Skip to main content
 
Okoseszköz

Pazar digitális újdonságok a világ legnagyobb technológiai seregszemléjén

2023.01.23 No Comments 13 perc olvasási idő

Digitális irányjelző, miniatűr személyi edző, a világ legapróbb légszennyezettség-mérője és a szenzorok királya: ismét szenzációs újdonságokkal mutatkozott be a Bosch a világ legnagyobb technológiai seregszemléjén, a Las Vegas-i Consumer Electronic Show (CES) kiállításon. Ezt hagyományosan minden évben január elején rendezik meg, idén január 5-8. között került rá sor.

A magyar felirat kiválasztásához kattintsunk a kis fogaskerékre.

A szenzorok az IoT-világ planktonjai

A szenzorok olyanok, mint az óceán planktonjai. Szinte észrevehetetlenek, de ha eltűnnének, összeomlanának a világ sós vizeinek az ökoszisztémái. Vagyis, ha az összekapcsolt eszközök hatékonyságát és kényelmét szeretnénk, akkor a külvilágról adatot gyűjtő, apró érzékelőkből egyre több és egyre precízebb változatokra van szükségünk. A Bosch évek óta azon dolgozik, hogy az IoT-rendszerek alapját képező komponensek minél pontosabbak, robusztusabbak és energiatakarékosabbak legyenek. A vállalatcsoport 27 éve gyártja az IoT-világ planktonjait. Eddig összesen több mint 18 milliárd darab került ki a gyártósorokról, amelyek folyamatosan megújulnak és adaptálódnak az új kihívásokhoz.

A vállalat az idei CES-kiállításon mutatta be a mikroelektromechanikai érzékelői (MEMS-érzékelők) legújabb generációját. A programozható és mesterséges intelligencia-kompatibilis BHI360/BHI380 tehetetlenségérzékelőt például fitneszkövetőkbe építik, és képes alkalmazkodni a sportoló egyéni mozgásaihoz, míg az új BMV080 részecskeérzékelő a levegő finompor-koncentrációját, illetve szennyezettségét méri. Ráadásul helytakarékos kialakításának köszönhetően akár 450-szer kisebb, mint a piacon kapható termékek. A BMP585 légnyomás-szenzor pedig akár néhány centiméteres magasságváltozás mérésére is képes.

A szenzorok az IoT-világ planktonjai

Digitális irányjelző: a tévelygők megmentője

Az iránytűként viselkedő és mobil eszközökben általában megtalálható magnetométer a Föld mágneses mezejének mérésére alkalmas, és olyan területen is javíthatja a helymeghatározás pontosságát, ahol a GPS-jelzés nem elérhető – például egy erdő mélyén vagy a magas hegyekben. A Bosch Sensortec magnetométere számtalan új felhasználási lehetőséget nyújt, segítheti a személyre szabott, 3D-audió hanghatások generálását, és javíthatja a virtuális és kiterjesztett valóság érzékelését. Ezzel a jövőben kiküszöbölhetővé válik sokak virtuális világgal kapcsolatos leggyakoribb panasza, a szédülés érzése.

Digitális irányjelző

Légnyomás-szenzor a fitneszkarórákba

Manapság már úton-útfélen találkozhatunk fitneszkarórákkal, ezek többsége azonban pont olyankor hajlamos cserben hagyni az egyszerű sportembert, amikor a leginkább kellene. A CES 2023 kiállításon bemutatott új légnyomás-szenzorral (BMP585) a Bosch ezt az űrt igyekszik betölteni, ez az érzékelő például már úszáshoz viselt eszközökben is használható. A szenzor képes néhány centiméterre belőni, hogy viselője melyik tengerszint feletti magassági ponton tartózkodik, érzékeli a változásokat, és még a fekvőtámaszokból vagy húzódzkodásokból adódó mozgásokat is jelzi.

Légnyomás-szenzor a fitneszkarórákba

Miniatűr digitális személyi edző

A mélytanuló algoritmusokkal kombinált, programozható és teljesen személyre szabható BHI360/BHI380 tehetetlenség-érzékelő szenzorrendszer elsőre talán félelmetesen műszakinak hangzik, de annál hasznosabb – főleg, ha digitális személyi edzőt keresünk. A szenzoros szoftver sokféle fizikai aktivitást képes mérni. Személyre szabott edzéseket alakíthat ki és ha úszáskor használják, még azt is képes detektálni, viselője pillangóval vagy gyorsúszással próbálkozik-e.

A személyre szabott hangeffektusokért a fejmozgást figyelő és a gesztusfelismerő szenzorok felelnek, míg egy algoritmus abban segít a felhasználóknak, hogy akkor is elérjék céljukat, ha a GPS-jelzések néhány percre nem elérhetőek.

Miniatűr digitális személyi edző

A világ legapróbb levegőszenzora

Szintén az idei CES-kiállításon debütált a világ legkisebb részecskeérzékelője (BMV080), amely a levegő szálló finomporkoncentrációját mutatja ki. Ez azért hasznos, mert a belterek levegőjét is képes mérni, amely akármennyire hihetetlennek hangzik, sokszor szennyezettebb, mint a kültéri levegő.

Ezt a szennyezést leginkább a PM2.5-ként ismert, 2,5 mikrogrammnál kisebb szemcséjű szállópor okozza, amelyek belélegezve súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethetnek. Az új levegőszenzor időszerű és pontos információkkal szolgál a levegő finomszállópor-koncentrációjáról, így a beltéri légszennyezettséget is hatékonyan segít kezelni.

A világ legapróbb levegőszenzora

Intelligens sütő az egészségesebb ételekért

A Bosch világszerte ismert a hasznos és funkcionális okoskonyhai berendezéseiről, ezek sorába illeszthető legutóbbi okossütője, a Bosch Series 8 is. Különlegessége, hogy Steam Function Plus funkciójával gyorsabban elkészíti az ételeket, ráadásul úgy, hogy még a tápanyagokat is jobban megőrzi. A gőz és forró levegő okos kombinációja lehetővé teszi, hogy a krumpli, a sárgarépa, a lencse vagy épp a bab 35 százalékkal gyorsabban kerüljön az asztalra, mint a hagyományos párolással. Ezen túl jobban megőrzi a makro- és mikrotápanyagokat, és az élelmiszer állagát is, így kerülhet az asztalra gyorsan egészséges étel.

Iratkozz fel hírlevelünkre!