Skip to main content
 
Okosotthonok

Az okos otthon már nem úri huncutság

2018.12.17 No Comments 4 perc olvasási idő

Máig él a vélekedés, hogy az okos otthon csak a gazdagok úri huncutsága. Pedig koránt sem! Mindannyiunk otthona egyre okosabb, csak talán nem is tudunk róla.
Ismerik azt a történetet, hogy az űrkutatás hajnalán az amerikai NASA rájött, az űrben gravitáció híján nem működik a golyóstoll, mire több millió dollárt öltek egy új írószerszám kifejlesztésére? És mindeközben a szovjetek? Ők ceruzát használtak… A hidegháborús példamese nem igaz, de azért tanulsága megsüvegelendő.
Napjainkban néha magunk is úgy érezhetjük, fölöslegesen cseréljük le méregdrága kütyükre a régi, jól bevált eszközeinket. Sokak szerint ilyen az okos otthon esete is. Úri huncutság, amit csak a Mark Zuckerberg féle milliárdosok engedhetnek meg maguknak, vagy legfeljebb a mozifilmekben mutatnak jól. Pedig a valóság ettől már nagyon távol áll.

Először is, nincs pontos megfogalmazása annak, mitől vagy mikortól lesz okos egy otthon. Húsz, esetleg tíz eszköztől, vagy elég hozzá csak öt? Kizárólag rajtunk múlik.

 

Ha valaki szerint utánozhatatlan a jó öreg kotyogóssal főzött kávé íze, akkor az nyilván nem használ olyan gépet, mely reggeli ébresztőnkhöz hangolva készíti el az első feketét. Ám ettől még például házának biztonságát bízhatja az egyszerű lakat helyett a csúcstechnológiára. Másrészt otthonainkban anélkül is megjelenik az okos technológia, hogy tudatosan vásárolnánk. A tavalyi évre vonatkozó statisztikák szerint Magyarországon a háztartások negyedében már van okos televízió, az okostelefonok aránya meghaladta a 40, a táblagépeké a 16 százalékot, és a számok évről évre javulnak. Az Egyesült Államokban két évvel ezelőtti adatok is azt mutatják, hogy a televíziók mellett a biztonsági – és hőszabályzó rendszerek is egyre népszerűbbek. Ahogyan ezek az eszközök is lassan elérhetővé, mi több, mindennapossá váltak, az idő múlásával hasonló folyamatokra lehet számítani a többi eszköz terjedésében is.

Ugyanakkor az okos eszközök részint luxus termékek, hiszen főként az életminőséget javítják.

 

Egy „buta” és egy okos hűtő alapfunkciója például ugyanaz: hogy hidegen tartsa az ételeinket. Hogy egy okos Bosch frizsider már figyelmeztet a nyitva hagyott ajtóra, számon tartja a szavatossági időket, figyeli, mi van fogyóban? Ezek már csak rendkívül hasznos extrák, melyek időt és fáradságot mindenképpen, hosszú távon pedig akár pénzt is spórolnak: energiatakarékosabbak és végül garantáltan sokkal kevesebb étel köt ki a szemétben.
Ugyanez igaz egy okos hőszabályozó rendszerre is. A Boschnak már létezik például olyan szabályozója, amely külső érzékelő, vagy az internetes előrejelzés alapján figyeli az időjárást, és ahhoz alakítja a szobák hőmérsékletét. A rendszer azt is nyomon követi, hogy van-e otthon valaki, és üres lakás esetén automatikusan energiatakarékos üzemmódra vált. Világítás, mosás, mosogatás, szárítás, stb. Az elv minden esetben ugyanaz.

Az eredmény? Egyszerűbb és takarékosabb élet. Az okos otthon célja elsősorban, hogy kényelmesebbé tegye az életet, de ez koránt sem jelenti feltétlenül azt, hogy ennek magas ára van. Sőt, hosszú távon bizonyos eszközökkel még spórolni is lehet.

„Buta” otthonunk okosítása tehát befektetés, ami természetesen költséges feladat lehet, különösen ha nulláról kell kezdenünk, De gondoljunk bele, egy üres lakás bebútorozása sem olcsó mulatság.
A határ? A csillagos ég.
A dúsgazdag amerikai műsorvezető, Oprah Winfrey például állítólag téli villájában olyan hőszabályozót építtetett ki, amely a kocsifelhajtójáról is elolvasztja a havat. A Facebook-tulajdonos Mark Zuckerberg házában pedig olyan személyre szabott rendszer van, amelynek Morgan Freeman kölcsönzi a hangját.

Ön kinek a hangját hallaná otthoni okos rendszerében?
638 votes

Iratkozz fel hírlevelünkre!