Skip to main content
 

Egyszerű kezelése ellenére még napjainkban is milliók halálát okozza a vérszegénység. A globális egészségügyi szervezetek harcot hirdettek a betegség ellen. Ehhez nagyban hozzájárulhat a Bosch okos és hordozható hemoglobinmérő eszköze: a Hemoglobin Monitor Solution (HMS), amely gyorsan és biztonságosan képes megállapítani a vérszegénységet. A forradalmi eszközt idén januárban innovációs díjjal jutalmazták a világ legnagyobb technológiai kiállításán, a CES-en.

Ujjszkenneléssel a vérszegénység ellen

Globális küzdelem a vérszegénység megelőzéséért

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a világon több mint másfél milliárdan szenvednek vérszegénységben, amelyet a vér hemoglobin-szintjének csökkenése okoz. Ez számos okra vezethető vissza. Ezek közé tartoznak a tápanyaghiányok és az alultápláltság, a különféle fertőzések és a hemoglobin-rendellenességek. Habár a betegség könnyen gyógyítható lenne, a korai felismerés elmaradása miatt évente mintegy egymillió ember halálát okozza, főleg a fejlődő országokban.

A vérszegénységben szenvedő betegek aránya a világon

25%

Emiatt a WHO a 2025-re kitűzött fenntartható fejlesztési céljai egyik sarkalatos elemévé tette a vérszegénység elleni küzdelmet.

Emiatt a WHO a 2025-re kitűzött fenntartható fejlesztési céljai egyik sarkalatos elemévé tette a vérszegénység elleni küzdelmet.

Egy tanulmány szerint a vérszegénységhez köthető halálesetek háromnegyede az afrikai kontinensen és a délkelet-ázsiai térségben történik. A betegség legtöbbször az óvodás korú gyermekeket és a terhes nőket érinti. A kór az esetek mintegy felénél vashiányra vezethető vissza, és négyszer gyakrabban fordul elő fejlődő országokban, azonban a világ más fejlett részein is szedi áldozatait.

Egy tanulmány szerint a vérszegénységhez köthető halálesetek háromnegyede az afrikai kontinensen és a délkelet-ázsiai térségben történik.

Diagnózis kevesebb mint fél perc alatt

A Bosch Hemoglobin Monitor Solution (HMS) nevű, hordozható és ultragyors hemoglobinmérő eszköz rendkívül sokat segíthet abban, hogy időben diagnosztizálni lehessen a vérszegénységet. Ez különösen igaz azokban a térségekben, ahol az egészségügyi infrastruktúra hiányos és nehezebb orvosi ellátáshoz jutni.

A Bosch hordozható hemoglobinmérőjével ugyanis már kevesebb mint 30 másodperc alatt meg lehet állapítani a vérszegénységet. A vizsgálathoz a páciensnek csak az eszközre kell tennie az ujjait, majd a szkennelést követően szinte azonnal megérkezik az eredmény. A fájdalom- és beavatkozásmentes vizsgálathoz ráadásul vérvételre és várakozási időre sincs szükség. Mindemellett a hemoglobinmérő hálózatba kapcsolható, így az adatok más eszközökre is továbbíthatók. A vizsgálatot végző orvosnak tehát még amiatt sem kell aggódnia, hogy az eredmények az elemek lemerülése esetén esetleg elvesznének.

Díjnyertes egészségügyi eszközöket fejleszt a Bosch

A jövőbe mutató technológiát jelentő hemoglobinmérőt a világ legnagyobb technológiai kiállításán, a 2021-ben online megrendezett CES rendezvényén a „Health and Wellness” kategóriában innovációs díjjal jutalmazták. Nem ez az egyetlen egészségügyi innováció azonban, amellyel a vállalat büszkélkedhet. Szintén CES Innovációs Díjat zsebelt be az a biztonsági-kamerarendszer, amely fél Celsius-fokos eltéréssel képes testhőmérsékletet mérni, valamint megjegyezni, hányan tartózkodnak egy adott helyiségben. A rendszer mindkét funkcióhoz mesterséges intelligenciát használ, amelynek segítségével egyszerűen elvégezhető a belépők egészségügyi vizsgálata.

Díjnyertes egészségügyi eszközöket fejleszt a Bosch
Díjnyertes egészségügyi eszközöket fejleszt a Bosch

A Bosch egészségügyi innovációs projektjeivel a globális koronavírus-járvány elleni küzdelemből is kiveszi a részét. Például a Vivalytic elemző készülékre kifejlesztett COVID-gyorsteszt már 39 percen belül megbízható eredménnyel szolgál, így könnyedén bevethető mobil tesztközpontokban, vagy repülőtereken. Egy Vivalytic eszközzel naponta több mint 160 gyorsteszt végezhető el, ez pedig a tesztelési folyamat felgyorsításán túl még költséghatékonnyá is teszi a vizsgálatot. Így a tesztelők kevesebb, mint egy órán belül megtudhatják, hordozzák-e a koronavírust vagy sem.

A WHO adatai szerint a Föld lakosságának egynegyedét érintő, főként a vashiányra visszavezethető vérszegénység olyan nagymértékű probléma, hogy a vashiány még világnapot is kapott.

A WHO adatai szerint a Föld lakosságának egynegyedét érintő, főként a vashiányra visszavezethető vérszegénység olyan nagymértékű probléma, hogy a vashiány még világnapot is kapott. Jóllehet a vashiányt az emberi szervezet pusztán élelmiszerekkel nem tudja pótolni, helyes táplálkozással és megfelelő testmozgással sokat tehetünk a vérszegénység megelőzéséért. Mivel tél végére, a tavasz közeledtével szervezetünk raktárjai még inkább kimerültek, figyeljünk oda a szükséges vitaminok és ásványi anyagok pótlására.

Iratkozz fel hírlevelünkre!