Skip to main content
 
Okosotthonok

A teknőtől az okosmosásig

2019.11.05 No Comments 5 perc olvasási idő

„Mert a mosónők korán halnak” – írta Anyám című megrendítő versében József Attila. Bizony, a mosás még majd egy évszázaddal ezelőtt is embert próbáló munka volt. Először is, rengeteg víz kellett hozzá, becslések szerint egy családi nagymosáshoz akár 150-200 litert is megmozgattak az asszonyok. Ha nem volt meleg víz, tüzet is kellett rakni a forraláshoz, aztán általában a szennyest előbb áztatták, majd a teknőben, mosódeszkán súrolták. A teleszívott, súlyos ruhaneműk kicsavarása komoly erőnlétet követelt, csakúgy, mint a súlyos, parázzsal töltött vasalók emelgetése.  A mosás gyakran reggeltől estig tartó, kőkemény házi munka volt.

Csoda, hogy az emberiséget már elég régóta foglalkoztatta, hogyan lehetne inkább gépekre bízni a feladatot? Állítólag már Leonardo da Vincinek is voltak tervrajzai, arra azonban nincs bizonyíték, hogy meg is építette volna a megálmodott gépezetet. A mosógépnek nincs is egyetlen igazi feltalálója, sokan kísérleteztek különféle szerkezetekkel. Az első kifejezetten házi használatra szánt készüléket a német Jacob Schristian Schäfer feltalálóhoz szokás kötni, aki 1767-ben publikálta terveit. Igazi áttörést ért még el Nathaniel Biggs amerikai üzletember, aki harminc évre rá dobta piacra kézzel hajtott masináját, amely a reklámszöveg szerint a „kék hétfőt” – hagyományosan a mosás napját – boldog nappá varázsolja! Sikerük ellenére ezek a találmányok csak nagyon korlátozottan terjedtek el, alig néhány ezer fogyott belőlük. Egy átlagos 1800-as években élő ember nem hogy nem használt, de még csak nem is nagyon látott életében mosógépet. A XX. század aztán meghozta a technológiai áttörést. 1905-ben megjelentek a dobos, de még mindig manuális, 1920-ban az elektromos, 1930-ban pedig az automata .

Kevés háztartás volt azonban még ekkoriban, amely megengedhette magának ezt a luxust. Ne feledjük, József Attila is 1931-ben írta Anyám című versét! Még nagyanyáink korában is akkora öröm volt egy mosógép beszerzése, hogy gyakran nevet is adtak a masinának. Néhány évtized alatt aztán robbanásszerűen elterjedtek a gépek. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, Magyarországon 2017-ben már a háztartások 84,4 százaléka volt automata vagy félautomata mosógéppel ellátva.

Napjainkban a mosás újabb, okos forradalma zajlik

Hogy mitől lesz okos egy mosógép? Nem csupán attól, hogy a készülék az internethez kapcsolódik! Persze rendkívül hasznos funkció, hogy bárhol, bármikor, akár a telefonomról is elindíthatom a programot. Ahogyan az is, hogy nyomon követhetem az egész folyamatot, majd dolga végeztével értesítést küld a rendszer. Hiszen így kényelmesen és kiszámíthatóan oszthatom be időmet. Ennél azonban többről van szó.

A mályva vajon színesnek vagy világosnak számít? Lehet azonos hőfokot használni a pamutnak és a gyapjúnak? Mi szedi ki a vörös bort? – az effajta kínzó kérdések a házi munkában kevésbé rutinosak számára alaposan feladják a leckét. Hát még annak az eldöntése, vajon mikor melyik program indítása lenne az ideális… Néhány egyszerű paraméter megadásával azonban a mosási asszisztens segít eligazodni az útvesztőben, és még arra is figyelmeztet, ha együtt nem mosható darabok keverednek össze. Isten veletek, rózsaszín, összement pólók! Nem csak olyan általános beállítások adhatók meg, mint például a „sötét ruhára” vagy az „ágyneműre” szabott programok, de különböző foltokra, kosztípusokra is specializálhatjuk a gépet, amikre aztán később emlékszik is. Vészhelyzetekre pedig ott a SpeedPerfect, amely 40 százalékkal lerövidíti a mosási időt.

A legtökéletesebb mód kiválasztása sem merül ki a hőfok, az időtartam, vagy a centrifuga forgási sebességének beállításában. Némelyik rendszer folyamatosan optimalizálja a hőmérsékletet, a dob mozgását, és automatikusan adagolja a mosószert, az öblítőt, és persze a vizet is, hogy a mosás ne csupán költséghatékony, de lehetőleg környezetkímélő is legyen. Mindemellett az összes Bosch mosógép és a legtöbb szárítógép Energy Star kitüntetéssel elismert (ezt csak azok a készülékek kapják meg, amelyek az amerikai szabványnál legalább 15 százalékkal hatékonyabbak).

Emlékezhetünk, azok a jó öreg felültöltős gépek még úgy zúgtak-zakatoltak, hogy egy gőzmozdony is megirigyelte. Ha rákapcsolt a centrifuga, az egész utca garantáltan hallotta. A Bosch új gépei azonban 30 százalékkal halkabbak a hagyományos gépeknél, így akár estére is elindíthatjuk a mosást, sem mi, sem az alsó szomszéd nem fog harci dobokkal álmodni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!