Skip to main content
 
Okosotthonok

Öltözködési tanácsokat ad a ruhásszekrény

2019.02.25 No Comments 5 perc olvasási idő

A torta felszeletelésében és a steak sütéséhez megfelelő hőmérséklet megtalálásában is segítséget nyújthat a konyhapult a jövőben. Sőt, hogy a hálószoba se maradjon le a konyha mögött, a gardrób polcai öltözködési tanácsokat és mosási tippeket adnak majd. Nem, ezek közül egyik sem elírás, pusztán az okosotthon fogalma lépett szintet. A Bosch az idei év legnagyobb technológiai vásárán, a Las Vegas-i konzumelektronikai show-n (CES) két olyan projektorral is előrukkolt, amelyek érintőképernyőkké változtatják a közelükben lévő felületeket.

PAI, a tortaszeletelő zseni

Úgy tűnik, az érintőképernyőknek nem elég az, hogy átvették a hatalmat a billentyűzettel működő kütyük felett, mára semmilyen felületet nem kímélnek. Egyre több ugyanis az olyan projektor, amely kijelzővé változtat bármit, ami elé kerül, legyen az dohányzóasztal, vasalódeszka vagy éppen konyhapult.

Az utóbbira tökéletes példa a Bosch PAI, amely rövidítés a „Projection And Interaction” szavakat takarja. A szerkezet összekapcsolódik a Bosch okosotthon más berendezési tárgyaival és a jövőben az Amazon Alexa és a Google Assistant segítségével működik majd. A kisméretű, téglalap alakú projektort használója a konyhaszekrény aljára erősítheti és már kész is a konyhapultot megvilágító interfész. Bekapcsolás után a PAI-ban elhelyezett kamerák és szenzorok elkezdik figyelni a felhasználók kézmozdulatait és reagálnak a parancsokra. Az okostelefonok érintőképernyőjének használatakor megszokott mozdulatokkal kereshetünk recepteket, nagyíthatunk fel képeket vagy törölhetünk elemeket.

Ugyanakkor a projektor sokkal több, mint kiokosított szakácskönyv. A PAI intelligens rendszere képes az alatta elhelyezett ételek, italok, egyéb tárgyak felismerésére és mindegyikhez szolgál néhány jótanáccsal. Megmondja, hány fokon érdemes sütni a steaket, de a süteménydekorálás és a tortaszeletelés mestere is egyben. A PAI különféle mintákat vetít a tortára, amelynek segítségével pofonegyszerűvé válik a díszítés, vagy a szeleteket elválasztó vonalakat projektálja az édességre, hogy könnyebb legyen szervírozni az adott cukrászati remeket.

A szépnevű BML100PI és a ruhásszekrény

Ugyancsak a CES-en mutatkozott be a Bosch aprócska projektora, a BML100PI. A bankkártyánál is kisebb eszköz segítségével a jövőben egyszerűbbé válhat az időjárásnak és a legújabb trendeknek megfelelő ruhadarabok kiválasztása vagy éppen a pólók és a nadrágok szelektálása. A szekrény előtt tanácstalanul álldogáló üzletasszonyok blúzválogatás közben a polcra vetítve böngészhetik át aznapi programjaikat vagy a közelgő eseményeket. A segítőkész projektor emellett minden nap személyre szabott ajánlásokat küld az öltözetre vonatkozóan, az érintőképernyő segítségével pedig bármikor időpont foglalható a tisztítóban vagy megrendelhető egy webáruházban kinézett, divatos szoknya.

Az interaktív kivetítőmodullal minden hagyományos polc személyes asszisztenssé lép elő, ami jelentősen fokozhatja a mindennapok kényelmét. Habár erről egyelőre csak ábrándozhat az egyszerű halandó, ugyanis a projektor közvetlenül a gyártótól nem vásárolható meg. A közeljövőben valószínűleg okoskamerákban, hűtőkben vagy más hasonló okoseszközökben találkozhatunk majd vele.

BES Portraits

Mindezeket ez az apró szerkezet teszi lehetővé. A BML100PI mindössze 2 wattos, így extrán alacsony energiafogyasztást kínál. Mindössze 47 mm x 43 mm-es méretével kisebb, mint egy hitelkártya. Ennek köszönhetően gyakorlatilag az összes új és meglévő intelligens háztartási készülékbe integrálható és működése is jelentősen egyszerűbb, mint a piacon jelenleg megtalálható vetítési megoldásoknak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!