Skip to main content
 
Okosvárosok

A 21. századi együttélés nyomában: okosodó városok, intelligens falvak

2018.05.09 No Comments 5 perc olvasási idő

Néhány éven belül városi legendákká válhatnak a parkolási nehézségek, a közlekedési dugók vagy a wifi nélküli közterek. Az egymással kommunikáló eszközök és adatelemzésen alapuló technológiai megoldások forradalmasíthatják a kisebb és nagyobb települések közösségeinek együttélését.

A világ mintegy 7,5 milliárdnyi lakosának több mint fele nagyvárosi környezetben él. Az ENSZ becslései szerint ez az arány 2050-re 66 százalékra is emelkedhet. A városiasodásban világszerte tapasztalható trend Magyarországon is érzékelhető, az elmúlt évtizedben ugyanis 70 százalékra nőtt hazánkban a városban lakók aránya. A metropoliszok és megavárosok népsűrűségének emelkedésével azonban az urbánus lét számtalan előnye mellett a várostervezőknek, építészeknek, polgármestereknek – és az egyszerű városlakóknak is – számolniuk kell a hátrányokkal és közösen megoldásokat keresni a problémákra. Környezetszennyezés, közlekedési nehézségek, közbiztonsági kihívások, a szorosan egymás mellett élés gondjai mind-mind megnehezítik a városok életét.
Az infokommunikációs technológiai megoldások, a Dolgok Internete (Internet of Things – IoT), vagyis a hálózatba kapcsolt okos eszközök rafinált rendszerei a városi közösségek világát is jobbá tehetik a jövőben.

Az okosvárosok rengeteg lehetőséget rejtenek magukban

Az okos városok koncepciójának magját a technológiákon alapuló infrastrukturális megoldások jelentik. Például a közlekedési dugók és az abból származó környezetszennyezés elkerülése érdekében számos városban léteznek okostelefonokra letölthető közlekedési alkalmazások, amelyek segítségével az urbánus autósok kerülőutakon juthatnak el a céljukhoz vagy az információk hatására más közlekedési eszközök mellett dönthetnek. Ez azonban csak töredéke az okos városok közlekedését segítő megoldásoknak. A forgalomra reagáló közlekedési lámpák, a parkolóhelyeket figyelő vagy az utakon elhelyezett szenzorok mind-mind elősegítik a zökkenőmentes városi közlekedést.

Az okos városok koncepciójához szorosan hozzátartozik a környezetvédelem és a zöld megoldások alkalmazása is. Az energiahatékonyság, a közösségi közlekedés, az elektromos autók hálózata, a zöld épületek mind-mind élhetőbb tereket teremtenek és kiegyensúlyozottabbá teszik a városi környezetet.

A norvég fővárosban, Oslóban például az utcai világítás átalakításával kétharmadával csökkentették az addigi energiafelhasználás mértékét. A szenzorokkal felszerelt utcai lámpák ugyanis csupán akkor kapcsolódnak fel, ha mozgást érzékelnek, így azoknak nem kell olyan utcákat kivilágítaniuk esténként, ahol a denevéreken és a baglyokon kívül senki sem jár.

A katalán főváros, Barcelona ugyancsak élen jár az okos technológiák bevezetésében. A mediterrán településen néhány éve rendkívüli problémákat okozott a szárazság, így a város számos pontján szenzorokat helyeztek el, amelyek elemzik a talajban lévő nedvesség arányát és előrejelzést adnak a várható csapadék mennyiségéről. Ezen információk birtokában pedig igény szerint be- vagy kikapcsolják a köztereken kihelyezett locsolófejeket.

Koppenhága, a tiszta technológiák fejlesztésének egyik központja más okos megoldások mellett úgy igyekszik javítani a városi életminőséget, hogy a hulladék mintegy felét újrahasznosítja. Tulajdonképpen a keletkező szemét legnagyobb részét a dán főváros fűtési rendszerében égeti el, és így a kidobott hulladék kevesebb, mint két százaléka kerül szemétlerakókba.

Manapság már nem csupán a metropoliszok számára érhetőek el az okos megoldások. A felelősen gondolkozó önkormányzatok a kisebb falvakban ugyancsak elkezdtek a technológia felé fordulni. A közbiztonság javítása, az okos mezőgazdasági megoldások terjesztése, a helyi vállalkozások segítése nemrég már Magyarországon is elkezdődött. Az aprócska Ceglédbercelen például nyilvános wifi eléréssel segítik, hogy a falu lakói lépést tarthassanak a 21. századdal, a kamerarendszer kiépítése pedig a falusiak biztonságérzetét növelheti. Sőt, bárki letöltheti Ceglédbercel saját, ingyenes alkalmazását, amely számos hasznos információt tartalmaz. A településen működő, egyelőre kísérleti program meghonosítását más falvakban is tervezik, így nemsokára egész Magyarországot behálózhatják az okosabbnál okosabb közösségek.

Iratkozz fel hírlevelünkre!