Skip to main content
 
Okosvárosok

Hálózatba kapcsolt városállam: Monaco

2018.07.11 No Comments 5 perc olvasási idő

Póker és fenntartható környezetvédelem. Nagyvonalú francia elegancia és összekapcsolt, adatalapú városfejlesztés. Forma-1 versenypályák és közösségi közlekedés. A 21. század technológiáit felkaroló hercegség a luxus, a tudatosság és a környezeti fenntarthatóság izgalmas elegye.
A világ második legkisebb és legsűrűbben lakott országának számító Monaco évek óta igyekszik a városállam életébe integrálni az okosvárosok innovatív megoldásait a közlekedés, energiagazdálkodás és környezetvédelem terén.

Luxusautók és összekapcsolt, közösségi közlekedés

Annak ellenére, hogy Grace Kelly hollywoodi színésznő választott hazája a sokmilliós luxusautók lelőhelye, a városállam nagy hangsúlyt fektet a tömegközlekedés fejlesztésére. Például évek óta rendkívül alacsonyan tartják a buszjegyek árát, növelték a közlekedési eszközök gyakoriságát, és bevezették az elektromos autó- és kerékpárbérlési rendszert. A 36,000 fős népességű Monaco 17 pontján összesen 105 elektromos kerékpárt használhatnak a városlakók, közülük 50-et teljesen ingyen, míg a Mobee autómegosztó szolgáltatással 25 elektromos autót cserélhetnek egymás között a lelkes sofőrök. Az elektromos közlekedési eszközök mellett a dimbes-dombos város számos pontját ingyenesen használható, utcai liftek kötik össze vertikálisan.

A Bosch a Monaco 3.0 elnevezésű projekttel segíti a városállam közösségi közlekedésének hálózatosodását. Például egy egyelőre tesztfázisban lévő applikáció valós időben monitorozza a buszhálózatot, a rendelkezésre álló parkolóhelyeket, a szemétszállítást, valamint az utakról elérhető információkat, így igyekszik átláthatóvá és zökkenőmentessé tenni a város forgalmát.

Elektromos járművekkel és szenzorokkal a jobb városi levegőért

Monaco 2020-ig 20 százalékkal kívánja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, valamint 20 százalékkal növelni megújuló energiaforrásokból származó fogyasztását. A tengerből hőszivattyúval kinyert energiával már a hercegség energiaszükségletének 17 százalékát fedezni tudja. Ezen felül a városállam vezetése a parkolási díj csökkentésével és 574 ingyenesen elérhető töltőállomással támogatja az elektromos vagy hibrid járművek használatát.

A levegő minőségének monitorozására 2018 januárjában és februárjában 52 szenzort szereltek fel a francia Riviéra egyik ékességének számító városállamban. Az eszközök a téli hónapokban gyűjtöttek adatokat Monacóról, és ezt a mérési folyamatot idén nyáron is megismétlik. A projekt célja, hogy felmérjék, mennyire szennyezik a hagyományos égésű autók a hercegség levegőjét.
Monaco azonban nem csupán a levegő tisztaságára figyel. Számos jármű, földalatti szeméttároló és egy vákuumos szemétgyűjtő rendszer gondoskodik arról, hogy a drága yachtok kikötőitől kezdve a városállam japán kertjéig mindenhol tisztaság uralkodjon. Ezen felül a település egyik újabb kerületébe telepített erőmű a szemét feldolgozásából nyer energiát, amelyet később fűtésre, hűtésre és elektromos áram termelésére használnak.

Okos városrész épül

A hercegség néhány hónapja bejelentette, hogy új városrészt épít fel – és mivel a szárazföldön már elfogyott a tér Monaco számára, ezért a tenger felé terjeszkedik.

A tervek szerint a 60,000 négyzetméternyi kerületet 2025-ben adják át, és ez lesz az első, teljes egészében okos környék Monacóban: összekapcsolt épületek és megújuló energiaforrások jellemzik majd a városrészt. Ezen felül az új környék energiaigényének negyven százalékát a tetőkre helyezett napelemes panelekből, valamint hőszivattyúkból teremtik majd elő. Az elképzelések már annak a tervnek a részei, miszerint Monaco 2050-re teljes egészében szénmentes platformokra cseréli energiaforrásait.

Iratkozz fel hírlevelünkre!