Skip to main content
 
Okosotthonok

Sztárok hangjain megszólaló asszisztensek

2020.05.25 No Comments 11 perc olvasási idő
Sztárok hangjain megszólaló asszisztensek

Az okos hangasszisztenseinkkel egyre emberibben és személyesebben beszélgethetünk. De vajon hús-vér emberek, vagy robotok rejtőznek a hangok mögött?

Ott azért még nem tartunk, hogy a legjobb pajtink egy autó legyen, ahogy Michael Knighté volt KITT a ’80-as évek ikonikus televíziós sorozatában, a Knight Riderben. Attól pedig végképp távol állunk, hogy szerelemre gyulladjunk egy operációs rendszer iránt, mint ahogy történt az A nő (Her) című 2013-as filmben.

Az okos hangasszisztenseink egyelőre, mint a jó katona, főként végrehajtják az utasításainkat. Ám ettől még koránt sem közömbös, hogyan viselkednek velünk. A Voicebot Resarch közvélemény-kutatása szerint például a megkérdezettek 71,6 százaléka szívesebben hallgatott egy emberi, mint egy szintetikus hangra.

Kinek a hangján szólalna meg a Te okosasszisztensed?

Te gondoltál már arra, kivel beszélgetsz valójában,
amikor az okosasszisztenseddel társalogsz?

A válasz attól függ, milyen platformot használunk. Az okosasszisztensek ma már több nyelven is megszólalnak, bár sajnos egyelőre a magyar nincs közöttük.

Az Apple okosasszisztense mögött hús-vér ember, pontosabban emberek állnak. Az első eredeti és egyik legnépszerűbb közülük a Siri amerikai női hangját kölcsönző Susan Bennett. A szinkronszínész többek között a Delta Airlines légitársaság mellett számos reklámban is dolgozott már, mielőtt az egész világ megismerhette hangját. Pedig elmondása alapján, hogy kiválasztották, őt magát is meglepte. A hanganyagot még 2005-ben vették fel, mikor egy hónapon keresztül napi négy órában olvasott fel mondatokat és kifejezéseket, hogy aztán évekkel később egy adatbázisból őt válasszák ki a tudta nélkül. Hasonló történetről számolt be az „ausztrál akcentusú Siri”, Karen Jacobsen is. Az énekesként és előadóként dolgozó nőnek csupán a véletlen folytán jutott tudomására, hogy hangjával több mint 400 millió GPS-készülékben és telefonban irányítja a sofőröket.

Siri

A Siri az Apple saját fejlesztésű intelligens személyi asszisztense és „tudásnavigátora”, ami az Apple iOS alkalmazásaként fut. Az alkalmazás természetes nyelvű felhasználói felület segítségével válaszol meg kérdéseket, tesz javaslatokat és végez műveleteket különböző webszolgáltatásokon keresztül.

Ha az Amazon okosasszisztensével váltunk szót, akkor mesterséges hangot hallunk. Alexa valójában nem nő, de még csak nem is ember, még ha az Amazon azon is dolgozik, hogy minél inkább annak tűnjön. Olyannyira, hogy ez most a fejlesztések egyik fő csapásiránya: hogyan tehetnék még emberibbé a mesterséges intelligenciát? Külön hangsúlyt és viselkedést fejlesztenek például arra, ha irodában és másikat, ha otthon használjuk az eszközt, illetve a hangok egyre több érzelmet is képesek kifejezni. A kérdés nem egyszerű, és erkölcsi kérdéseket is felvet. Mivel egyre többen nem csupán utasításokat adnak okosasszisztensüknek, de beszélgetni is próbálnak velük, felmerül, hogyan reagáljon például Alexa, ha valaki depresszióról panaszkodik?

A cég tavaly harangozta be, hogy némi felárért cserébe Samuel L. Jackson hangján is megszólalhat Alexa. Aki ismeri a sztár munkásságát, talán meg sem lepődik, hogy választható egy káromkodós és egy udvariasabb verziója is a csomagnak. A vállalat ígérete szerint a színészt hamarosan újabb hírességek követhetik a sorban.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója magasra tette a lécet. A Facebook az Apple Sirijéhez hasonló, mesterségesen intelligens digitális asszisztenst fejlesztett. A cég saját Sirije, amit Jarvisnak hívnak, nem más, mint Morgan Freeman hangján beszél.

Így indul Mark és Morgan vagyis Jarvis egy napja:

Hasonló kampányba kezdett már korábban a Google is. Egy ideig a többszörös Grammy-díjas és Golden Globe nyertes John Legend énekes is a választható opciók között volt. Legutóbb pedig a Magyarországon kevéssé ismert Issa Rae amerikai színésznő adta a hangját.

Ezt a hangot mi is szívesen hallgatnánk minden nap.

Az összes lehetséges kérdést, amit egy okosasszisztens kaphat, persze nem a hírességeknek kell mind megválaszolniuk, alighanem előbb őszülnének meg, mint hogy ez sikerülne. Ehelyett általában néhány rájuk jellemző, karakteres szöveget mondanak fel, illetve a leggyakoribb felvetésekre felelnek, aztán a többi már ugyanúgy a számítógépes technológia dolga.

Okosasszisztens

Iratkozz fel hírlevelünkre!