Skip to main content
 
Életmód

Hogyan magyarázzuk el az IoT-t digitális bennszülöttjeinknek?

2022.05.23 No Comments 11 perc olvasási idő
Hogyan magyarázzuk el az IoT-t digitális bennszülöttjeinknek?

Az internetes üzenetküldés, az iPad-en végtelen ideig nézhető rajzfilmek sorozata, a telefonnal irányítható garázsajtó a gyerekeknek már nem valamilyen ámulatba ejtő varázslat, hanem mindennapi életük része. A digitális bennszülöttként világra jött, cseperedő új generációk már belenőnek a mesterséges intelligencia, a viselhető eszközök és az összekapcsolt rendszerek világába. Akkor mégis mit mondhatunk nekik és hogyan tudunk velük beszélgetni az IoT-ról?

Hogyan magyarázzuk el az IoT-t digitális bennszülöttjeinknek?

Nincs különbség online és offline világ között

A mai gyerekek olyan természetességgel nyúlnak a technológiához, ahogy a felnőttek megnyitják a csapot vagy becsukják az ablakot. Passzív felhasználóként a legtehetségesebb generációról van szó: különösebb erőfeszítés nélkül használják úgy a legtöbb eszközt, ahogy ezt a UX-dizájnerek számukra megálmodták.

Nincs különbség online és offline világ között

Egy amerikai technológiai szakértő szerint ez egyben azt is jelenti, hogy a gyerekek nem érzékelnek éles különbséget a virtuális és a fizikai világ között. Ez azzal kezdődik, hogy például már olyan kisautókkal is játszhatnak, amelyekkel egy videójátékban folytatódhat a verseny vagy olyan plüssfigurákkal, amelyek egyébként egy általuk nézett mesének az offline megtestesülései. Ez a jövőben egyre inkább így lesz, viszont ezek az összekapcsolt játékok segíthetnek is a szülőknek abban, hogy a gyerekek ne passzívan bámulják a képernyőt, hanem aktívan felfedezzék a körülöttük lévő világot. Érdemes észben tartani ezt, mert ezek birtokában könnyebben beszélgethetünk a gyerekekkel magukról az összekapcsolt eszközökről és ezek esetleges veszélyeiről.

Nincs különbség online és offline világ között

Te jó ég, hogyan is működik az okoshűtő?

Sőt, azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a gyerekek továbbra is kérdeznek – állandóan. Hogyan működik a hűtő, miért világít a lámpa, miért ilyen bundásak a kutyák? Habár az utóbbiról nem mondhatnánk, hogy sokat változott az elmúlt években, a minket körülvevő technológia annál inkább. Rengeteg szolgáltatás, tárgy és termék elképesztően bonyolulttá és automatizálttá vált körülöttünk. Képzeljük csak el, ahogy néhány év alatt a kazettás magnótól a walkmanen, majd a discmanen keresztül eljutottunk a Winamp zenelejátszóig, amikor az algoritmusok hajtotta, virtuális személyi asszisztensünk válogatja számunkra a zeneszámokat személyre szabott Spotify profilunk alapján. Hogyan magyarázzuk ezt el egy négyévesnek?

Te jó ég, hogyan is működik az okoshűtő?

Ezt kísérli meg Lisa Seacat DeLuca amerikai szoftvermérnök jetikkel, manókkal és tündérekkel teletűzdelt, színes-szagos gyerekkönyve. DeLuca nem csupán a világ egyik leginnovatívabb feltalálója, hanem négy gyermek, két ikerpár anyukája. Sikerkönyve pedig nem csupán elmagyarázza a gyerekeknek, hogyan működnek az összekapcsolt eszközök, például az okoshűtők, az intelligens villanykörték vagy Siri és Alexa, hanem a benne található NFC-matricáknak köszönhetően maga is okoseszközzé válik, és lehetővé teszi a szülőknek, hogy okostelefonon vagy más intelligens eszközön keresztül interakcióba lépjenek a könyvvel.

DeLuca szerint a könyvet olvasva a gyerek csak addig fogja azt gondolni, hogy egy láthatatlan ember tekergeti a termosztátot vagy egy szorgos tündér ül az Amazon Echo belsejében, amíg anya vagy apa meg nem keresi az interneten a technológia gyerekekre szabott, valódi történetét.

Te jó ég, hogyan is működik az okoshűtő?

Digitális mesterségem címere

A könyv egyetlen szépséghibája, hogy magyarul bizony még nem elérhető, viszont, ha a lurkók angolul tanulnának, tökéletes nyelvkönyv is válhat a technológiailag fejlett mesekönyvből. És hogy ne keserítsük el a magyar szellemi betevőre áhítozó szülőket sem, technológiai témában már készült magyar mesekönyv is. Mutatjuk!

Habár Varró Dániel Ha nagy leszek című verses könyvecskéje nem kifejezetten az összekapcsolt eszközöket veszi célba, könnyedén, kedvesen és ráadásul rímekben tud mesélni a csemetéknek a digitális korszak állásairól, legyen az szoftverfejlesztő, robotikai mérnök vagy rendszergazda. Csak aztán vigyázzunk, mert ha túl sok lesz a bűbáj és varázslat, a gyerekek már az óvodában informatikusnak állnak.

Digitális mesterségem címere

Iratkozz fel hírlevelünkre!