos élete

Ezekkel az eszközökkel sosem kell aggódnunk, ha kedvencünk elkóborol. Egyetlen gombnyomással láthatjuk, merre jár, és vész esetén könnyen meg is találhatjuk. Az okosnyakörvek valós idejű GPS-nyomkövetést biztosítanak, és néhány modell geofencing funkcióval is rendelkezik, amely értesítést küld, ha a kedvenc elhagy egy előre meghatározott biztonsági zónát. A fejlettebb modellek további hasznos funkciókat kínálnak, mint például az aktivitásfigyelés, amellyel nyomon követhetjük kedvencünk napi mozgását és egészségügyi állapotát. Az eszközök mobilalkalmazáson keresztül működnek, így bármikor és bárhol hozzáférhetünk kedvencünk helyzetéhez és tevékenységéhez.

Iratkozz fel hírlevelünkre!