Skip to main content
 
Okosotthonok

Attól okos a hűtőnk, hogy Einstein tervezte?

2018.09.25 No Comments 7 perc olvasási idő

Nem létezik modern háztartás hűtő nélkül. Az Egyesült Államokban az otthonok 99 százalékában legalább egy készülék található az ételek frissen tartására, de a statisztikák szerint az amerikaiak annyira szeretik a fridzsidereket, hogy a háztartások egynegyedében legalább kettőt helyeztek el. Instagram-posztok százezrei árulkodnak a frigók iránti túláradó szeretetről. Külön érdekesség, hogy a hűtők a tudósokat sem hagyták hidegen. Még a híres fizikus, Albert Einstein és a magyar származásó atomtudós, Szilárd Leó is foglalkozott ezekkel a nélkülözhetetlen háztartási gépekkel: 1930-ban közösen szabadalmaztattak egy környezetbarát hűtőszekrény megalkotásáról szóló tervet.

A fridzsiderek iránti rajongásunk lehet az oka annak is, hogy a technológiai trendek végigkísérik a hűtők történetét: kedvenc háztartási gépünk az idők folyamán egyre energiatakarékosabb, egyre halkabb és egyre praktikusabb lett. Hol vannak már azok a hűtőszekrények, amelyeket az 1870-es években először helyeztek üzembe a New York-i Brooklyn sörfőzdéi? Vagy a Chicagóban az 1900-as évek elején a húscsomagoló üzemekben használt darabok?

Okos otthonokba okos hűtőt

A legújabb trendeknek megfelelően az utóbbi években elkezdték szenzorokkal, kamerákkal, érintőképernyős kijelzőkkel felszerelni az eddig alapvetően romlandó ételek tárolására használt, behemót berendezési tárgyakat, és igyekeznek összekapcsolni őket más háztartási gépekkel.

Ez a törekvés az okosotthon koncepciójának megvalósulását jelzi. Eszerint a jövő háztartásaiban az egyes háztartási eszközök szenzorokon keresztül folyamatosan adatokat gyűjtenek a környezetükről, ezek alapján döntéseket hoznak és hálózatokon keresztül ezeket az információkat és egyszerű döntéseket folyamatosan kommunikálják a többi eszköznek és a lakóknak. Az Internet of Things (IoT), vagyis Dolgok Internete rendszerében működő eszközöknek és az automatizált szabályozói funkcióknak ugyanakkor az a célja, hogy optimális használatot biztosítva gondoskodjanak a háztartást használók kényelméről és biztonságáról. Emiatt a jövő okosotthona tulajdonképpen egy olyan komplex rendszer felé halad, amelyben a fűtést, világítást, vizet vagy egyéb energiaforrást biztosító folyamatok összekapcsolódnak, és így garantálják az optimalizált erőforrás-felhasználást és komfortot. Ebbe a szisztémába illeszkednek majd az okoshűtők.

Mit jelent ez a hűtők esetében?

Az okoshűtővel szembeni elsődleges elvárás, hogy képes legyen megmutatni, mi és milyen mennyiségben található a fridzsiderben, mennyi ideig áll el, esetleg milyen ételekhez lehetne az adott alapanyagokat felhasználni. Ez különösen hasznos lehet, ha a szupermarketben a roskadozó polcok előtt percekig azon tanakodunk, vajon hány napja raktuk be a tejet a hűtőbe vagy maradt-e még a szalámiból.

Azonban az internet, a szenzorok és az összekapcsolt eszközök világában sem annyira egyszerű ezen képlet megvalósítása. A hűtőgyártók valójában már évtizedek óta próbálják elhozni a hűtőszekrények Szent Grálját, azóta, hogy 1998-ban a japán V-Sync nevű cég piacra dobta az internetre kapcsolt fridzsidert. A korai megoldási javaslatok általában úgy szóltak, hogy a hűtőbe tett termékeket kézzel kellett berögzíteni egy telefon vagy a hűtőgép képernyőjén, netán a mobilunkkal a vonalkódot leolvasva. Ez aztán később a boltban elég hasznosnak bizonyult, azonban egy hosszú munkanap után érthető módon szinte senki nem állt neki a hűtőjében található termékek rögzítésének. Erre kínálnak megoldást a legutóbbi fejlesztésű fridzsiderekben elhelyezett kamerák, amelyek minden egyes ajtónyitáskor fotót készítenek a hűtő állapotáról, majd ezt elküldik a megfelelő eszköznek. Így megspórolják a nyögvenyelős „termékrögzítési procedúrát”, azonban hasznos információt jelenthetnek nagybevásárláskor.

A Home Connect funkciónak köszönhetően a hűtőszekrény értesítést küld okostelefonjára vagy táblagépére, ha nyitva felejtette a hűtőajtót. Ezáltal minden olyan információ birtokában lehet, amelyre a hűtőszekrénye hatékony használatához szükség lehet. Még ha nincs is otthon, a vacsorához való bevásárláshoz hiányzó összetevőket könnyen összeszedheti.

A Bosch okoshűtőit szintén hasonló kamerákkal szerelték fel, sőt mi több, összekötötték a Home Connect applikációval, amely egy rendszerbe kapcsolja a háztartás legfontosabb gépeit, és rendkívül hasznos funkciókkal egészíti ki a hagyományos fridzsidereket is. Egyrészt az újonnan vásárolt, romlandó termékek esetén automatikusan lecsökkenti a hűtő hőmérsékletét, így például a zöldségek hosszabb ideig maradhatnak frissek. Az alkalmazás segítségével távolról egyszerűen szabályozható a hűtő belső hőmérséklete, sőt a Home Connect értesítést küld, ha véletlenül nyitva maradt a frigó ajtaja. Az energiatakarékosság és a fenntarthatóság szintén fontos szempontok voltak a Bosch okoshűtőinek megalkotásakor, így nyaraláskor a Holiday Mode bekapcsolásával ezek a fridzsiderek energiatakarékos módon gondoskodnak a tárolt élelmiszerek frissességének megőrzéséről.

A jövő hűtői valószínűleg még tisztább képet adnak majd a felhasználóknak a bennük elrejtett javakról és arról, mennyi ideig állnak el a kérdéses termékek, sőt különféle, az adott élelmiszerekből készíthető ételek receptjével is megörvendeztethetik a hazaérő lakókat. Ilyen csodás teremtményekkel öröm lesz az együttélés!

A Home Connect funkciónak köszönhetően a hűtőszekrény elfér a nadrágzsebben: a mobilkészülékével gyorsan belekukkanthat a hűtőszekrénye tartalmába – az innovatív belső kamerák segítségével. Ezáltal mindig pontosan tudhatja, hogy milyen étel van a hűtőjében, még akkor is, amikor nincs otthon – a vacsorához való bevásárláshoz hiányzó összetevőket könnyen összeszedheti.

Iratkozz fel hírlevelünkre!