Skip to main content
 
Okosotthonok

Okososztriga

2019.07.16 No Comments 5 perc olvasási idő

A legtöbbeknek a megfizethetetlen luxus és a puha, nyálkás belső vagy épp Casanova kedvenc afrodiziákuma jut eszébe az osztrigáról, és véletlenül sem az okosállattenyésztés. Pedig Ausztrália legdélebbi államában, Tasmaniában, az osztrigát tenyésztő farmerek egy része már a Bosch által is támogatott okosszoftverrel biztosítja azt, hogy a lehető legfinomabb osztriga időben kerüljön az ínyencek asztalára.

Az óceán

Emberi fogyasztásra alkalmatlanná is teheti az osztrigát például a tengervíz hőmérsékletének emelkedése, mivel a melegben mérgező mikroorganizmusok támadhatják meg őket

Kevesen tudják, hogy az osztrigák úgy viselkednek, mint a lakmuszpapír. Képesek azonnal magukba szívni a környezetükben megtalálható szennyező anyagokat, amelyek akár az emberre is ártalmasak lehetnek. Emiatt a legtöbb országban az osztrigák begyűjtését az adott állam hatóságai felügyelik. Ez azt jelenti, hogy ha bármiféle, aggodalomra okot adó jelenséggel szembesülnek, időlegesen fel is függeszthetik az osztrigatenyésztők tevékenységét.

A hasonló döntéseket általában az időjárás-előrejelzés, azon belül is az esőzések várható alakulása alapján hozzák meg, mivel a csapadékkal különféle szennyeződések mosódhatnak bele azokba a vizekbe, ahol az osztrigákat nevelik. Mivel azonban ezeket a meteorológiai adatokat gyakran az adott „osztrigafarmtól” több száz kilométerre veszik fel, sajnos ezek az információk gyakorta nagyon pontatlanok. Így a farmerek kénytelenek akkor is megszakítani az osztrigák begyűjtését, ha az előrejelzett esőzés elmarad, ez pedig jelentős bevételkiesést okozhat a tenyésztőknek.

Az osztrigafarmok segítenek védeni a tengerek és kikötők ökoszisztémáját

A járműipari tapasztalat jól jön az osztrigabiznisznek

Ő Justin Goc, tasmaniai osztrigatenyésztő

Egy tasmaniai start-up, The Yield, a Bosch vállalatával közösen kidolgozott egy okosmegoldást a problémára. Az „osztrigafarmok” közvetlen közelében mérőállomásokat telepítettek, amelyek a víz mélységét és sótartalmát, valamint a hőmérskékletet és a légnyomást mérik. A start-up algoritmusai folyamatosan elemzik az adatokat, amelyeket a Bosch ProSyst IoT-platformja segítségével a farmerek a számítógépükön vagy okostelefonjukon követhetnek. Így sokkal több információ áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eldöntsék, mi az ideális időpont az osztrigák begyűjtésére.

A Bosch azonban nem csupán az IoT-platformmal, hanem a valós idejű adatok menedzsmentjével, egyéb hardware-rel és szoftveres programmal is hozzájárul a projekt sikeréhez. Jesse Reader, a Bosch egyik munkatársa kiemelte, hogy a vállalat járműipari tapasztalata rengeteget segít abban, hogy sikerre vigyék ezt a vállalkozást, mivel itt is arról van szó, hogy sokszor mostoha körülmények között kell megbízhatóan működtetni egy rendkívül érzékeny technológiát.

A Bosch ProSyst IoT platform mérőállomása

Az okosmegoldást már az élelmiszerbiztonsági hatóságok is használják

Az előrejelzések annyival pontosabbak lettek, és a projekt olyan sikeresnek bizonyult, hogy mára már két ausztrál állam, Tasmania és Új-Dél-Wales élelmiszerbiztonsági hatóságai is a The Yield digitalizált adatfolyamát használják. Ennek eredményeként mintegy 30 százalékkal sikerült csökkenteni azt, hogy rosszul meghatározott időjárási körülményekre hivatkozva állítsák le az osztrigák begyűjtését. Ez a számítások szerint évente több millió dolláros többletbevételt jelenthet az ausztráliai osztrigatenyésztő ágazatnak.

Az osztriga-gazdálkodásban is elkezdődött a digitális időszámítás

Egy kattintással az okosmezőgazdaságról:

Iratkozz fel hírlevelünkre!